The Sausage Machine

oktober 11, 2007

LEES, ‘educated barbarians’! DORIS LESSING speaking!

Congratulations to Doris Lessing!   

  dorislessing-fotovrt.jpg    

Doris Lessing Foto: vrtnieuws

“I’ve won it. I’m very pleased and now we’re going to have a lot of speeches and flowers and it will be very nice.”  (She told BBC Radio 4)

Nobelprijswinnaar 2007, schrijfster, feministe, een vrouw met het hart op de tong …  Lessing:

“Ik heb een gespleten persoonlijkheid. Ik ben de zelfstandige schrijfster én de vrouw die op haar negentiende zwanger raakte en dat heerlijk vond. Ik was vroeger een zeer neurotisch meisje, dat vroeg volwassen wilde zijn. Toen ik zestien was, verliet ik Johannesburg en wist ik niet hoe mijn toekomst eruit zou zien. Ik verbleef toen bij vrienden van mijn vader. Van een van hen kreeg ik een briefje, waarop stond: ‘Onthoud goed, als je jong bent, denk je vaak: je weet niet wat je moet doen en je hebt geen hoop. Neem iedere kans die je krijgt, want je weet niet waar nieuwe wegen toe leiden.’ Het was een prachtige brief op dat moment in mijn leven.

Lessing: „Dit is het advies dat ik nu aan mijn kleinkinderen geef. Laat je niet bang maken. En: lees! Jongeren lezen te weinig, en dreigen ‘educated barbarians’ te worden, die alleen met computers omgaan. Mensen die niet lezen blijven onwetenden. Ze kennen hun geschiedenis en de grote ideeën niet. Literatuur is ‘parallel education’. Wat hadden we over vrouwen geweten zonder feministisch geëngageerde literatuur?”

(Uit een interview van de Nederlandse krant NRC Handelsblad met Doris Lessing drie jaar geleden, geciteerd op nrc.nl, de site van NRC Handelsblad en nrc.next, 11 oktober 2007. Vetjes van TSM.)

! Speciaal @ 5 & 6 so 

“Educated barbarians”, 5 en 6 so? Voelen jullie je aangesproken? Wie reageert? Heeft Doris Lessing gelijk: dat jullie wel met de computer weten om te gaan, maar geen boeken lezen?

Nog nooit een boek van haar gelezen? Wie weet verschijnt ze … op je Boekenlijstje 2007?!

En wat dachten jullie van onze timing? Net vandaag kregen jullie van 5 en 6 so het startsein voor de Literactuamap (onderdeel van het Leesportfolio), en kwam de inktaapjury 2008 op school voor het eerst bijeen tijdens een kennismakingslunch.

Succes en veel plezier met mediaspotten van boeken en schrijvers voor je literactuamap én met lezen, toneel bijwonen en boeken en toneel verwerken voor dat andere onderdeel van je leesportfolio! 

jullie lerares Nederlands  

Janien Benaets

32 reacties »

 1. In haar tijd waren er geen blogs,
  daarom denkt Doris Lessing dat je boeken moet lezen
  om je eigen mening aan andere te scherpen.

  Voor mij geldt dat ik bij geëngageerde literatuur
  altijd een tijdje van mijn stuk ben.
  Ik laat me zo meeslepen in een mening,
  als-ie zo verweven is met emoties.
  Blogs zijn daarin veel makkelijker.

  Reactie door Elke — oktober 13, 2007 @ 5:28 pm | Beantwoorden

 2. Als er een Nobelprijs voor Bloggen bestond, dan won jij hem, Elke!

  Leesbevordering: daarvoor ga ik als lerares Nederlands en literatuurliefhebber al vele jaren, o.a. met de didactiek van de literactua, sinds ik me in dat thema verdiepte samen met collega Lieven Robberecht in de voormalige leesgroep van UFSIA – CVD onder leiding van Mark Van Bavel en Marita de Sterck. In de Leeswijzer 16-18 jaar (Leuven/Almere, 1993) schreven we daarover een artikel. “‘Mediatisering’ van de literatuur” heette dat toen. Dat was in de vorige eeuw. En zoals Doris Lessing spreekt vanuit haar levensgeschiedenis – waar jij terecht op wijst – spreek ook ik vanuit mijn voorgeschiedenis van leraar-leesbevorderaar. Vandaag dansend op de koord tussen het boek als erfgoed en het nieuwe lezen.

  Het nieuwe lezen! Dat juich ik met jou toe! Steeds meer literatuurblogs, poëzieblogs, auteursblogs, dichtersblogs, web2.0-bibliotheken, zoveel elektronische boeken die 24/24 en 7/7 open liggen voor iedereen … te lezen, te beluisteren, te bekijken, alle zintuigen prikkelend, de geest bevrijdend en emanciperend. Lezen was nooit eerder zo uitdagend, spannend, geestverruimend, democratisch én interactief. Ook die web 2.0-zijde van lezen en boeken en schrijvers wil ik samen met de netgeneratie van alle kanten uit bekijken, bestuderen en erover reflecteren. Actief participeren aan de cultuur en de literatuur is ook nooit eerder zo open en gemakkelijk geweest als nu. Iedereen lezer! Iedereen schrijver! Iedereen blogger?!

  Bedankt, Elke, voor je geweldig inspirerende bijdrage! En zoals je mensen kent aan hun handschrift, ken ik jou zo goed aan je poëtisch gelay-oute en uiterst contentrijke tekst. Met een vleug vrouw en humor. Niet te versmaden. Elke (Das) lezen, mannen en vrouwen! Plaats haar op je boekenlijst, 5 en 6 so! VOOR ALLEN: http://blogger.xs4all.nl/elkedas/ AANBEVOLEN LECTUUR!

  Reactie door janien — oktober 14, 2007 @ 6:29 am | Beantwoorden

 3. Te veel eer, Janien.
  Maar hierin heb je gelijk:
  Lezen was nog nooit zo makkelijk:
  Er is zo veel.
  Kiezen wat je wilt lezen was nog nooit zo moeilijk.
  Dan is een rss-leeslijst aan te bevelen.
  Heerlijk, Janien, hoe je mijn kijk op lezen verandert.

  Reactie door Elke — oktober 15, 2007 @ 3:40 pm | Beantwoorden

 4. Het is waar, we (jongeren dus) lezen misschien minder boeken dan ze vroeger deden. Maar vroeger had men ook geen toegang tot het internet! Naar mijn mening hadden ze het even goed online-bibliotheek kunnen noemen. Het is tegenwoordig DE bron van informatie.
  Hoewel dit niet wegneemt dat ik persoonlijk nog wel eens graag een “echt boek” verslind, ter ontspanning.
  //Lindsay van 5EMT

  Reactie door Lindsay — oktober 16, 2007 @ 3:00 pm | Beantwoorden

 5. Het is waar dat je van boeken heel wijs wordt. Wie leest leert echt heel veel. Maar je moet daarom niet alleen boeken lezen. Vandaag de dag ben je niks zonder computer en ik moet eerlijk zeggen, ik heb al heel veel geleerd door de computer. Dingen die ik moet opzoeken voor school waar ik dan wat meer informatie over krijg enzovoort. In de tijd van Doris Lessing bestonden er nog geen computers, dus kun je het haar niet kwalijk nemen dat ze zoiets zegt. Ze weet gewoon te weinig over het Internet. Je leert natuurlijk veel uit boeken maar ook van het Internet. Internet is gewoon een nieuwe generatie.

  Reactie door Zenya — oktober 16, 2007 @ 4:23 pm | Beantwoorden

 6. Ik vind dat Doris Lessing wel wat gelijk heeft door te zeggen dat de jongeren van tegenwoordig niet meer lezen maar wel met de computer kunnen omgaan.Maar de jeugd van nu leert veel meer van op internet en van op de computer dan vanuit boeken en tijdschriften. Dit komt doordat ze zijn opgegroeid met een wereld vol technologie en computers. Maar ik vind dat het ook niet helemaal waar is wat Doris Lessing zegt , want het is niet omdat wij zijn opgegroeid met een wereld vol computers dat wij geen boeken meer lezen. We lezen in ieder geval veel minder boeken dan de mensen uit haar tijd omdat zij niet zijn opgegroeid in een wereld met dezelfde technologie als ons, maar we lezen wel nog boeken.

  Wat ik wel nog als opmerking kan geven is dat wij een heel ander soort boeken lezen dan de mensen van vroeger. Dit komt natuurlijk ook omdat de tijden veranderd zijn. Het is niet meer hetzelfde als vroeger. Mijn besluit over de uitspraak van Doris Lessing is eigenlijk dat ze langs de ene kant gelijk heeft dat we beter met de computer om kunnen dan dat we boeken lezen, maar dat ze langs de ander kant ongelijk heeft omdat we nog wel boeken lezen maar vele minder boeken dan de mensen van vroeger en ook dat we een heel ander soort boeken lezen. (Dit was mijn reactie op de uitspraak van Doris Lessing. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.)

  Reactie door Nikki (5EMT) — oktober 16, 2007 @ 4:31 pm | Beantwoorden

 7. Ik ben het niet volledig mee eens met Doris Lessing .

  Het is natuurlijk wel waar dat jongeren de laatste tijd veel minder boeken lezen dan vroeger.Maar dat dat wil zeggen dat we dan plots niet de geschiedenis kennen of helemaal niets weten? Zijn we dan plotseling allemaal onwetend? In dat opzicht zit Mevr. Lessing er spijtig genoeg helemaal naast in mijn ogen.

  Wat wel waar is, is dat deze generatie meer met computers bezig is dan een andere. Maar dat is niet meteen verwonderlijk, wij zijn ermee opgegroeid. Toen wij klein waren, begonnen computers echt pas “populair” te worden. De volgende genreatie die komt zal dus waarschijnlijk nog minder boeken lezen dan wij.

  In ieder geval, het komende schooljaar zal ik wel genoeg met boeken bezig zijn …..

  Reactie door Nick — oktober 17, 2007 @ 11:11 am | Beantwoorden

 8. Wij leren inderdaad veel uit het internet en gebruiken het bijna dagelijks, maar artikels op het internet zijn meestal tamelijk kort en bondig. Een boek daarentegen behandelt een onderwerp steeds erg uitgebreid. Internet is van de moderne, snelle tijd en mogelijk heeft deze 89-jarige dame zich daar niet volledig aan aangepast. Op internet vindt men ook sneller een onderwerp dan in de bibliotheek.

  Gilles S

  Reactie door Gilles — oktober 17, 2007 @ 2:05 pm | Beantwoorden

 9. Het is waar dat jongeren vandaag de dag minder lezen, maar het is niet waar dat we daarom onwetend zijn. Het internet is vooral één grote bron van informatie. Door goed op het web te kunnen surfen, kan je in een handomdraai de nodige informatie bekomen.

  Omdat dit in haar tijd nog niet bestond, weet ze niet goed wat het voor onze generatie betekent. Natuurlijk was het toen vanzelfsprekend dat je boeken las om aan informatie te komen. Je schreef ze om je mening te kunnen uiten. Vandaag de dag ligt dat helemaal anders.

  Reactie door Lien (5MTWE) — oktober 17, 2007 @ 3:40 pm | Beantwoorden

 10. Ik vind dat Doris Lessing gelijk heeft. Jongeren kunnen nu eenmaal beter met een computer omgaan, omdat ze opgegroeid zijn met deze technologie. Een computer wordt door jongeren veel gebruikt om bijvoorbeeld opzoekingswerk te verrichten, om in contact te komen met de rest van de wereld of het dient gewoon als ontspanning. Door dit vele gebruik, kun je er natuurlijk ook beter mee omgaan. In scholen wordt er ook meer en meer gebruik gemaakt van het internet i.p.v. de klassieke handboeken waaruit je alles moet leren. Hieruit blijkt nog eens dat de technologie de bovenhand krijgt. Boeken daarentegen worden in deze tijd minder gelezen door jongeren, wat wel spijtig is want ook door boeken kan je veel te weten komen. Ik denk dat het vooral komt door tijdgebrek of gebrek aan interesse, dat jongeren niet meer zo snel een boek gaan lezen.

  Reactie door Tine — oktober 17, 2007 @ 3:54 pm | Beantwoorden

 11. Ze heeft zeker gelijk dat ze zegt dat de hedendaagse jongeren meer bezig zijn met hun computer dan met het lezen van boeken. Maar ze heeft (vind ik) ongelijk dat ze zegt dat we van de computer minder of niets leren. Denk eens aan de zovele sites die op het internet te vinden zijn en waar we ontzettend veel van kunnen leren. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan wikipedia en dergelijke. Deze sites bevatten soms zelfs meer en duidelijkere informatie dan in sommige boeken. En je moet eerlijk zijn vandaag de dag zijn computer en internet niet meer weg te denken uit ons leven. Als het Doris misschien toch een beetje kan geruststellen, ik ken genoeg mensen van mijn leeftijd die geregeld boeken lezen en die een wereld zonder boeken veel erger zouden vinden dan een wereld zonder al die moderne technologie.

  Reactie door Gitte — oktober 17, 2007 @ 5:13 pm | Beantwoorden

 12. Jongeren lezen veel, erg veel. Meer dan vroeger zou ik zelfs durven stellen. Volgens mij, dankzij deze ongelooflijke revolutie op gebied van technologie, het internet, zijn het nu niet alleen boeken die we lezen om informatie te verkrijgen, maar zijn er zo veel andere bronnen. Je komt voortdurend in contact met verschillende soorten van lezen en taal.
  Maar natuurlijk bedoelt Doris Lessing dat we te weinig boeken lezen. Daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Maar waarom zouden we nog boeken lezen om meer over de wereld te weten te komen, als we met één klik op de computermuis gewoonweg de hele wereld voor ons hebben liggen? Neen, voor mij is een boek lezen louter en alleen nog ontspanning.

  Reactie door Lise (5MTWE) — oktober 17, 2007 @ 6:48 pm | Beantwoorden

 13. Ik vind dat Doris Lessing te conservatief denkt! We moeten niet achteruit kijken maar vooruit. Alles wat in de geschiedenis is gebeurd, is verleden tijd. Ok, we kunnen leren uit onze fouten van vroeger en dat doen we ook, alleen heb ik daar soms mijn twijfels bij. Maar de jeugd van tegenwoordig hoeft niet meer te lezen in oude stoffige boeken. We hebben alle informatie aan onze voeten via het internet. Het internet biedt trouwens extra voordelen zoals bevoordeeld als je iets niet begrijpt of het er niet mee eens bent, kan je erop reageren en krijg je een antwoord terug. Dit soort dingen kan je met een boek niet doen. We schrijven nu ieder ons eigen stukje geschiedenis op het internet dat mensen later terug kunnen nalezen.

  Reactie door Yves (5EMT) — oktober 17, 2007 @ 7:15 pm | Beantwoorden

 14. Het is nu eenmaal zo dat wij minder boeken lezen dan vroeger, omdat wij in een andere wereld zijn opgegroeid. Er bestond namelijk vroeger geen internet! Bij opzoekwerk voor schoolopdrachten hanteer ik liever het internet dan het urenlange opzoekwerk in dikke, saaie boeken. Het is wel echter zo dat je van boeken heel slim wordt. Als je veel leest, leer je automatisch veel bij. Tegenwoordig is de computer zo ingeburgerd in onze maatschappij dat je niet zonder kan. Internet is gewoon de moderne tijd.
  Als ik eerlijk mag zijn, vind ik wel dat ze gelijk heeft. Het is nu eenmaal zo dat wij liever met de computer omgaan dan met boeken. Maar ze is al oud en begrijpt het misschien niet, maar je moet meegaan met de tijd. (Danny 5emt)

  Reactie door Schyvens Danny (5emt) — oktober 17, 2007 @ 8:22 pm | Beantwoorden

 15. Ik vind dat ze gelijk heeft over dat we te weinig boeken lezen. Maar dat is alleen omdat voor ons het internet veel gemakkelijker is. Het is sneller, je kunt er zoveel afhalen als je maar kunt. Bij de bibliotheek moet je eerst naar de bibliotheek gaan en dan moet je nog lang zoeken. Ik vind dat ze heel erg tegen het internet is, terwijl dat helemaal niet waar is. Het internet is nu de ‘nieuwe’ bibliotheek geworden. “Ze kennen de geschiedenis en de grote ideeën niet”. Dit is zeker geen feit. Dit citaat is enkel wat zij ervan vindt. “Wat hadden we over vrouwen geweten zonder feministisch geëngageerde literatuur”. Ik vind dit helemaal fout. De boeken behouden enkel wat iemand anders ooit heeft willen zeggen. De boeken zelf zijn niet belangrijk maar de inhoud zelf is belangrijk. Het maakt eigenlijk niet uit waar het geschreven is. Volgens mij weet ze niet hoe het internet werkt en reageert ze daarom zo hevig op het internet. Alles verandert tegenover vroeger.

  Reactie door Sam R (5emt) — oktober 17, 2007 @ 9:13 pm | Beantwoorden

 16. Het is waar. Maar als je het nu bekijkt is het internet een onmisbare bron geworden, en is er dus minder aandacht voor boeken. Terwijl ze toch nog steeds goed verkopen en er nog veel gelezen wordt. En volgens mij heeft het er ook veel mee te maken dat Doris Lessing het internet niet gewoon is. Wij zijn ermee opgegroeid en wij kennen de geheimen van het internet en het belang ervan. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer of niet graag meer gelezen wordt.

  Reactie door Maxim — oktober 18, 2007 @ 6:36 am | Beantwoorden

 17. Het is waar dat we veel minder lezen dan pakweg 20,30 jaar geleden. Maar het is niet omdat we geen boeken lezen, dat we niets weten van cultuur. Het internet is een veel snellere, betere en doelgerichtere bron. Maar oudere mensen kunnen dat meestal niet verkroppen en doen dan ongegronde uitspraken over jongeren: dat ze niets meer kunnen e.d. Maar toch proficiat Doris, zo’n prijs win je niet zomaar.

  Reactie door Sam DR (5mtw) — oktober 18, 2007 @ 6:42 am | Beantwoorden

 18. Ik vind het schandalig dat men over jongeren zegt dat zij geschoolde barbaren zijn.

  We werken zeer veel op computers. We lezen elke dag wel teksten van het scherm, soms gedurende uren. We lezen dus zeer veel. Daarbij moeten we cursussen lezen, in leerboeken lezen, er moeten opzoekingen gebeuren, verslagen gemaakt worden en nagelezen. Daarbij komt nog dat we, wel door de school opgelegd, ook literaire boeken moeten lezen in het Nederlands en in vreemde talen.

  Ik kan niet begrijpen dat Doris Lessing zegt dat jongeren geschoolde barbaren zijn. Ik kan haar redenering wel volgen, want we lezen zeker veel minder boeken dan de jongeren van bv. 20 jaar geleden. Vroeger werden er meer boeken gelezen, maar nu kijken we films. Aangezien we veel Engelstalige films bekijken, en deze allemaal ondertiteld zijn, lezen wij ook dan zeer veel.

  Doris Lessing staaft haar mening met het feit dat de kennis achteruit is gegaan (geschiedenis), maar dit komt niet omdat jongeren minder lezen. De oorzaak hiervan is voornamelijk dat veel informatie die vroeger als belangrijk werd aangezien, voorbijgestreefd is of ons helemaal niet meer kan interesseren.

  Reactie door Evelyn — oktober 18, 2007 @ 9:48 am | Beantwoorden

 19. Volgens Doris Lessing lezen we veel te weinig boeken, maar ik vind dat we dit jaar wel wat boeken moeten lezen. Boeken voor godsdienst, Frans, Engels, Nederlands,…

  We lezen dan misschien wel minder boeken, maar we zoeken heel wat nuttige informatie op internet op. Doris Lessing vindt dan weer dat we te veel met computers bezig zijn, maar als ze ons op school aanraden een thema te documenteren, doen we dit ook meestal via het internet, dan ga je niet helemaal naar een bibliotheek rijden als je het thuis op een paar seconden kan terug vinden, bijna dagelijks geactualiseerd door specialisten.

  Vroeger gingen ze met school om de zoveel weken naar de bibliotheek, nu gaan we bij veel lessen gewoon naar het computerlokaal. Waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan?

  Reactie door Ellen (6EMT) — oktober 19, 2007 @ 12:18 pm | Beantwoorden

 20. We werken inderdaad veel met de computer, maar dat komt omdat de computer in onze maatschappij een nuttige bron is voor informatie en verbinding. Wat we vroeger leerden uit de boeken leren we nu gewoon van het internet.

  Als Doris Lessing zegt dat de jongeren te weinig boeken lezen dan ben ik het toch niet eens met haar. De school zal er wel voor zorgen dat de jongeren boeken blijven lezen. Zeker in de vakken Nederlands, Frans en Engels. Waarom zouden de jongeren naar de bibliotheek lopen als ze hun boek dat ze willen lezen gewoon van het internet kunnen halen. De “online boeken” doen het volgens mij heel goed. Het is trouwens ook heel gemakkelijk want in de bibliotheek moet je altijd zien dat je de opgegeven datum niet overschrijdt. Bij de “online boeken” heb je deze zorgen niet.

  De nobelprijswinnares is gewoon van een oudere generatie en daarom kan ik haar mening wel begrijpen, maar in de huidige generatie is de computer dé bron van informatie en dit zorgt er voor dat de jongeren constant up-to-date blijven.

  Reactie door Tamra Delen 6MTWE — oktober 20, 2007 @ 11:35 am | Beantwoorden

 21. Doris Lessing heeft niet helemaal gelijk. Een boek is wel goed voor de algemene ontwikkeling, maar de computer en vooral het internet heeft die functie grotendeels overgenomen. Internet is één grote bron van informatie die toegankelijk is voor iedereen ter wereld die een computer of iets dergelijks bezit. Als je iets wilt weten over eender welk onderwerp zoek je het op. Iets over geschiedenis bijvoorbeeld is zo gevonden… In onze maatschappij moet alles snel gaan. We nemen minder gemakkelijk de tijd om eens rustig een boek te lezen over een bepaald onderwerp. We hebben er gewoon de tijd niet voor. Bijgevolg wordt alles tegenwoordig gewoon opgezocht op het internet. Het internet bespaart tijd, véél tijd. Tijd die je nuttig kan besteden en zeker niet moet doorbrengen in een bibliotheek.

  Het is een feit dat jongeren nu minder lezen, maar ik denk dat de school daar iets mee te maken heeft: tijdens een schooljaar moeten leerlingen soms op zéér korte tijd een volledig boek uitlezen (meestal een boek dat je nooit zou lezen als het niet verplicht was). Dit is misschien wel dé reden waarom de ‘jeugd van tegenwoordig’ minder leest in zijn vrije tijd. Want ze zullen toch zeker boeken moeten lezen dus waarom zouden ze tijdens hun vrije tijd niet iets anders doen wanneer het nog kan… Volgens mij lezen wij, de leerlingen van 5 & 6 ASO wél genoeg boeken!

  In het TSO en het BSO ligt dit anders. Leerlingen uit deze studierichtingen zullen allicht veel minder boeken lezen en worden ook minder verplicht door de school dan wij (leerlingen uit het ASO). Maar ook zij kunnen de computer gebruiken als bron van informatie. (Inderdaad zou het lezen van een boek bijvoorbeeld gewoon als ontspanning een aangename bezigheid kunnen zijn.)

  Dieter De Bakker, 6EMT

  Reactie door Dieter (6EMT) — oktober 20, 2007 @ 1:39 pm | Beantwoorden

 22. Reagerend op de visie van Doris Lessing, vind ik dat ze ergens wel gelijk heeft. Enerzijds heeft ze het bij het rechte eind wanneer ze zegt dat jongeren heel wat minder literatuur lezen. Ik denk dat dit vooral te wijten is aan het tijdsgebrek waar we in onze samenleving mee kampen. Vroeger werd er gewoon minder tijd besteed aan sommige dingen waar men nu constant mee bezig is. Toen stak men veel minder tijd in schoolactiviteiten zoals lessen leren, werken maken, taken maken enzovoort en ook in andere dingen. Omdat er in die tijd ook nog niet ieder gezin een televisie bezat, werden er meer boeken gelezen, wat logisch is.

  Anderzijds denk ik dat Doris Lessing ons een beetje onderschat. Het is niet omdat we minder boeken lezen, dat we daarom minder slim of minder geleerd zijn. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe dingen en worden we geacht van deze dingen te kennen.

  Een boek lezen heeft wel veel voordelen. Het is heel leerrijk vooral op vlak van taal. Iemand die regelmatig eens een boek vastgrijpt, zal al minder moeilijkheden hebben met het schrijven van een tekst of werkstuk. Zowel de spelling als de zinsbouw als de woordenschat zal vaak veel correcter zijn dan bij iemand die dit niet frequent doet.

  Reactie door Maxime Bruynseels — oktober 21, 2007 @ 9:07 am | Beantwoorden

 23. Het is waar, we lezen weinig boeken in onze vrije tijd, alhoewel de school ons verplicht een aantal boeken te lezen in je vrije tijd. Internet heeft die plaats van boeken ingenomen en ik vind het niet slecht want men kan op het internet ook e-books vinden en ze gratis lezen, kranten lezen op het internet, enz… Er blijven altijd nog jongeren die lezen in hun vrije tijd maar het is normaal dat dat minder voorkomt dan vroeger. Maar daarom zijn we nog geen geschoolde barbaren.

  Reactie door Yannick (6 EMT) — oktober 22, 2007 @ 5:33 am | Beantwoorden

 24. […] bewustzijn van jongeren van 17 vandaag. Die groep liet hier trouwens al bewijzen achter van zijn technologische en ecologische bewustzijn! Ja, jonge volwassenen in het so kunnen best nog lezen én schrijven én […]

  Pingback door DRINGEND aan politiek België! De STAATSHERVORMING volgens Stefan GIELEN en Tim BARBAIX « The Sausage Machine — november 7, 2007 @ 6:58 am | Beantwoorden

 25. Ze heeft ongelijk want nu leert de jeugd d.m.v. het internet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat eens een boek lezen nooit kwaad kan. Maar ik vind haar mening te overdreven

  Reactie door Dimi — november 26, 2007 @ 4:30 pm | Beantwoorden

 26. […] de Vlaamse Cultuurprijzen wel? Juist ja!, naar de favorieten van TSM, een blog-met-neus voor hoogste kwaliteit en voor prijswinnaars! Je hebt dat of je hebt het niet.   FELICITATIES! Peter Holvoet-Hanssen […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 12:59 am | Beantwoorden

 27. […] de Vlaamse Cultuurprijzen wel? Juist ja!, naar de favorieten van TSM, een blog-met-neus voor hoogste kwaliteit en voor prijswinnaars! Je hebt dat of je hebt het niet.   FELICITATIES! Peter Holvoet-Hanssen […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 8:42 am | Beantwoorden

 28. […] aan? Welke titel zouden we eerst willen lezen? En vorig jaar maakten we voor de eerste keer een ‘literaire’ blogoefening i.v.m. de Nobelprijs rechtstreeks in deze Sausage Machine! … BTW, op de Nobelprijssite staan […]

  Pingback door En de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2008 is (vul in). « The Sausage Machine — oktober 9, 2008 @ 2:34 pm | Beantwoorden

 29. […] in literatuurgeschiedenis verdiepten in het Letterenhuis, die mee The Sausage Machine deden draaien en eerste stappen zetten in onze Scriptorium-wiki. Voor dit prille, experimenterende wikiwerk […]

  Pingback door De laatste keer. Exit middelbare school « The Sausage Machine — juni 24, 2009 @ 10:07 am | Beantwoorden

 30. […] deze tweet van Welt Online voeg ik toe: 2 jaar na Doris Lessing en 5 jaar na Elfriede Jelinek. Of drie machtige vrouwen van de Europese […]

  Pingback door Herta Müller verbeeldt het landschap van de machtelozen. Of de Nobelprijs voor Literatuur 2009 « The Sausage Machine — oktober 8, 2009 @ 6:22 pm | Beantwoorden

 31. Dit is op The Sausage Machine herblogden reageerde:

  DORIS LESSING (1919 – 2013)
  Van de generatie van mijn ouders is deze grote dame van de wereldliteratuur. In 2007 stond ze met haar Nobelprijs in de spotlights van een blogoefening voor mijn leerlingen. Het is die kleine oefening die ik vandaag van The Sausage Machine Archive, de oude edublog, herblog.
  Het nieuws van haar overlijden heb ik van DeContrabas die het van The Guardian heeft.

  Reactie door janien — november 17, 2013 @ 5:51 pm | Beantwoorden

 32. […] down memory lane gedwaald, terug naar hier & nu met de Nobelprijs voor Literatuur. Na die van 2007 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 kan 2014 niet […]

  Pingback door Patrick Modiano Prix Nobel de Littérature 2014 | The Sausage Machine — oktober 10, 2014 @ 8:03 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: