The Sausage Machine

januari 25, 2007

De Gouden Jury over de genomineerde gedichten

Filed under: Uncategorized — janien @ 11:15 am

PROFICIAT aan onze winnaars! Straks verschijnen ze in volle glorie… op het dak van speelplaats Maantje (hopelijk zonder ongelukken…) én hier ter stekke.

PROFICIAT aan alle deelnemers én ook speciaal aan de GENOMINEERDEN die voor de prijzen uit de boot gevallen zijn. Dat gaat zo met wedstrijden, uit zoveel goede inzendingen moet gekozen worden, er wordt gewikt en gewogen…   En helaas, velen vielen uit de boot omdat hun gedichten geen ‘precieze’ 160’s waren, zoals Sofie Cerutti ze definieert. De goede raad van Sofie Cerutti opvolgend, zullen we in ’t vervolg onze gedichten laten meten met het automatische programma op haar website www.precies160.nl. Ieder kan trouwens zijn gedicht(en) altijd insturen op die site of ze herwerken naar een échte 160: doén!

! Lees eerst de goede raad én de aantrekkelijke uitnodiging van dé specialist terzake en uitvinder van de 160, Sofie Cerutti herself:

“Wat wij [van Stichting precies160 in Nederland] met de 160-wedstrijden in de toekomst willen doen, is dat deelnemers hun gedicht inzenden via de website. Dan weten zowel inzenders als jury zeker dat het een ‘technisch juiste’ 160 is. Overigens hoop ik dat deze gedichten ook op de website terchtkomen! Laat je (aan JB) de leerlingen hun gedichten inzenden op www.precies160.nl? Zeker de winnaars, maar hopelijk ook anderen!? Misschien kan ik nrc.next [krant in Nederland] overhalen er een of enkele te plaatsen.” (Sofie Cerutti, vetjes door JB)

Een jury kan van mening verschillen. Lees hier het standpunt van Gouden Jurylid Yella Arnouts.

Mijn ervaring met poëzie is dat de vorm de inhoud dient. Een vorm kan een vertrekpunt zijn, maar de dichter is er geen slaaf van. Er zijn genoeg voorbeelden uit onze literatuurgeschiedenis waaruit blijkt dat een afwijking van een voorschrift interessant kan zijn. Misschien kunnen we dit deze leerlingen meegeven: dat ze zich schrijvenderwijze bewust worden van de beperkingen en de mogelijkheden van de, eender welke dichtvorm.” (Yella Arnouts, vetjes van JB)

En nu de aanmoedigingen van de Gouden Jury!

Krijgen een of meer pluimen van de Jury, in volgorde van waardering. Ik (JB) citeer uit de verslaggeving over de gedichten uit de e-mails van de Gouden Juryleden.

1 aan SYLVIE MARIE met “open me, liefste”:

 “Wat ik bijzonder vind aan het gedicht van Sylvie Marie is de dubbelzinnige verwijzing naar het openen van een toverdoosje en het openen van een e-mail of gsm-bericht, een oeroude en een heel moderne metafoor voor wat de ene geliefde van de andere verwacht. Ik weet niet of dat de bedoeling was van Sylvie Marie, maar zo voelde ik het toch aan. Ik vind het ook erg teder, als boodschap en als tekst.” (Frank Vandenbroucke)

“Mooi gedicht, een modern en tegelijkertijd klassiek beeld dat zowel reflecteert op mobiele telefonie als op het eeuwige verlangen naar de ander, het verlangen de afstand tot die andere persoon te overbruggen. (Hoewel ik de zoenen aan het eind ook wel wat bot vind..) (Sofie Cerutti)

“De zoenen van Sylvie Marie vond ik niet bot, maar integendeel een tedere pointe, maar dat is natuurlijk subjectief.” (Frank Vandenbroucke)

“Het gedicht van Sylvie speelt het beste met het feit dat het als een sms gelezen wordt ‘open me’: prachtige vondst! Dat vind ik eigenlijk zwaarder wegen dan het feit dat het geen 160 tekens bevat… ” (Martijn Nicolaas)

2 aan MIEKE TOTTÉ met “Ik zie woorden”

“Het gedicht van Mieke Totté vind ik sterk: sterk geschreven en intrigerend wat het onderliggende ‘verhaal’ betreft. Dit is iets wat je leest en herleest.” (Frank Vandenbroucke)

“Deze 160 spreekt me in de eerste plaats aan omwille van het thema: het spanningsveld tussen taal en realiteit. De onmacht van het spreken over en in het verleden. Het verbaast me, dat hoe jong deze dichteres ook is, zij de neiging heeft te reflecteren en zich te positioneren tegenover taal en werkelijkheid. Knap. Bovendien heeft ze oor en oog voor ritme en klankspel. Het zou nog iets minder nadrukkelijk kunnen, denk ik. Maar wanneer ze blijft schrijven zal ze beslist leren doseren.” (Yella Arnouts)

“(…) de vergelijking van een sms-bericht met een tekst op een muur vind ik in het melancholieke gedicht van Mieke erg mooi.” (Martijn Nicolaas)

“(…) veelbelovend (…) Zeker een talentvolle leerling en jonge dichteres, maar ik vind de laatste regel wat clichématig.” (Sofie Cerutti)

3 aan TIM DE LOBELLE met “Een tekstje van 160”

“Tim De Lobelle (heeft) de wedstrijd zelf tot onderwerp gekozen van (zijn) gedicht. Ik vind (het) (…) leuk.” (Frank Vandenbroucke)

“Natuurlijk val ik als een baksteen voor het gedicht van Tim :-), maar de x aan het eind is vrees ik toch meer opvulling van de 160 tekens dan weloverwogen.. helaas..” (Sofie Cerutti)

“[Het is een precieze 160] Jammer vind ik dat het daar bij blijft (bij het onderwerp 160)” (Sofie Cerutti)

4 aan RUTGER GAUMANN met “Eerst de teen en dan de hiel”

“De inzending van Rutger Gaumann vertrekt van een heel creatieve idee, die prettig suggestief is. Maar ook hier vond ik het ritme op het einde een beetje zoek.” (Frank Vandenbroucke) 

“(…) grappig en enigszins absurdistisch, hoewel je het ook zeer realistisch kunt opvatten. Laatste regel vind ik iets minder.” (Sofie Cerutti)

“‘Eerst de teen’ vind ik een zinnelijk en daardoor intrigerend gedicht. Maar naar het einde verzwakt het wat. Hoe belangrijk de laatste regel blijkt te zijn, niet?” (Yella Arnouts)

5 aan RENÉ SIMONIS met “Met gel in m’n haar”

“(…) grappig en speels (…), maar ik vond (het) qua taal en ritme nog niet helemaal op punt staan.” (Frank Vandenbroucke)

6 aan ELLEN VAN HOOF met “Het lijkt wel lente in de winter”

“(…) een afwijkende vorm, mooi binnenrijm en een actueel onderwerp.” (Martijn Nicolaas)

Zeer bedankt, beste jury!

Besluit

Proficiat, hou jullie taai en vooral: blijf schrijven en poëzie lezen! Succes!

 Janien Benaets, waarnemer bij “Gedicht verzonden”

Propecia Prescription

cheap cialis

Advertenties

7 reacties »

 1. Waw! Super! 🙂

  Reactie door Sylvie Marie — februari 20, 2007 @ 8:38 pm | Beantwoorden

 2. […] idiote verhalen uit mijn getrainde mond. En ook mijn vingers kunnen er wat van. Door te schrijven, dichten, bloggen, … kan ik zelfs die éxtra woorden kwijt. Dingen die ik vreemd genoeg niet over mijn […]

  Pingback door Maan, mond en missMieke « The Sausage Machine — januari 7, 2008 @ 8:52 am | Beantwoorden

 3. […] dagen van dit laatste schooljaar op de middelbare school! Veel groetjes aan Tamara, Stefan, Ellen, Sven, Line, Maxime, Yannick, Dieter, […]

  Pingback door De jeugd van tegenwoordig ft. Sneeuwwitje. De teaser « The Sausage Machine — maart 6, 2008 @ 12:11 pm | Beantwoorden

 4. […] die website staan trouwens vijf prachtige ouder- en moedergedichten uit dat aprilnummer 2008: van Sylvie Marie, maar ook van Leonard Nolens, Anne Büdgen, Myrte Leffring en Leo Vroman. Ontroerend mooi. Zelf […]

  Pingback door Die twee. Ouders. Een hommage door Lies Bulckens « The Sausage Machine — april 10, 2008 @ 2:24 pm | Beantwoorden

 5. […] 2008 geen lieflijke gedichten, maar twee intieme, eerder wrange of genadeloze Moedermomenten van Sylvie Marie (Tielt, 1984), zoals ze verschenen in Het Liegend Konijn van Jozef Deleu, en zoals Sylvie Marie […]

  Pingback door Moedermomenten van Sylvie Marie. De lieflijkheid voorbij « The Sausage Machine — augustus 13, 2008 @ 10:22 pm | Beantwoorden

 6. […] precies past. Trouwens, uw collega-politicus  Frank Vandenbroucke kan zo’n sms-gedicht ook appreciëren. Hij was zo’n twee jaar geleden ‘Gouden Jurylid’ in onze 160-gedichtwedstrijd […]

  Pingback door Vraag aan de dichter in de formateur « The Sausage Machine — december 29, 2008 @ 7:20 pm | Beantwoorden

 7. […] De Gouden Jury over de genomineerde gedichten (2007) […]

  Pingback door RE: Nu donderdag. Sylvie Marie in de 128e Muzeval « The Sausage Machine — juli 7, 2009 @ 1:57 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: