The Sausage Machine

juli 24, 2007

www: met de w van wereld en van wij: we are the world

Filed under: Uncategorized — janien @ 9:49 pm

Themaregel van mijn NRC-Nieuwsbrief: Mensen lezen krant steeds vaker via internet. 

Ook in mijn weekblad Knack neemt webnieuws of de rubriek technologie steeds meer plaats in. Tja, de wereld draait www. Wat staat er in het Knack-overzicht van vandaag op de pagina Technologie? Ik neem over en link: de rubrieken Web TV, Dossier: Internet en Meer technologie.

Web TV

Dossier: Internet

Internet    Na de dotcomzeepbel van de jaren negentig is de tweede fase in de evolutie van het World Wide Web aangebroken. Traditionele websites maken stilaan plaats voor sociale netwerken en interactieve webdiensten. Achterliggende gedachte is dat mensen via het internet alles …

Lees meer

Meer Technologie

Zonder computer (met breedband) geen leven meer? Terwijl ik dit inhoudsoverzicht uit de internetversie van Knack gekopieerd heb, is er weer meer nieuws uit de razendsnel evoluerende wereld van de technologie binnengestroomd. Of de krant of het magazine of de tv of Hillary Clinton of Steven Spielberg of Harry Potter of Barbie of u of jij of ik … we zijn (straks) allemaal bloggebruikers en Wikipedia-gebruikers (‘gebruikers’: zowel lezers als schrijvers), maken deel uit van sociale netwerken, community’s en virtuele werelden, en bedienen ons van YouTube, Soundsnap, Google-producten, Flickr of Photobucket, Twitter, ClustrMaps, Slideshare, blogzoekmachines voor Vlaanderen of de wereldnieuwsbrievenabo’s, feed-abo’s (RSS) of nieuwsstromen per e-mail (bezorgd door FeedBurner of andere), ‘social bookmarking’ of favorietensites, wiki’s, … net zoals deze leerblog The Sausage Machine dat nu in zijn verkenningsfase doet, en veel meer. 

Om het zowel bezoekers als lerenden (TSM-ers van 5&6 aso en JB) comfortabeler te maken door bijvoorbeeld ook letterlijk onze stem in de posts of pagina’s te laten weerklinken, zouden we gebruik willen maken van producten-uit-eigen-huis zoals podcast, screencast of slidecast. Dat is verretoekomstmuziek. Ook wat educatief gamen betreft, staat TSM nog helemaal beneden aan de ladder. Zijn we tenslotte geen leerblog? Wél maken we graag en gretig gebruik van de technologische knowhow, de skills en producten van anderen die hun wijsheid, kunde en kunst met de wereld delen. Learning by connecting and sharing. To all of you: THANKX!

Allemaal journalist of kunstenaar of publicist of filmmaker of geleerde of webmaster of muzikant of leraar of schrijver of uitvinder of zanger of beroemd. ’t Stad van iedereen, mijnheer de burgemeester van Antwerpen? De wereld van iedereen!

                               social_networking1uzynl.gif

                          Afbeelding met logo’s van sociale netwerken: www.uzy.nl

We begonnen deze post met een verwijzing naar nieuws uit de internetversie van de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad en eindigen ook met deze bron. Hoe ziet de toekomst van de pc er binnen tien jaar uit, vraagt het NRC zich samen met onderzoekers van Microsoft af? Hun kernantwoord is ‘sociaal-digitaal’ of in vertaling ‘mensvriendelijk en aaibaar’. NRC geeft een samenvattend lijstje (18 juli 2007) van mensvriendelijke computerconcepten, bedacht door onderzoekers van Microsoft in hun vestiging in het Britse Cambridge.

Nieuwe ‘menselijke’ computerconcepten

  • De onderzoekers die sociaal-digitale systemen ontwerpen, proberen de mens centraal te stellen in hun vindingen.
  • De Whereabouts Clock: een tablet-pc in een houten behuizing, die weergeeft waar gezinsleden zich bevinden (zie foto).
  • De Epigraph; een lcd-scherm waarop huisgenoten met digitale foto’ s, filmpjes en teksten hun stemming weergeven en zich ‘expressief uiten’.
  • Het Bubbleboard: visuele voicemail op een lcd-scherm. Berichten komen bovenborrelen met een foto van de beller.
  • Digital shoebox: een prettig vormgegeven doos die alle digitale foto’s en video’s bewaart.
  • TimeMill: spiegel met webcam bewaart videoboodschappen.

Bron: http://www.nrc.nl/media/article740401.ece/Hoe_ziet_de_computer_er_over_tien_jaar_uit

TSM neemt ook een foto uit dit artikel over: van de Whereabouts Clock die op een schermpje aangeeft waar de gezinsleden zich bevinden, op school, op het werk of thuis. Het is een concept van en een vooruitblik op de ubiquitous computer, die de onderzoekers van het Microsoft Research Lab in de Britse universiteitsstad Cambridge ontwierpen. Die alomtegenwoordige computer zien ze als de opvolger van de pc.

                               whereaboutsclocknrc.jpg 

Foto: www.nrc.nl/next

Turning ideas into reality: iets voor u of voor jou? Toekomstdromen voor 5&6 aso? 

                                                  microsoftad-research.jpg      
           

Advertenties

1 reactie »

  1. […] op te lijsten waar ik al geweest ben: voor langere of kortere tijd. Eens vergelijken met mijn oriënteringsvermogen van enkele maanden […]

    Pingback door Web Trend Map 2008 Released! G = Me and You and the World « The Sausage Machine — januari 26, 2008 @ 12:03 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: