The Sausage Machine

juli 26, 2007

The Queen of Blog, the Mother of Trendwatching, the Future President and the Philosopher

Filed under: Uncategorized — janien @ 10:01 am

 xu-jinglei.jpg

Screenshot van de meest bezochte blog ter wereld, van de Chinese actrice en regisseuse Xu Jinglei op http://blog.sina.com.cn/xujinglei.

De werktitel voor deze blogpost luidde: Werelddans der getallen in blogbeeld, maar omdat de vrouwen de mannen in die werelddans leiden, kon ik niet anders – tot spijt van wie ’t benijdt – dan ook in de titel 100% vrouw te gaan. Voor de Tour de France, Rasmussen, Vinokoerov of Tom Boonen moet ik hier en nu naar een man – weliswaar met kritische blik en een naam als een steenrots – verwijzen!

Stand der getallen op 20 juli 2007 volgens persagentschappen in Beiing: meer dan 100000000 bezoekers in twee jaar tijd voor de blog-to-be: die van Xu Jinglei. Hiermee werd ze Queen of Blog.

Veroveren vrouwen de blogwereld? Onlangs nog bracht TSM The Sausage Machine hulde aan Elke Das,  iets dichter bij huis, toen ze een blogfeestje gaf voor haar 100000 bezoekers … En de countstats van blogger en ict- en gamespecialist Margreet van den Berg zullen vast geen onaardig cijfer tonen!

Ja, Faith Popcorn, mijn (JB) generatiegenote en moeder aller trendwatchers, had wel gelijk toen ze op het einde van vorige eeuw

de 21e aankondigde als de Eeuw van de Vrouw!                      eveolution.jpg

Hoe denkt de filosofe over de vrouw in de 21e eeuw? Vragen we het aan Julia Kristeva, (nog een generatiegenote) , die we vandaag speciaal uit de TSM-blogroll lichten. Haar officiële website is tijdelijk onder constructie en de Nederlandse Wikipedia-link is wel niet bijgewerkt … , maar haar antwoord staat ook uitgebreid te lezen in haar nieuwste boek van juni 2007: Seule, une femme. 

kristeva.jpg                             juliakristeva.jpg  

Foto’s Julia Kristeva en cover van haar nieuwe essay op http://www.kristeva.fr/Julia%20Kristeva/Bienvenue.html, waar ook het citaat hieronder te vinden is.

« Etrangez-vous à vous-mêmes » répète Julia Kristeva aux femmes (et aux hommes) qui  la lisent et s’interrogent sur leur place, et leur devenir, dans ce XXIe siècle qui s’annonce selon elle dans et par le chaos.

In dit boek schetst Julia Kristeva portretten van opmerkelijke en revolutionaire vrouwen … Zal die andere vrouw die op dit moment de wereld in spanning houdt, de tijd ingaan als ‘revolutionair‘, vraag ik me af? Tot nu wijst alles in die richting … Getallen? Vandaag op haar site: 995506 supporters. De wereld heeft gezien hoe ze op nieuwe wijze de nieuwe media in haar presidentscampagne gebruikt! Zeer graag citeer ik een man – met alle respect en in grote bewondering – een kenner van de internationale politiek, een generatiegenoot: hij was een van mijn medestudenten aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de K.U. Leuven waar we in zeer geëngageerde tijden, die van de jaren 68 van vorige eeuw, Germaanse Filologie studeerden (en Slavistiek als keuzevak, bij professor M. A. Lathouwers thuis). 

TSM proudly presents journalist Johan Depoortere,                      johandepoortereknack.jpg

VS-correspondent en oorlogsverslaggever, tijdens de Koude Oorlog correspondent in Moskou. Hij weet dus zeker waarover hij spreekt en valt daardoor in de categorie ‘zeer betrouwbare bronnen’. (Terzijde: vanuit Europa warme groeten van Janien Benaets)

hillaryc.jpg

Foto bij Johan Depoorteres blogpost “God en Hillary” van 16 juli 2007 op Knack Blogs http://www.knack.be/blog/blog.jsp?siteID=71&blogartID=1880§ionID=81&RMG_CURRENT_PAGE_71_81=2&mwebtag=BLOG/Depoortere

Bloggend over internetdemocratie en Hillary Clintons imago in het YouTube-verkiezingsdebat met presidentskandidaat Barak Obama, waarin de vragen via YouTube-filmpjes werden aangereikt, stelt Johan Depoortere:

Hillary Clinton kwam ook in dit debat net als bij de vorige gelegenheden als de best voorbereide, niets aan het toeval overlatende professional naar voren. Clinton was zelfverzekerd en straalde superioriteit uit. Maar juist in dit formaat kan zich dat veeleer tegen haar keren.

En hij besluit met de ultieme vraag, die alludeert op Hillary’s imago van ‘harde tante’ dat door YouTubers in vraag werd gesteld – en deze vraag  kan en wil ik TSM-bezoekers in de context van mijn blogpost eens te meer niet onthouden, daarom heb ik die vraag in vetjes geplaatst:

Vandaar (nvdr. Hillary’s imago van harde tante) die vraag aan Hillary of ze wel vrouwelijk genoeg is (en Obama wel zwart genoeg). Clinton probeerde de vraag weg te lachen, maar het blijft haar grote probleem: hoe mannelijk moet een vrouwelijke kandidaat zich gedragen om president van de Verenigde Staten te worden?

Als het van TSM afhangt: A Woman for President! Good Luck to Hillary Clinton! From Europe with Love.

Advertenties

14 reacties »

 1. Dat van Xu Jinglei toevallig uit De Standaard gehaald ?
  😉

  Reactie door Pietr — juli 28, 2007 @ 10:43 pm | Beantwoorden

 2. @Pietr
  [Is het goed dat ik tutoyeer?]
  Dat zou kunnen … Hoewel, ik begin te twijfelen. Het zou ook Knack of vrtnieuws kunnen geweest zijn. Maar ik zoek het morgen op en beloof je mijn ‘juiste’ antwoord.

  Ajakkes, en ik die als leraar op deze Sausage Machine die als leerblog bedoeld is, een voorbeeld wil stellen van ‘bronnenverwerking’! Altijd je bronnen opgeven, blijf ik maar herhalen. En de eerste vraag die je me stelt, is er een naar mijn bron!

  Maar waarom vraag je dat eigenlijk? Wat heb je met of tegen DS? Heb je gezien dat we met TSM een tijd geleden DS gecounterd hebben in snelheid? Het ging over dat nieuws gebracht door Pieter Lesaffer i.v.m. plagiaat in theses en de scriptiescreening aan de universiteiten. Pieter Lesaffer heeft dat ruiterlijk toegegeven.

  Nu, niet teveel kwaad over De Standaard. Ik moet hier ter plekke nog altijd plaats maken voor het toffe interview van cultuurredactrice Inge Schelstraete met een aantal leerlingen, juryleden van de literaire jongerenprijs De inktaap 2007. Fantastisch toch: De Standaard ruimde een volledige pagina voor ‘ons’ in, de openingspagina dan nog wel van de katern ‘Cultuur en Media’ mét een knappe foto door hun persfotograaf Wim Kempenaers. Die foto staat trouwens online. Het interview door Inge Schelstraete kun je als abonnee lezen.

  Ik ben nu echt wel nieuwsgierig naar de achtergrond van je vraag. In elk geval bedankt, Pietr, voor je bezoek-mét-reactie! Mijn zoon zei pas nog: leuk, die blog, maar wel jammer dat er zo weinig reactie komt. Dat vond ik ook al. Social media die draaien toch op interactie? Maar ja, er zijn zoveel blogs en een mens moet zijn prioriteiten stellen,zoals dat heet, dat doe ik zelf ook.
  Groetjes

  Reactie door janien — juli 29, 2007 @ 9:19 pm | Beantwoorden

 3. @Pietr
  Toeval? Blogtelepathie? Wat vind ik zopas zomaar? Zie mijn delicious! Over Kommentarverhalten in Weblogs. Is er ooit een reden tot wanhoop of twijfel? Er is altijd wel iemand met een doekje … En zo’n iemand heet bijvoorbeeld met een naam als van een paus ‘Benedikt Rieke-Benninghaus’. Schreef enkele uren geleden net een artikel met leuke links over dit fenomeen van de ‘wanverhouding’ blogbezoekers-blogcomments! Allen daarheen om te reageren!

  Reactie door janien — juli 29, 2007 @ 10:30 pm | Beantwoorden

 4. @Pietr
  Bron opgezocht: het was vrtnieuws.net, rubriek Media onder Cultuur en media van 21 juli 2007. Niet De Standaard van 24 juli dus. Die heb ik trouwens niet gelezen.
  Groetjes

  Reactie door janien — augustus 1, 2007 @ 8:20 pm | Beantwoorden

 5. Goh, ik was enkel benieuwd naar je bron, omdat ik het die dag zelf in de krant had zien staan…

  Reactie door Pietr — augustus 2, 2007 @ 3:00 pm | Beantwoorden

 6. Trouwens, weinig comments? Dan moet je hier op m’n oude blog maar eens lezen voor enkele tips: http//pieter.blogsource.com/post.mhtml?post_id=400048

  Reactie door Pietr — augustus 2, 2007 @ 3:02 pm | Beantwoorden

 7. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 12:56 am | Beantwoorden

 8. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 1:01 am | Beantwoorden

 9. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 1:03 am | Beantwoorden

 10. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 1:06 am | Beantwoorden

 11. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 8:30 am | Beantwoorden

 12. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 8:44 am | Beantwoorden

 13. […] Groot-Brittannië, voor Europa een grondwet in verzen, Super Tuesday en tornado’s in de US, en op internet Flickr-protest tegen Microsoft. […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 8:46 am | Beantwoorden

 14. […] Fred Brouwers van Klara en de Koningin-Elisabethwedstrijden, mijn studiegenoot in de Germaanse in […]

  Pingback door ESC 2008 « The Sausage Machine — mei 21, 2008 @ 7:25 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: