The Sausage Machine

april 13, 2007

PRO of CONTRA Nwe Taal?

Filed under: Uncategorized — janien @ 9:15 pm

Ben je pro of contra? Lees het volgende citaat en onderteken de petitie of doe het niet. Verder nog glorierijk 160-nieuws. Neen, die 160 laten we niet los – en hopelijk doen de mannen en vrouwen van 5 en 6 aso en andere bloglezers het ook niet. De 160, de laatste tijd steeds meer “de eenentwintigste-eeuwse haiku” genoemd, is en blijft een uitdaging voor je taalkracht en creativiteit. Maar lees eerst over de Nwe Taal:

“W8FF…! Taalverloedering? Stichting 4 d Nwe Taal zet zich in voor acceptatie van de sms- en MSN-taal in Nederland. Het is handig, snel, besparend, maakt meer contact mogelijk en is één en al creativiteit. Helaas deelt niet iedereen die mening. Boze schrijvers en het enge soort dat men taalpuristen noemt, schreeuwen de verloedering van de daken en sommige scholen verbieden de taal geheel. Paniek om niks! Taal ontwikkelt zich, dat hou je niet tegen en hoe eerder ouderen dat accepteren hoe beter.

Daarom roept Stichting 4 d Nwe Taal de eerste literatuurprijs uit voor deze nieuwe taal. Jij kan zorgen dat ie er komt! Dus help ons mee en teken hieronder de petitie!;-)”

Je vindt die petitie van de Stichting 4 d Nwe Taal op onzetaal.nu! Je kunt op die webstek ook mee een naam bedenken voor hun nieuwe sms-literatuurprijs

Na Gedicht verzonden van 5 aso hier op The Sausage Machine komt er dus concurrentie uit Nederland. Het gaat hier wel niet over de precies160 van Sofie Cerutti die wij in onze wedstrijd hadden. Ter verduidelijking toch nog even herinneren aan wat de 160 beoogt, ik citeer uit de mail van Sofie Cerutti aan de krant nrc.next, waarin ze haar 160 aankondigt:

“De 160 bevindt zich op het snijvlak van taal, nieuwe media en mobiele telefonie, maar is géén knieval voor zapcultuur. Het is eerder een poging traditionele literaire middelen bínnen een nieuwe vorm in te zetten, en twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden te verenigen: die van sms (snel, slordig, recent, massaal gebruikt) en poëzie (slow, zorgvuldig, met tradities omgeven). Beide zijn immers compact, to the point, bestaan uit taal en gaan voor tachtig procent over de liefde.”

Meer lezen uit die eerste mail van Sofie Cerutti over de lancering van de 160, kun je op nextlog, de weblog van nrc.next.

Trouwens, vergeet niet te dichten: goed voor je taal, zoals ze ook bij de Nederlandse Stichting 4 d Nwe Taal weten, én voor je hart! Surf snel nog eens naar de site van Sofie Cerutti op precies160.nl en lees mee in de Inbox van Grote Dichters en goede inzenders het bekroonde gedicht over de badvrouw van Jan Jacquemyn:

Badvrouw,

ze legt haar schaamte

onder het schuim   

onzichtbaar bloot, maakt                                          

kringetjes boven het                                                                           

navelputje met                      

lepelvingertjes. Ze is het

lelietje van het water.

Jan Jacquemyn

30 maart 2007,
op die dag ook verschenen in de Nederlandse tabloidkrant nrc.next.

nrc.next? “Meer weten in minder tijd, de nieuwste krant die geen tijd kost, maar tijd bespaart.”

Dikke PROFICIAT, Jan Jacquemyn!

 Nu dans le bain (1936, P. Bonnard)

Nu dans le bain (1936, Pierre Bonnard) http://www.insecula.com

Ter ere van Jan Jacquemyns badvrouw dit ‘plaatje’ “Nu dans le bain” (1936) van Pierre Bonnard, de Franse schilder over wie we het hadden in het bericht over Yella Arnouts, een van de vier Gouden Juryleden van Gedicht verzonden. Het ging daar o.a. over haar essay over de gedichtencyclus “Moi Bonnard” van Bernard Dewulf die geïnspireerd is op schilderijen van Bonnard. Wie ligt er in Bonnards bad? Het is Marthe, zijn vrouw, zijn favoriete model. Andere beroemde badvrouwen van beroemde kunstenaars? Kijk hier hoe mooi! Een van de mooiste vind ik (JB) “La Baigneuse, dites de Valpinçon” (1808) van Ingres.

Een andere mooie recente 160 van Sofie Cerutti staat te lezen in de Inbox van haar site precies160.nl (en was ook te lezen in nrc.next). Onderwerp? Zoals een aantal van ‘onze’ dichters uit 5 en 6 aso het gedicht zelf als onderwerp kozen, maakt Sofie haar eigen uitvinding tot onderwerp van haar literaire creatie:

user generated content

wij leveren de vorm

de vorm schept de

inhoud

de inhoud de lezer

de lezer de krant

content generated user

de poëet content

de krant gevuld

Sofie Cerutti
30 maart 2007

Over Sofie en haar 160 lees je verder alle nieuws op haar site. Je kunt er ook recente (maart 2007) krantenartikels over haar downloaden en een nieuwe radioreportage beluisteren, opgenomen tijdens een van haar masterclasses over de 160.

 

Discount Ultram

Order Tramadol

Advertenties

2 reacties »

  1. […] nog dan de gedichten die Jan Jacquemyn  en Filip De Nys schreven bij mijn afscheid van mijn school? Weergaloos mooi, recht uit de zachte […]

    Pingback door Mooi, mooier, mooist voor Gedichtendag 2008 « The Sausage Machine — januari 24, 2008 @ 11:20 am | Beantwoorden

  2. […] Jacquemyn, die eerder door OdeGand (2006) bekroond werd met twee sms-gedichten, werd met zijn 160 Badvrouw overigens ook door Sofie Cerutti voor eeuwig opgeslagen in de Inbox van haar 2.0-poëziesite […]

    Pingback door Drie variaties op een afscheid. Drie gedichten van Jan Jacquemyn « The Sausage Machine — juni 25, 2008 @ 8:13 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: