The Sausage Machine

november 29, 2007

De puntjes op de i! De Blogoloog reageert.

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:44 am

AANDACHT! AANDACHT!

Hier de reactie van blogoloog Maarten Schenk op de vorige blogpost. We nemen zijn tekst over uit de reageerruimte bij die post.

Bedankt, Blogoloog, voor deze extra ‘les’! maarten-schenk.jpg    www.blogologie.be

“Hallo,

Puik artikel, hier en daar toch wel een paar puntjes die op de i gezet moeten worden:
* Computerlinguïstiek is het vakgebied dat gaat over computers in de taalkunde (bijvoorbeeld automatisch vertalen, spraakherkenning, spraaksynthese etc.)
* Na L&H heb ik eerst een paar jaar bij Skynet gewerkt voor ik bij Six Apart begon
* Bij Skynet werkten we met een heel team om de blogs op te starten, maar er zaten wel veel van mijn ideeën in. De eerste versie was op ongeveer een maand af.
* Bloggen is voor mij de volgende stap het altijd maar lager worden van de drempel om iets te publiceren voor een publiek. Fanatisme heeft er niet zoveel mee te maken, alhoewel er soms erg fanatieke bloggers zijn. Maar in principe is het voor iedereen.
* Ook even vermelden: op ‘Virals’ publiceer ik die mails allemaal, vaak ook letterlijk. Ik geef de marketeers dus hun zin, maar door letterlijk hun verkoopspraatje over te nemen, nep-vriendelijkheid en al, wordt het soms echt zeer grappig.
* De blogstorm rond Clickx was vorig jaar. Dit jaar hebben ze het veel beter aangepakt en hebben ze getoond dat ze echt naar de kritiek van de bloggers hebben geluisterd

Ik vond het een erg leuke ervaring om bij jullie op bezoek te komen, en kijk al uit naar de video!”

Reactie door Maarten Schenk — november 28, 2007 8:16 pm

november 27, 2007

De Blogoloog onder de loep! Van onze redactrice Lindsay Muller. Foto’s Sam Remery

Filed under: Uncategorized — janien @ 10:22 pm

Wie kan er nu nog naast de toenemende populariteit van de weblogs kijken? Wij al zeker niet. En… de Blogoloog zeker ook niet! Maar, wie of wat is de Blogoloog nu eigenlijk? Wij (5 so) hadden het genoegen om mijnheer Maarten Schenk zelf over de vloer van ons klaslokaal te krijgen, en hem vragen te stellen om dit mysterie op te helderen.

 blogoloog5.png

Wie is de Blogoloog ? En wat is een blogoloog juist?

“Wel, mijn naam is Maarten Schenk, en ik ben afkomstig van Schoten. Een blogoloog is eigenlijk precies datgene wat het woord omschrijft : een expert in blogs. Je moet er niet echt iets speciaals voor kunnen, maar je moet er uiteraard wel veel interesse voor hebben. Ik specialiseer me vooral in Vlaamse blogs, omdat het anders echt te veel wordt.”

Welke studierichtingen heeft u gevolgd? Wat voor werk doet u?

“Ik heb in Merksem Latijn-Wetenschappen gestudeerd, en tegen het einde van het secundair was ik vrij zeker dat ik in de journalistiek wou gaan. Dan heb ik Germaanse gestudeerd. Toen ik hoorde van een richting in de computerlinguïstiek, heb ik dat gevolgd. Dit is het taalaspect toegepast op computers, zoals spraakherkenning en vertalingen. Met die opleiding ben ik bij Lernout en Hauspie terechtgekomen, tot ze failliet gingen. Nu werk ik al zo’n 3 jaar voor Six Apart.”

Hoe bent u op het idee gekomen om blogoloog te worden?

“Na 11 september lagen alle grote nieuwssites plat, maar wel was er nog het technische nieuws. Via dat nieuws ben ik toen bij de blogs terechtgekomen. Ik vond dit een geweldig en gemakkelijk systeem, dus deed ik bij Skynet zelf een voorstel om een blogdienst te beginnen. Zo kreeg ik één maand de tijd om dit op te starten, en hieruit is de Belgische blogdienst Skynetblogs gegroeid.”

Wat betekent bloggen voor u?

“Het is een revolutie in publiceren op internet. Een blog is gemakkelijk en je moet er zeker geen computerkenner voor zijn. Het is een manier om je kennis fanatiek te delen met gelijkgezinden, of om gelijkgezinden te vinden in de reacties die je krijgt.”

U beschikt over een heel aantal blogs, welke zijn dit zoal?

“Live from Brussels was de oorspronkelijk blog, maar net als de blogs Tromgeroffel en Rijmelarij wordt deze niet meer zo vaak geüpdatet. Hout halen is dan weer meer een persoonlijke blog. Wat daarop verschijnt, zal Vlaanderen niet zo zeer interesseren als wel vrienden en familie. De Virals blog is eigenlijk een beetje als protest tegen de eindeloze mails van marketeers en reclame die ik toegestuurd krijg. Als ondertitel staat er dan ook “Marketeers: op deze weblog heb je altijd prijs!” (lacht).

“MARKETEERS: STOP WASTING MY TIME!”

Maar de bekendste blogs zijn Blogologie.be, mijn ‘beroepsblog’ om het zo te noemen, en Blogoloog.be, de blogzoekmachine die begonnen was als een hobby om zo alle Vlaamse blogs bij te kunnen houden.”

blogoloog10klein.pngblogoloog17klein.png        

Die laatste is ook genomineerd in de categorie ‘portaalsite’ van de Clickx Site van het Jaar verkiezing. Waarover gaat dat en wat is uw gevoel daarbij?

Clickx is een computermagazine. Ze bestaan al ongeveer een eeuwigheid, in internettermen, en hielden jaarlijks een siteverkiezing. Nu is er een nieuwe categorie voor de blogs in deze wedstrijd. Dit veroorzaakte eerst nogal een ‘storm’ in de blogosfeer, want de jury nomineerde soms blogs waar niemand van gehoord had. Dit jaar is er dus een open nominatie, en kunnen de mensen zélf stemmen.

Mijn genomineerde blog is inderdaad de blogzoekmachine “De Blogoloog”. Maar in de categorie van ‘portaalsite’ heb ik sterke concurrenten zoals het bekende Google. En de kans dat ik zou winnen, is dus zeer klein, want Google heeft al elk jaar gewonnen! (lacht)
Of ik dit spijtig vind? Niet echt, ik gun het hen van harte. In vergelijking heb ik ook maar een klein aantal bezoekers.”

Wat is uw mening over jongeren die bloggen?

“Blogs zijn voor iedereen toegankelijk, dat is ook het positieve eraan. Het is eenvoudig genoeg om door iedereen opgestart te worden, je moet er alleen genoeg interesse voor hebben om het ook bij te houden. Elke dag komen er nieuwe blogs bij, maar er verdwijnen er ook. In ieder geval, de blog is een nieuwe vorm van publicatie op het internet, of om je mening te uiten over eender welk onderwerp. Ideeën kunnen zich nu nog sneller verspreiden!
Maar toch een waarschuwing: niet alleen iedereen schrijft mee, maar iedereen léést ook mee. Soms wordt wel eens vergeten dat dit niet zo anoniem is. Wat op het internet staat, blijft op het internet, want het is niet altijd gemakkelijk om er iets weer af te halen als iedereen er toegang toe heeft.”

WAT OP INTERNET STAAT, BLIJFT OP INTERNET” 

Veel jongeren spenderen hun tijd op internet vooral op Youtube. Wat vindt u vanYouTube?

“Eigenlijk is dat ook een soort van blog. Een blog is namelijk een website en een logboek in één. En er bestaan ook vlogs : video logs. Door sites als Youtube wordt het ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld je eigen talkshow te maken, zoals jullie hier nu doen! (lacht)
Natuurlijk staan er heel wat amateuristische dingen op, maar er zijn ook heel wat filmpjes op weg naar het professionele.”

Denkt u dat YouTube de blogs na een tijd zal verdringen?

“Nee, dat zeker niet. De twee worden wel gecombineerd, door filmpjes in de posts op een blog te plaatsen. Maar niet iedereen heeft de tijd om een filmpje van een uur te bekijken. Het is nog steeds sneller om een tekst te lezen dan om film of audio te bekijken of beluisteren, omdat die overbodige informatie bevatten. In sommige gevallen hebben filmpjes wel meer impact, bijvoorbeeld bij een verslag van een gewelddadige demonstratie.”

  blogoloog13klein.pngblogoloog15klein.png

Hartelijke dank aan de Blogoloog, Maarten Schenk, voor deze talkshow!

And what happened after the show? 

De Blogoloog blogt over 5 so! Wat een eer! Bedankt, Maarten Schenk!

5 so aan de slag in het digitale redactielokaal.

Na de kerstexamens: de film van Gilles Schijvens en Zenya Torfs op YouTube.

november 24, 2007

ZOMAAR. Als kersen van andermans taart. Een tubeje, een launchball, een Moeyaert.

Filed under: Uncategorized — janien @ 11:28 pm

 kirschtorte.jpg    www.cafe-schill.de/photogalerie

Zomaar. Speciaal voor 5 en 6 so als tussendoortje.

-Bij de opening van Evelyns blog (6 so) en Christophes blog (5 so).

-Bij de deelname van Lindsay (5 so) aan de schrijfwedstrijd WriteNow en de Merksemse Week van de poëzie 2008 .

– Bij de lovende woorden van onze gidsen en suppoosten na ons bezoek aan het Letterenhuis op 7 november 2007 voor een rondje ‘literatuurgeschiedenis live’: wat een aangename en geïnteresseerde groep waren jullie in het museum, 5 en 6 so! Punctueel, aandachtig, in interactie met de gidsen.

– Bij de ontvangst van de Blogoloog in de klas: in voorbereiding en productie van 5 so. Als leraar kon ik (JB) gewoon aanwezig zijn als waarnemer. Heerlijk, toch! (Interview volgt.)

– Bij het bezoek aan de Kiliaan-tentoonstelling op 21 november 2007 in het slimme en vrolijke gezelschap van 6 so. (Verslag volgt.)

ZOMAAR. Een blogpostje ‘kersen pikken’ van andermans taart.

* Kers 1: een tubeje geselecteerd door Vicki Davies. Als CoolCatTeacher is zij de meervoudige Oscar onder de edubloggers!

* Kers 2: een launchball, jou very professional en lenig toegeworpen door TSM-leermeester-gamespecialist Margreet van den Berg.

* Kers 3: het nieuwste stadsgedicht van Bart Moeyaert, een van TSM’s favorieten, aangebracht door Benjamin van Talk of the Town.

Of toch liever Schwarzwälder Kirschtorte als toetje bij het einde van de Week van de Smaak?

november 15, 2007

Who’s Afraid of Blogs? Bang van blogs? Vast en zeker de Blogoloog niet!

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:16 am

Blogoloog

A Warm Welcome
to you
today
in our Real Classroom!

clickxsvhj.jpg

De Blogoloog
Vers genomineerd voor
de Clickx Site van het Jaar … 

Vandaag al 
bij 5 so in de klas!

2007-11-15
A Live Experience at School!
Meet and Greet.
Look and Listen.
De Blogoloog is coming!

THANKX TO

maarten-schenk.jpg

More …

Wait and See.
Next Week
in our Classroom 2.0
The Sausage Machine!

Gefeliciteerd!
Vereerd!
Welkom!

5 so en JB

PS  Gisteren in 5 so. 
In 3 groepen vergaderd =
1 onderzoeksredactie +
1 redactie +
1 PR-team. Wachten
in spanning af.
Een VIP,
een beroemdheid, 
dé Blogoloog dan nog wel,
ontvang je niet elke dag
in de klas!

november 14, 2007

Groot Dictee groot nieuws dankzij YouTube

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:19 am

MB stuurde me een mailtje met hét grote nieuws over het Groot Dictee der Nederlandse Taal. The Sausage Machine lag op dinsdag immers de hele dag stil wegens Dag van de Literatuureducatie in Mechelen, maar zijn reporters blijven waakzaam. Waarvoor dank!

’t Zijn leerrijke novemberdagen. Op 12 en 13 november Literatuureducatie in Mechelen (waarover later meer), op 13 en 14 november SURF Onderwijsdagen 2007 in Utrecht, waar vele edubloggers en andere onderwijsprofessionals – leermeesters en andere van The Sausage Machine – confereren, presenteren, dineren. Ik wens alle bekenden van hieruit veel succes en plezier! Vanzelfsprekend kunnen we hen online volgen én zelfs vanuit de verte mobiel deelnemen. Wilfred Rubens meldt dat ze daar over een sms-wall beschikken waarop je stellingname verschijnt, zo kun je dus ook een bijdrage aan zijn workshop leveren zonder in de zaal te zitten.

En nu het grote leerrijke nieuws van de week over het Groot Dictee! Voor wie het toch nog niet zou weten … Het gaat immers over nieuws dat door alle grote spelers in het Nederlandstalige medialandschap werd verspreid! Het kan op The Sausage Machine, een leerblog met trekjes van een nieuwsblog voor het schoolvak Nederlands, niet ontbreken. We geven de tekstversie en de foto door van www.vrtnieuws.net. Of beluister je dit nieuws liever eens in onvervalst (Noord-)Nederlands? Klik dan op het luidsprekericoontje op nu.nl.

youtubedicteevrtnieuwsnet07.jpg

Dictee op YouTube als “ultieme opwarmer”

di 13/11/07 – Op de videosite YouTube kunnen liefhebbers van het Groot Dictee der Nederlandse Taal zich al oefenen. Het Genootschap Onze Taal lanceert er een dictee, dat is samengesteld naar aanleiding van zijn 75-jarige bestaan.

NOS-nieuwslezeres Henny Stoel leest het dictee voor. Sinds gisteren kunnen taalpuristen zich buigen over de eerste drie zinnen van het dictee. De komende dagen volgen nog vier zinnen.   

Het onlinedictee is geschreven door Onze Taal-lid Jaco de Kraker. Het genootschap noemt het dictee “de ultieme opwarming”.

De 19e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt plaats op woensdag 19 december en wordt uitgezonden op Canvas en Nederland 1.

En vermits jouw Sausage Machine als leerblog ook een taalblog is: TAALADVIES

Vlug mee inpikken, dames en heren van 5 en 6 so! Verwacht ik als jullie lerares Nederlands immers geen impecabele spelling?! Al doende leert men. Ff iets minder lang bij je favorieten op YouTube blijven plakken, ff langssurfen bij het Genootschap Onze Taal op YouTube en je laten dicteren door Henny. Allez, allez, haast je wat: vrijdag 16 november is de laatste dicteedag op YouTube! Het mag toch eens iets anders zijn dan … (vul in). ‘Pittige dicteevideo’s’! Tja, wie niet op YouTube is, is gezien. We vallen in herhaling als we zeggen dat zonder web 2.0 niets meer loopt, ook je Sausage Machine niet … En ook je eigenste Nederlandse spelling niet meer!

SAMENVATTING 

Beter spellen = Spellen met YouTube!

november 11, 2007

Ssst … privé! Vervolg. Hun vaders …

Filed under: Uncategorized — janien @ 7:48 am

DRINGEND op deze Vrouwendag! Het (bio)logische vervolg op de vorige blogpost.

Zie My privacy. hart.gif hart.gif Mijn twee kleinzoontjes.

Volgt het levensbelangrijke vervolg op  blog-search-clipart8.gif  My learning blog.  book-search-clipart19.gif  My books.

blog-search-clipart8.gif  My learning blog. ipod-clipart-picture24.gif  My music. Hun vaders luister(d)en o.a. (ONDER ANDERE) naar Radiohead.

Ssst … Hun lieve namen in kalligrafie, ssst … De sound van trage avonden … ssst … De leeuwerik …  Een wiegelied

november 8, 2007

Ssst … privé! De paradox van privacy op een webplekje

Filed under: Uncategorized — janien @ 9:55 pm

daantje.png

otto-en-daan07.png

My privacy. hart.gif  hart.gif Mijn twee kleinzoontjes.

blog-search-clipart8.gif My learning blog,  book-search-clipart19.gif my favourite books. Hun moeders schreven recent ieder een wetenschappelijk boek.

Ssst … Hun lieve namen in het AZART, ssst … De lof der traagheid … ssst … De nachtegaal …  Een wiegelied

november 6, 2007

DRINGEND aan politiek België! De STAATSHERVORMING volgens Stefan GIELEN en Tim BARBAIX

Filed under: Uncategorized — janien @ 10:35 pm

leterme-nb06-11-07.jpg

Yves Leterme, foto www.hetvolk.be

Dag 149. Nooit eerder duurde in België een formatieberaad zo lang. Gaapte de afgrond ooit zo duizelingwekkend? Was het communautaire water ooit zo diep?

PAUZE onder het motto “Muziek verzacht de zeden”. Waren het “twee koningskinderen“? Op de mooie site van de Nederlandse Liederenbank kunnen we om te bekomen van het medialawaai even het oude lied van de twee koningskinderen beluisteren… met de gedachte dat niet elk einde unhappy moet zijn.

Géén paniék dus! Uw/jouw TSM, van geen klein beetje speculatie vervaard, presenteert de regeringsonderhandelaars de ultieme oplossing, een doordenker van formaat, want ontstaan in het brein van twee hardwerkende jongeren uit het secundair, twee politici van morgen en overmorgen, laten we hopen.

Een staatshervorming voor België

Stefan GIELEN en Tim BARBAIX

TSM proudly presents! EEN PRIMEUR! Op deze cruciale dag in het Belgische politieke leven heeft TSM de eer en het genoegen het ontwerp van staatshervorming van twee vertegenwoordigers van de jeugd van tegenwoordig te kunnen/mogen presenteren. Ik wil mijn leerling Stefan Gielen en zijn collega Tim Barbaix (uit een andere school in de omgeving) danken voor het vertrouwen om dit ‘geheime’ document vrij te geven voor publicatie op de leerblog The Sausage Machine! Niet zonder trots geef ik hen de ruimte en de tijd om hun politieke droom de wereld in te sturen, zonder hier zelf politiek stelling te willen nemen. Hun document weerspiegelt het politieke bewustzijn van jongeren van 17 vandaag. Die groep liet hier trouwens al bewijzen achter van zijn technologische en ecologische bewustzijn! Ja, jonge volwassenen in het so kunnen best nog lezen én schrijven én nadenken over politiek e.a. én dromen over de toekomst van hun land én Europa.

Het 12 pagina’s tellende document Een staatshervorming voor België van Stefan GIELEN en Tim BARBAIX, Merksem 20 september 2007, in pdf-formaat, kan onze formateur Yves Leterme en zijn onderhandelaars vast INSPIRATIE brengen voor een hoopvolle toekomst van het land en zijn politiek.

Mijnheer de formateur, mevrouw en heren regeringsonderhandelaars en al wie zich voor politiek of de mening van jongeren interesseert: hier ziet u eindelijk al licht aan het einde van de lange tunnel!

Wat schrijven staatshervormers Stefan en Tim in het Woord vooraf van hun ontwerptekst die in zijn oorspronkelijke en volledige vorm, onversneden en onbewerkt in pdf-formaat beschikbaar is. Ik citeer.

Deze staatshervorming is een eerste stap en tevens de laatste stap in een reeks van politiek bestuurlijke veranderingen, die ons land ten goede komen. Dit is de meest essentiële staatshervorming die een grondige verandering met zich mee zal brengen. De staatshervorming is een stap in de toekomst, zodat we een modern België, met een federale staatsstructuur kunnen exporteren naar het buitenland. In deze laatste definitieve hervorming wordt de macht van de deelstaten en de federale staat in een perfect politiek evenwicht samengesteld. Zo kunnen de verschillende (deel)staten in België op alle communautair (sic) problemen een democratisch antwoord bieden.

Wandel even mee door de zes artikels van de inhoudsopgave: Bestuursniveaus, De drie machten, De monarchie en de politiek, Federaal België (Federale overheid, Deelstaten, Bevoegdheden van de deelstaten), Federale Staat (De beveogdheden van de federale Staat), De scheidsrechters Conflicten oplossen in het federale België (Federale overheid (CBZ), Arbitragehof, Externe audit, Belangenconflicten, Kamer en Senaat).

Hun bronnen? 1 www.belgium.be, 2 nl.wikipedia.org/afbeelding Brussel Parlementsgebouw, 3 De Belgische leuze ‘Eendracht maakt macht’, 4 Gezond verstand.

eendracht.jpg

www.lernzeit.de

In de e-mail waarin Stefan me de staatshervorming stuurde, oriënteerde hij me als volgt. Bij het samenstellen van hun regering vertegenwoordigt Tim Barbaix Wallonië, hij heeft “een meer socialistische kijk op het leven”. Stefan Gielen vertegenwoordigt Vlaanderen. Hij is “meer liberaal ingesteld, meer centrum rechts, zoals CD&V en OPEN VLD”.

Begin september 2007 zag Stefan al onoverkomelijke moeilijkheden aankomen en stuurde hij een brief naar de partijvoorzitters, die in Gazet van Antwerpen werd opgenomen. Ik kopieer uit GvA online

Een 17-jarige jongeman, die zich zorgen maakt over de recente politieke crisis die er in België heerst, heeft naar aanleiding daarvan een brief geschreven naar alle betrokken partijvoorzitters, om hen zijn mening en bezorgdheid mee te delen.

Hieronder vindt u de brief van de jongeman. (…)

“Allereerst wens ik mij te excuseren voor mogelijke fouten tegen de Nederlandse taal, als dyslecticus is het namelijk moeilijk(er) om deze brief te schijven.Ik zal me zelf even voorstellen. Ik ben een 17-jarige jongeman uit het Antwerpse. Mijn studies zijn momenteel economie moderne talen. Ik interesseer mij in politiek en ik probeer de politiek op de voet te volgen. De politieke crisis in ons land baart me dan ook zorgen. Ik vrees ook voor de eenheid van het land.Uiteraard ben ik ervan op de hoogte dat een staatshervorming onvermijdelijk is. Daarom ben ik het er ook met eens dat er een staatshervorming moet komen die de deelstaten meer autonomie moet geven waardoor ze rendabeler (om het even in economische termen te gieten) kunnen voortwerken. Op kleinschaliger vlak kunnen de deelstaten ook beter in de noden van hun bevolking voorzien.Ik ben niet naïef en ik weet ook dat de politiek geen rekening houdt met het woord van een 17-jarige. Toch hoop ik via deze brief u en uw collega’s aan te sporen om verder te werken aan een akkoord dat de eenheid van het land garandeert. En de deelstaten toch meer autonomie kan geven. Grof geschetst komt het hierop neer: Vlamingen wees minder veeleisend en egoïstisch, Walen wees open en redelijk. Deze brief mag ook niet aanschouwd worden als een aanval op noch u, noch op uw partij. Het is enkel een brief van een bezorgde Vlaming/Belg. Ik dank u tijd en moeite om deze brief te lezen.

De Belgische leuze geldt meer dan ooit: EENDRACHT MAAKT MACHT.

Vriendelijke groeten”

In zijn archief bewaart Stefan Gielen de brieven met de antwoorden van Joëlle Milquet (cdH, in het Nederlands), Jo Vandeurzen (CD&V) en Bart Somers (Open Vld).

stefan07.png

Foto JB: Stefan Gielen, mondeling examen Nederlands, juni 2007

Ook bij de regionale televisiezender ATV bleef Stefans brief niet onopgemerkt:

Een jongen van zeventien uit het Antwerpse maakt zich zorgen over de politieke crisis in ons land en is niet bij de pakken blijven zitten. Hij heeft een brief geschreven aan alle betrokken partijvoorzitters. Wij vroegen ons af of dit een uitzondering is of dat veel jongeren inderdaad wakker liggen van de politieke noodsituatie.

ATV interviewde jongeren op school. Nieuwsgierig naar de spontane reacties van de jongeren? Wil je weten of ze net als Stefan een sterke interesse hebben voor politiek? Op de ATV-site kun je de uitzending nog herbekijken.

Zoals hij zelf zegt, voelt Stefan zich niet alleen Vlaming en Belg. Ook de Europese gedachte beroert hem! Vorig schooljaar maakte ieder in de Nederlandse les met vlugge vingers en in recordtempo een proefPowerPoint van enkele slides over een zelfgekozen onderwerp – zonder veel aandacht te geven aan de inhoud (gebaseerd op een minimaal aantal bronnen of gewoon op voorkennis) – met als hoofddoel de opfrissing van de regels voor een ‘goede’ PowerPoint. Stefan koos voor één van zijn favoriete onderwerpen: Europa

euro-vlag.jpg

Foto www.ua.ac.be

Een “modern België” in een “verenigd Europa“: dat Stefan zijn droom mag uitkomen/waarmaken! Waar wacht de wereld nog op? Er zijn zoveel geïnteresseerde, ondernemende, enthousiaste, durvende, communicatieve, spontane, creatieve … jongeren die hun vleugels willen uitslaan. Geven we hen wel genoeg ruimte om zelf te denken, om te dromen, te participeren aan het politieke, maatschappelijke, culturele … leven en hun project te realiseren?

Kunnen Stefan en Tim met hun ideeën het land redden?

november 4, 2007

Over de maakbaarheid van de literatuur. Win een boxershort met Dimitri Verhulst en zap dan vlug naar PAUW en WITTEMAN waar hij de AKO Literatuurprijs wint!

Filed under: Uncategorized — janien @ 8:00 am

 

Everything starts with the written word …  And it will end in glory on tv and YouTube.

     In de SausageMachinekamer draai ik op dit moment de gouden glanzen voor de kroon van Dimitri Verhulst als hij

maandag 5 november 2007 in Paleis Het Loo in Apeldoorn 

bij PAUW & WITTEMAN  

 uitgeroepen wordt tot koning van de Literatuur.

Vast met tintelingen in de ranke vingers zal hij de prestigieuze AKO Literatuurprijs, naast de Gouden Uil en de Libris de grootste in het Nederlandse taalgebied, in ontvangst nemen. Als met een gouden pen – neem zo’n Mont Blanc waarmee Helmut Lotti de wereld een bewustzijn pleegt te schrijven – als met een gouden pen dus, wordt mijn schrijven in de webruimte een zacht zingende beweging van woorden waarin de meme ‘Dimitri Verhulst’ uitgroeit in een nieuwe literaire theorie. De theorie van de maakbaarheid van de literatuur.

Dimitri Verhulst dringt zich als geen ander in mijn tekst op, alomtegenwoordig als hij is in de mediatoop en dus ook de blogotoop. Als we zijn meme in stats zouden vangen, zouden we de grafiek de hemel in zien schieten. Dimitri Verhulst hangt als winnaar gewoon in de lucht! The sky his limit.

 Weinig schrijvers zijn in zo korte tijd zo sterk in de algemene appreciatie van het publiek gestegen. (Behoud de Begeerte)

Hij maakt de meeste kans om de AKO Literatuurprijs te winnen. Volg de gulden regel van drie van The Sausage Machine, Dimitri en speculanten!

  1. Hoe zijn naam in alle monden ligt, in alle zinnen en tag clouds oplicht. Hoe de actualiteit hem inhaalt, hoe elk nieuwskanaal hem strikt, hoe cultuurhuizen hem op hun podia hijsen, hoe de (textiel)industrie (ja, Nudie Jeans voor Weekend Knack) hem aanhaalt, hoe fotografen hem achtervolgen, hoe Google en de Wikipedia hem koesteren! Hoe velen hem willen vertalen en verfilmen! (ZOEK links, mannen en vrouwen van 5 & 6 so!) Hoe 5 november 2007 in alle cultuuragenda’s rood staat aangestipt: AKO Literatuurprijs voor Dimitri Verhulst en Prix Goncourt voor ? Ik VIND het antwoord wel in de literactuamappen van mijn 5 & 6 so.
  2. A.F.Th. en Grunberg zijn favorieten voor de prijs. Als echter twee honden vechten… loopt Dimitri Verhulst als ‘mooie jonge hond’  …, toch!
  3. Heeft Line Van Aert, een TSM-lezeres met feeling voor gouden pennen en een oor voor Dimitri’s gouden stem (!), het ultieme bewijs hier ter plekke al niet geleverd? Natuurlijk moest het een (jonge) vrouw zijn die de laatste stapstenen in richting AKO Literatuurprijs voor Dimitri Verhulst zou inkleuren! Komt het ook niet door Lines appreciatie van de cd van Mevrouw Verona daalt de heuvel af, voorgelezen door de auteur zelf, dat dit luisterboek op de longlist voor het beste luisterboek 2007 prijkte?

Ik heb ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ al eens besproken in mijn LiterActuaMap 0607. Toen had ik dit boek gepromoot als luisterboek, waarop Dimitri Verhulst met een warme stem het verhaal vertelt van een vrouw en haar eeuwige liefde voor haar overleden man, meneer Pottenbakker. Toen ik het boek beluisterde wou ik rond dit prachtige verhaal een werkje maken. Ik las de opdrachten van het LeesPortFolio 0607 en ik wist meteen dat de creatieve verwerking eer ging krijgen aan ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’. Om de opdracht te maken heb ik het boek ook gelezen, en ik moet eerlijk toegeven dat de luisterversie dieper in je kruipt dan het leesboek. Misschien ligt dit aan de voordracht van Verhulst? (vetjes TSM)

Dit vroeg Line Van Aert zich af in haar creatieve verwerking in haar leesportfolio 0607. En het mooie verhaal inspireerde haar tot de grafische bewerking van een foto (i.s.m. haar zus Katleen). Kijk, hoe mooi!

creatieve-verwerking-foto.png

Creatieve verwerking door Line en Katleen Van Aert: Mevrouw Verona (…)

lineherself07.png

Foto JB: Line Van Aert, Mondeling examen Nederlands, juni 2007 

***Conclusie***

Het antwoord op de vraag of Mevrouw Verona (…), Dimitri Verhulst’s schepping, een nog eeuwiger leven krijgt, vernemen we dus bij PAUW & WITTEMAN op 5 november 2007. Volgens de theorie van de memetische maakbaarheid van de literatuur gaat de AKO Literatuurprijs 2007 naar ‘de enige Vlaming op de shortlist’ (na x aantal literatuurprijzen ook een meme).

  • @ 5 & 6 so: voer voor je literactuamap! Ontmoet de fine fleur van de Nederlandstalige schrijvers! Doén! En aan de inktaapjuryleden: volg naast Verhulst ook speciaal Grunberg met Tirza! Twee van de inktaapgenomineerden in een rechtstreekse uitzending.

Nawoord @ Dimitri Verhulst

En kinderen of jongeren bekoren met mijn woorden zou mij geloof ik ook niet lukken, hoewel het heerlijk moet zijn om die gave te hebben.

(Dimitri Verhulst in een e-mailinterview op de site van de AKO)

Heel veel succes! Waarom The Sausage Machine met meer dan nieuwsgierigheid de AKO- prijsuitreiking op de Nederlandse televisie zal volgen, is duidelijk. Literactua, literatuurprijzen als teaser voor boeken: het WERKT! Nog voor nieuwe romans of poëziebundels grote prijzen halen (en/of verfilmd worden), heeft een rechtgeaarde TSM’er ze al gelezen én creatief verwerkt! Kijk in de Wikipedia bij uw lemma: juist, ja, die link naar TSM. Ere aan wie ere toekomt: het past dat ik in volle schrijversglorietijd van beurzen (kassa, kassa) en literaire prijzen (money, money – maar of het genoeg is, J.B.?) uw jonge lezer centraal stel. Die jonge lezer die verondersteld wordt van niet te lezen of toch te weinig. Ik doe dat hier in de persoon van Line Van Aert!

Weet u het al, beste Dimitri Verhulst? Hebt u het kunstwerk al gezien dat Line voor u en door u heeft ontworpen? Voor u én voor haar leesportfolio Nederlands dat een creatieve boekverwerking vraagt. Rutger Gaumann, een andere jonge lezer hier in TSM, overkwam het in de zomervakantie 2007: zijn ontdekking door Ted van Lieshout, de schrijver die hem als zijn lezer op YouTube ontdekt in de creatieve verwerking van een van zijn boeken! Nog een bewijs voor de theorie van de maakbaarheid van de literatuur via web 2.0. Wat vindt u trouwens van dit theorietje? U hebt vast geen tijd meer over verblind als u zal staan in het geflits en zachte gezoem van honderden camera’s, overstelpt door honderden journalisten.

Getuigt Lines vrije boekenkeuze voor uw novelle of roman niet van goede smaak? Line weet maar al te goed welke romans op tip- en toplijsten staan. Line is een Verhulst-fan en Hemmerechts-fan. Ach, horen u en ik het gerucht weer: niet moeilijk, jonge meisjes (en oudere), hoeveel liggen er niet aan uw voeten. Zo’n mooie jongen ook, wie valt niet voor hem? Hebt u, de schrijver, trouwens niet op Weekend Knacks toplijst van knappe mannen gestaan naast modellen, acteurs, sportlui en andere adonissen? Niet in boxershort, neen, die konden de lezers winnen als ze u herkenden. Maar alle beetjes helpen, ook in literatuurland, toch! Tot spijt van wie ’t benijdt

november 1, 2007

Wat leren jongeren ondertussen in Second Life? Boeken lezen? Machinima’s maken!

Filed under: Uncategorized — janien @ 8:49 am

Kathy Vega, OLP Video Specialist van Global Kids in New York, bericht in een nieuws-e-mail van 31 oktober 2007 over een virtueel videoproject, gerealiseerd door jongeren van de leeftijd van 5 & 6 so.  Global Kids, een Amerikaanse non-profit-organisatie, wil jongeren bewust maken van wereldproblematieken als mensenrechten of klimaatverandering. Als leiders van morgen zullen de jongeren van nu maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten opnemen voor een vredevolle, democratische, duurzame wereld. Global Kids probeert deze doelstellingen te bereiken met inzet van alle nieuwe digitale media.

In de virtuele wereld Second Life bezit Global Kids een leereiland voor teens: Global Kids Island. Een tijdje geleden was James Paul Gee * er te gast, de Amerikaanse professor die wereldberoemd werd met zijn stellingen over de leer-kracht van videospellen. Hoe hij zich op Global Kids Island voorstelde, kunnen we meemaken op het volgende tubeje. Verrassing! Moet je zien: de avatar van professor Gee! 

 

Tot zover de inleiding over Global Kids en hun vestiging op Second Life. Terug naar Kathy Vega’s mail. Met trots kondigt ze de eerste machinima-film aan die door jongeren in de virtuele wereld van GK werd gerealiseerd. Machinima’s zijn in een virtuele wereld of een game gemaakt. De virtuele video van GK  is een film over kindsoldaten: A Child’s War. Op YouTube zijn trouwens ook de films te zien waarin de jongeren zelf getuigen over hoe moeilijk het was om zo’n film op Second Life te creëren. Ook hun machinima-proeffilmpjes (een set van vijf 30-secondenfilmpjes – ‘advertenties van openbaar nut’) over digitale media staan op YouTube.

TSM toont A Child’s War.

Leren in/uit virtuele werelden? Er is zoveel over te zeggen. Het filmpje toont het product van kennisverwerving, samenwerking en vaardigheden die bijdragen tot webgeletterdheid, ‘new media literacies’. Mensenrechten? Ook de kleinste denkoefening kan meehelpen om een oplossing te zoeken voor het mensonterende probleem van de kindsoldaten.

Wat leren in of uit virtuele werelden betreft, verwijs ik naar het schitterende, indrukwekkende en leesvriendelijke overzicht van Renée Filius op de beroemde blog met nieuws en opinie over digitale trends, Frankwatching van Frank Janssen: in een serie van vijf artikels! Ik laat Renée Filius aan het woord (uit het eerste artikel, “Betrapt in het Habbo Hotel“**, 9 september 2007):

Als leeromgeving heeft een virtuele wereld het voordeel van flexibiliteit: de omgeving is (met bepaalde beperkingen) aan te passen aan specifieke behoeften. Zelfs wat in de echte wereld niet mogelijk is, kan in deze wereld wel: vliegen, rondlopen in zelf ontworpen gebouwen, contact leggen met vreemden en verdwijnen als het niet bevalt, dansen met mensen die zich op allerlei verschillende plekken bevinden, kunstwerken creëren en tentoonstellen met alleen je computer als hulpmiddel. Je kunt er onbeperkt experimenteren: de grootste straf is het verwijderen van je account (waarna je weer een nieuwe aan kunt maken). Je kunt er leren van je fouten, zonder nadelen te ondervinden van die fouten.

Virtuele werelden bieden mogelijkheden voor authentiek en samenwerkend leren. Het kan een aanvulling zijn op reguliere (formele) leerprocessen maar er kan ook sprake zijn van vernieuwing.

Zo schreef Renée Filius voor Frankwatching!

  • By the way: dit kan/moet er in de informatie-overvloed ook nog bij. Frankwatching is genomineerd voor de BOBs 2007! Proficiat! Frankwatching heeft onze stem, en de uwe? Tja, je moet je favorieten weten te selecteren: staat Frank Janssens blog al niet van in de beginweken op het blogrolletje van TSM?! 
  • Tussengeschoven BrandNieuws!!! HOT SPOT op Pierre Gorissen van ICT en Onderwijs Blog! In de feeds in mijn rechtermenubalk is zopas het nieuws verschenen door en van Pierre Gorissen die in een interview in Second Life verklaringen aflegt over Second Life aan Joop van Schie aka Joop Zuhal! Toeval, nu ik net over SL blog? Memes gegenereerd in en door de Blogosfeer?! Wat is de (blog)wereld klein!

Ten slotte, van Nederland nog even terug naar de VS, het MIT. Op de blog van Global Kids’ Digital Media Initiative verscheen gisteren interessant nieuws van Rafi Santo          Hij verwijst daarin naar zijn presentatie over Virtual Worlds, Real Skills op deze conferentie.  

A special Happy Halloween to Kathy Vega and all educators and teens of Global Kids and in Second Life!!

* Voetnoot James Paul Gee

Meer blogberichten 2007 in het Nederlands over James Paul Gee? Juist, ja, neem gerust een kijkje bij TSM-heroes van het eerste uur Wilfred en Margreet! Op Wilfreds weblog vind je ook mijn (JB) reactie op een andere blogpost over de potentie van games voor het leren: mijn herinneringen van 6 juni 2007 aan een conferentiepresentatie door Gee in Gent die ik enkele jaren geleden bijwoonde.

**Voetnoot Habbo Hotel

Ik vind Habbo Hotel  viermaal in de versies van de talen die we op school leren (.de, .nl, .fr, .com) op de blogroll van Tamara van TSM!

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.