The Sausage Machine

januari 28, 2007

De Gouden Jury over de winnende gedichten

Filed under: Uncategorized — janien @ 6:43 pm

 dsc02014.JPG

Fotografie Line Van Aert op de persconferentie van 24 januari 2007 in het vaklokaal Nederlands. Van links naar rechts Gianni Aerts, Johan Deceuninck en Dieter De Bakker.

De aanmoedigingen van onze Gouden Jury voor de genomineerden werden op de Gedichtendag van 25 januari 2007 op The Sausage Machine gepubliceerd. Omdat de citaten uit de juryrapportage over de winnende gedichten een beetje verborgen staan in het persbericht, willen we ze hier nog eens in de normale lettergrootte overnemen. Ere aan wie ere toekomt: we willen winnaars en jury ‘in volle glorie’ tonen. Zoveel deskundigheid in een literaire stijl gebracht verdient de meest comfortabele opmaak.

Over De stad grijs van JOHAN DECEUNINCK

“Het gedicht wordt gekleurd door beelden en heeft een aannemelijke pointe. Het thema is het leven in de stad (Antwerpen, of eender welke stad aan de stroom, ik denk aan Lissabon, Parijs, enzovoort) dat zich druk, kil en grijs laat typeren maar toch om een of andere reden geliefd is. Hoe je kunt houden van iets, een stad, de mensen… terwijl je er tegelijk de tekorten van ziet. Die dubbelzinnigheid, de paradox daarvan vind ik getuigen van een mooie, intrigerende levenshouding. Bovendien bespeelt Johan Deceuninck klank en ritme. Dit aspect van het dichten kan hij in de toekomst nog verfijnen.” (Yella Arnouts)

“Het beeld is niet heel complex maar geeft de dubbelheid van het wonen in een (on)bepaalde stad prachtig weer. Bovendien zeer mooi en poëtisch verwoord; ik vind het qua stijl en ritme het beste gedicht.” (Sofie Cerutti)

“… de mooie tegenstelling aan het eind laat mij kiezen vor het gedicht van Johan.” (Martijn Nicolaas)

“Ik vond het gedicht van Johan Deceuninck heel goed, maar ook een beetje cliché (ik stoorde me aan ‘stad aan de stroom’, als gemeenplaats). […] maar het is inderdaad heel goed.” (Frank Vandenbroucke)

Over 5 draken verslagen van GIANNI AERTS

“De grappige tekst die refereert aan de schoolsituatie bij Gianni waardeer ik.” (Martijn Nicolaas)

“Het gedicht van Gianni Aerts bevalt me, met name vanwege de tegenstelling tussen mideeleeuwse beeldspraak en de schoolbel. Uitroepteken en dubbele punt achter elkaar zijn daar alleen m.i. niet mooi – beetje vulling lijkt me.” (Sofie Cerutti)

“Dit gedicht haalt zijn kracht uit de verrassende botsing tussen traditionele, ik zou zeggen, middeleeuwse beelden van draken en ridders aan de ene kant en de wat laconieke eigentijdse schoolbel aan de andere kant. Ingebed in een ruime tijdsdimensie heeft Aerts het – natuurlijk – ook over de liefde en vooral het verlangen ernaar. Hij doet dat niet sentimenteel of pathetisch. Maar met gevoel voor humor. Ook ritmisch voelt dit gedicht organisch juist aan. G. Aerts heeft zich niet aan een voorspelbaar rijmschema gehouden maar toont een natuurlijk aandoend gevoel voor klankspel in assonanties en alliteraties.” (Yella Arnouts)

Over Een klein poëtisch meesterwerk van Dieter De Bakker

“Mooi ook vind ik het gedicht van Dieter De Bakker (“Een klein poëtisch meesterwerk”). Het geeft de essentie van de 160 goed weer. Jammer vind ik dat het daar een beetje bij blijft.” (Sofie Cerutti)

“Dieter De Bakker en Tim De Lobelle hebben de wedstrijd zelf tot voorwerp gekozen van hun gedicht. Ik vind ze allebei erg leuk. Moeilijk om kiezen, maar als ik moet kiezen, kies ik voor de inzending van Dieter De Bakker. Met name de eerste twee lijnen en de laatste twee lijnen van Dieter lijken me echt een heel rake typering van deze wedstrijd.” (Frank Vandenbroucke)

“(Ik waardeer) de strakke vorm en het metaniveau bij Dieter.” (Martijn Nicolaas)

“Dieter De Bakker: De essentie van een 160, origineel qua idee. Stevig in het ritme.” (Yella Arnouts)

Cheap Phentermine

Buy cialis

Advertenties

2 reacties »

  1. @medewebbeheerder Sven van 5 aso
    Mooi gedaan, mooi blauw. Bedankt, Sven.

    Reactie door janien — januari 30, 2007 @ 5:35 am | Beantwoorden

  2. @medewebbeheerder Sven van 5 aso
    Vervolg op het vorige bericht: en ook bedankt voor de andere aanpassingen!

    Reactie door janien — januari 30, 2007 @ 5:40 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: