The Sausage Machine

augustus 15, 2007

Antwerpen, 15 augustus, Moederdag

Filed under: Uncategorized — janien @ 11:42 pm

                                                         rubens-maria-hemelvaart.jpg

Pieter Paul Rubens: De hemelvaart van Maria (1625-1626), Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen. Bron: Rubens Online, inventarisnummer 956. Wat muziekachtergrond voor de gelegenheid? Klik op het luidsprekericoontje van de Benedictijnenabdij van Dendermonde. Daar zong t.g.v. 15 augustus 2007 het Gregoriaans koor Gaudete uit Aalst “Liefde gaf u duizend namen”, één van de bekendste Vlaamse Maraliederen, een uitvoering die ik hier jammer genoeg niet kan laten beluisteren. Voor een geluidsfragmentje van de melodie van dit Marialied link ik naar deze site.

 • In de lijn van een lange Antwerpse traditie eert TSM speciaal vandaag alle moeders en vrouwen, waar ook ter wereld! Wikipedia, onze ‘free encyclopedia’, (wie anders?) presenteert een overzicht van de moederdagen, waar ook ter wereld. Antwerp (Belgium) neemt daar op 15 augustus, naast Costa Rica, een aparte plaats in (wat had u gedacht?). Die moederdagenlijst geeft ook aan dat de tweede zondag van mei de ‘internationale moederdag’ kan worden genoemd.
 • Een pdf-document van het Antwerpse Digitaal Stadsarchief lezen we dat in Antwerpen op 15 augustus 1913 de allereerste ‘Dag der Moeders’ plaatsvond, op initiatief van schepen voor Schone Kunsten en kunstschilder Frans Van Kuyck (1852-1915). Op 15 augustus werd in christelijke traditie al veel langer Maria-Tenhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Niet enkel Rubens bracht Maria eer door haar meesterlijk barok te vereeuwigen, ook vele andere minder bekende kunstenaars kozen haar voor de ver-beeld-ing van hun religieuze verering: getuige de vele Mariabeelden die in het Antwerpse straatbeeld bewaard bleven, zoals de Madonna met Kind, ‘Moeder Gods (en kruis)’ (1925) tegen de gevel van het Torengebouw  (ook KBC-toren of in de volksmond Boerentoren) aan de Schoenmarkt 3. Volgens de tekst bij de virtuele wandelingen langs de religieuze gevelbeelden van Antwerpen is deze Madonna een uitvergroting van een beeld van de Franse beeldhouwer Roger de Villiers. Het is het grootste en hoogste Mariabeeld van Antwerpen.

        mariaboerentoren.jpg

Madonna met kind (1925) naar Roger de Villiers, Torengebouw Antwerpen.  

 • Als poëziepromotor presenteert TSM drie ‘gelegenheids’gedichten uit de prachtige bloemlezing Veranderlijk van Jozef Deleu*. Die bloemlezing is eigenlijk een themanummer van Het Liegend Konijn** (nr. 1 januari 2007), Jozef Deleu’s tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie dat dit jaar zijn vijfde verjaardag viert. Veranderlijk bevat van A (Jan-Willem Anker) tot Z (Ad Zuiderent) 365 nieuwe gedichten van 85 dichters met uiteenlopende poëtica’s. Mijn keuze uit Veranderlijk op moederdag: drie gedichten van Jo Govaerts.

BORST

Ze is al groot, al
negen maanden uit mijn buik.

Ze is al wang en bil, en
beentjes die beginnen te gaan
in vier richtingen tegelijk,

waarvan één naar mij, naar
mijn borst, waarvan ze steeds vaker
opkijkt, alsof ze wou
vragen wie ben jij

alsof ik wist
wie ik was dat zij er nu is.

BILLEN

Zijn billen zijn zijn nieuwste aanwinst
en dat hij daarmee stapt
en stapt,
paradeert.

Krom van been,
stevig in ’t vet,
zo werd hij een jaar eerder
niet op de wereld gezet.

Hij leest nog geen blaadjes 
met frêle dames. Hij stapt recht uit een schilderij
van veel eerdere datum.

En stapt en stapt
met speen en beer
als globe en scepter.

HAND

Kleiner dan de hand van een kindje
is er niets. Zoals dat in het rond graait
en huilt en kraait zonder te weten naar waar,
waarom.

nooit meer, totdat we dood gaan,
zullen onze handen nog zo eindeloos
klein zijn
van niets te kunnen vatten.

Jo Govaerts in Veranderlijk, themanummer Het Liegend Konijn (red. Jozef Deleu), nr. 1, januari 2007, p.169-171.

                                     jogovaerts2005.jpg

Foto Jo Govaerts (2005) op www.dichteraanhuis.nl

Nog meer gedichten uit HLK proeven? De inleiding van Jozef Deleu lezen met een mooie omschrijving van het thema ‘veranderlijk’? Het tijdschriftnummer bestellen? Dat kan allemaal op www.hetliegendkonijn.be, webmaster Lodewijk Deleu.

Voetnoten

* Op de website van Jozef Deleu staat bij het nieuws over de Debuutprijs Het Liegend Konijn voor Ester Naomi Perquin, die op dinsdag 9 oktober 2007 wordt uitgereikt in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren door Ján Figel, EU-commissaris voor Jeugd, Onderwijs en Cultuur, een foto van TSM-signatuur! TSM blijft gecharmeerd én vereerd met de vraag van Jozef Deleu om de TSM-foto op de website van HLK te publiceren. Zie ook de TSM-blogpost waar de foto van Ester Naomi Perquin voor het eerst verscheen.

** Op de website van Het Liegend Konijn   liegkonijn.jpg   publiceerde Lodewijk Deleu  een paar maanden geleden de TSM-foto van Ester Naomi Perquin voor het eerst.

5 reacties »

 1. wat staat pavarotti hier?

  Reactie door J/ — september 9, 2007 @ 5:14 pm | Beantwoorden

 2. Hij staat het Ave Maria te zingen voor moederdag! Mooi, toch? Het filmpje is nou niet direct je dat, maar ik wilde hem toch graag met een toepasselijk lied. Ik meende te weten dat hij spijts zijn ziekte nog een cd wilde voorbereiden met kerkelijke liederen. Ondertussen heeft de tijd hem ingehaald. Letterlijk.

  Ja, ik heb gezien dat hij hier op een gekke plek staat! Bij Jozef Deleu en zijn Liegend Konijn! Ik zal hem eens moeten verplaatsen, naar boven in dit artikel. Ergens in de buurt van die lievevrouw op de Boerentoren … Ik zal hem maar meteen een beter plekje geven.

  Beter zo? Goed dat je me op het rechte pad houdt en me voor dommigheden behoedt! Sjonge, wat een geluk dat ik een engelbewaarder (om in de context te blijven) heb. Bedankt!

  Reactie door janien — september 9, 2007 @ 7:46 pm | Beantwoorden

 3. […] Vorige donderdag had ik het geluk van samen met mijn kleinzoontje tijdens het vaderknutselmoment mee de theepot voor mama te helpen maken. Wat een leuk initiatief! Het is een heerlijke herinnering voor een oma tussen zo’n 25-tal vaders met hun creatieve peuters en begeleid door vriendelijke juffen. Gelukkige moederdag, mama! Zeker ook voor mijn lieve moeder, en mijn dochter die dit jaar haar eerste moederdag viert! In Antwerpen en andere streken vieren we nog eens moederdag op 15 augustus … […]

  Pingback door Origami Beating Heart voor Mama « The Sausage Machine — mei 11, 2008 @ 7:06 am | Beantwoorden

 4. […] Jozef Deleu, moederdag, Moedermomenten, poetika2.0, Sylvie De Coninck, Sylvie Marie Voor moederdag 15 augustus 2008 geen lieflijke gedichten, maar twee treurige, eerder wrange of genadeloze Moedermomenten van […]

  Pingback door Moedermomenten van Sylvie Marie. De lieflijkheid voorbij « The Sausage Machine — augustus 13, 2008 @ 10:18 pm | Beantwoorden

 5. […] moeders en Maria’s van de wereld, mijn familie inbegrepen! Gelukkige moederdag! Ik zeg het met een gedichtje, een ‘kindervers’, van meer dan 100 jaar oud, een […]

  Pingback door Moederdag 2009 met een toetje literatuurgeschiedenis 2.0 « The Sausage Machine — augustus 14, 2009 @ 9:31 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: