The Sausage Machine

oktober 29, 2007

Een Must-Create volgens een Very Serious Gaming Expert

Filed under: Uncategorized — janien @ 11:22 am

Dit is de maandag van Margreet. Margreet van den Berg, bij 5 & 6 so bekend als ‘leermeester‘ (anderstalig? probeer ‘heroe’, ‘mentor’) in de virtuele klas of leerblog The Sausage Machine, is onze vrouw in spellenland. Of in Studio 100-terminologie: de Mega Gamy onder de kenners en edubloggers. Een Superwoman. Spaar me die metaforische clichés, hoor ik (JB) haar denken. Serieus, nu. [Sorry, Margreet.] Ik weet, met de epitheta boven doe ik afbreuk aan Margreets competenties van ICT-adviseur, gamingspecialist en didactisch-pedagogische futurist of begenadigde bedenker van nieuwe didactieken. Zelfs een experimenteel beginnend leerblogje als dit Sausage Machinetje mocht zich verheugen in Margreets (nog altijd zeer eervolle en geapprecieerde! Waw!) belangstelling voor de 160, een oude liefde van TSM die dus nooit roest. Margreets idee? Een 2.0-huwelijk van de 160 van Sofie Cerutti met Twitter!

Nog anders gezegd over Margreet, het ‘onderwijs van overmorgen’ (Jef van den Hurk) wordt mee door haar ‘gegarandeerd spannend en snel’, gewoon beter dan ooit tevoren.

   Margreet over Mscape      

Onderwijs van de toekomst, dat oefent ook op TSM een sterke aantrekkingskracht uit, vandaar op deze grijze (neen, toch niet ‘blauwe’) maandag: Margreet over games. Wat heeft ze ons weer voor uitdagends te leren? De toevallige bloglezer weze gewaarschuwd: de weergave van Margreets blogpost over Mscape is in TSM-taal! Grillig en overladen als de barok. Tag dropping van de hak op de tak. Drijvend op een wolk van links. Bol van superlatieven, optimistische woordkeuze, redundantie, met beweging door kleurtjes en geluidjes van tubejes of kastjes (castjes) als het ff kan.

Terzake.nu. Dit wil ik weten, dit wil ik kunnen. En jullie, (gelukkige) jongeren in het middelbaar, gamers en niet-gamers, wat vinden jullie hiervan? Biologieles-in-een-game, aardrijkskunde met een mediascape van Create-A-Scape of het nieuwere Mscape? Lees wat Margreet vandaag blogt:

Met Mscape kun je als docent zelf spellen maken voor je leerlingen. Met de handleiding van Fontys PTH is dat nu niet moeilijk meer! Denk bijvoorbeeld aan een biologiespel waarbij leerlingen de flora in de omgeving van de school gaan ontdekken of een aardrijkskundespel waarbij het gaat om stedenbouw.

Maar je kunt ook leerlingen een spel laten maken. Dat kan een spel zijn voor één van de vakken, maar je kunt de leerlingen ook vragen om een gps-spel te maken als voorbereiding op een excursie. Er kunnen dan in groepjes spellen gemaakt worden. De leerlingen hoeven niet tevoren de locatie te bezoeken: ze kunnen de gps-locaties waar ze de spelers naar toe willen sturen via bijvoorbeeld Google Earth opzoeken en daaraan een tekst, foto of filmpje koppelen die ze zelf hebben gemaakt of van internet gehaald hebben (Flickr voor foto’s en YouTube, Google- of Yahoo-video voor filmpjes). Als de spellen klaar zijn worden ze uitgewisseld zodat elk groepje het spel van een andere groep speelt. En als het gaat om een uitwisseling, dan wordt er natuurlijk ook een spel gemaakt voor de leerlingen die op bezoek komen uit het buitenland!

Ik kan iedereen aanraden om de site van Mscape eens te bezoeken. Ook als je geen pda met gps voorziening hebt, want in de software zit een emulator waarmee je het scherm van de pda nabootst en a.h.w. virtueel rondloopt.

Aldus Margreet van den Berg. Ik droom al in deze boekenbeurstijd – waarin 5 & 6 so hun literactuamappen vullen met bladen of webpagina’s vol boekenactua, literatuur en lectuur – van een glamourous schrijversgame (‘Wie zoekt die vindt wie blijft die schrijft’) of literatuurshowspel (‘Rollen en figuranten in het schouwtoneel van de media’). Ach, die titels zijn weer te lang, natuurlijk. Wie zegt het korter en krachtiger? Aantrekkelijker ook voor jongeren (en ouderen met speellust). Is ‘mediaspotting.nu’ beter? Ondertitel: ‘lezen.nu’. Of bestaat die merknaam al, nu ik dit schrijf?

OPROEP @ 5 & 6 so @ gaming architects, multimediafanaten, designers, productontwikkelaars, …

Ik droom… luchtkastelen bouwen in blogland, nie moeilijk. Maar wie ontwerpt die games voor de toekomst van ons onderwijs? Ik als niet-gamer en digital immigrant zie het me nog niet doen. Gamers, designers en productontwikkelaars aller landen: dit is een noodkreet als oproep van een niet-gamer die het wél in edugames heeft gezien! Mannen en vrouwen van 5& 6 so, multimediafanaten en gamers: zien jullie HET zitten? HELP de onderwijsvernieuwing mee op het gamespoor! Margreet en haar denkteam in de community van Games2Learn wijzen de weg.

Stop? Genoeg geleerd of gespe(e)ld? Het is ten slotte herfstvakantie hier in Vlaanderen. Hoe kan ik Margreet en u en jullie van 5 & 6 so voor vandaag beter uitwuiven dan met het krachtige en prachtige motto van haar recente presentatie Games. Wat moeten kunnen we ermee?

Mijn speelen is leeren, mijn leeren is speelen,

en waarom zou mij dan het leeren verveelen?

(Hieronymus van Alphen, 1746-1803)

Eérlijk: héérlijk, toch!

PS @ Margreet

Zeer bedankt, Margreet, ook nog eens voor de prachtige brochure Wat weten we over… gaming in het PO en VO, van Margreet van den Berg en Robert-Jan Simons, uitgave Stichting Kennisnet Ict op school, mei 2007, 28 pagina’s, die ik een hele tijd geleden al van jou mocht ontvangen! In real presentation in my real mailbox …

Download van deze brochure mogelijk: www.ictopschool.net/kennis/publicaties

Advertenties

2 reacties »

  1. in het NRC van vandaag staat Sofie Cerutti

    Reactie door J/ — oktober 30, 2007 @ 5:32 pm | Beantwoorden

  2. @ J/
    Bedankt, blogadviseur! Wat ben en zou ik zonder u/jou (dat rijmt)! Een leeg vat… (En nu weet ik nog altijd niet zeker of er een spatie moet voor het beletselteken. Ik ben daarin nogal inconsequent de laatste tijd: nu doe ik het zonder spatie, dan weer met. Dat heeft alles met snelheid te maken.)
    Tot volgende keer!

    Reactie door janien — oktober 31, 2007 @ 7:49 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: