The Sausage Machine

november 1, 2007

Wat leren jongeren ondertussen in Second Life? Boeken lezen? Machinima’s maken!

Filed under: Uncategorized — janien @ 8:49 am

Kathy Vega, OLP Video Specialist van Global Kids in New York, bericht in een nieuws-e-mail van 31 oktober 2007 over een virtueel videoproject, gerealiseerd door jongeren van de leeftijd van 5 & 6 so.  Global Kids, een Amerikaanse non-profit-organisatie, wil jongeren bewust maken van wereldproblematieken als mensenrechten of klimaatverandering. Als leiders van morgen zullen de jongeren van nu maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten opnemen voor een vredevolle, democratische, duurzame wereld. Global Kids probeert deze doelstellingen te bereiken met inzet van alle nieuwe digitale media.

In de virtuele wereld Second Life bezit Global Kids een leereiland voor teens: Global Kids Island. Een tijdje geleden was James Paul Gee * er te gast, de Amerikaanse professor die wereldberoemd werd met zijn stellingen over de leer-kracht van videospellen. Hoe hij zich op Global Kids Island voorstelde, kunnen we meemaken op het volgende tubeje. Verrassing! Moet je zien: de avatar van professor Gee! 

 

Tot zover de inleiding over Global Kids en hun vestiging op Second Life. Terug naar Kathy Vega’s mail. Met trots kondigt ze de eerste machinima-film aan die door jongeren in de virtuele wereld van GK werd gerealiseerd. Machinima’s zijn in een virtuele wereld of een game gemaakt. De virtuele video van GK  is een film over kindsoldaten: A Child’s War. Op YouTube zijn trouwens ook de films te zien waarin de jongeren zelf getuigen over hoe moeilijk het was om zo’n film op Second Life te creëren. Ook hun machinima-proeffilmpjes (een set van vijf 30-secondenfilmpjes – ‘advertenties van openbaar nut’) over digitale media staan op YouTube.

TSM toont A Child’s War.

Leren in/uit virtuele werelden? Er is zoveel over te zeggen. Het filmpje toont het product van kennisverwerving, samenwerking en vaardigheden die bijdragen tot webgeletterdheid, ‘new media literacies’. Mensenrechten? Ook de kleinste denkoefening kan meehelpen om een oplossing te zoeken voor het mensonterende probleem van de kindsoldaten.

Wat leren in of uit virtuele werelden betreft, verwijs ik naar het schitterende, indrukwekkende en leesvriendelijke overzicht van Renée Filius op de beroemde blog met nieuws en opinie over digitale trends, Frankwatching van Frank Janssen: in een serie van vijf artikels! Ik laat Renée Filius aan het woord (uit het eerste artikel, “Betrapt in het Habbo Hotel“**, 9 september 2007):

Als leeromgeving heeft een virtuele wereld het voordeel van flexibiliteit: de omgeving is (met bepaalde beperkingen) aan te passen aan specifieke behoeften. Zelfs wat in de echte wereld niet mogelijk is, kan in deze wereld wel: vliegen, rondlopen in zelf ontworpen gebouwen, contact leggen met vreemden en verdwijnen als het niet bevalt, dansen met mensen die zich op allerlei verschillende plekken bevinden, kunstwerken creëren en tentoonstellen met alleen je computer als hulpmiddel. Je kunt er onbeperkt experimenteren: de grootste straf is het verwijderen van je account (waarna je weer een nieuwe aan kunt maken). Je kunt er leren van je fouten, zonder nadelen te ondervinden van die fouten.

Virtuele werelden bieden mogelijkheden voor authentiek en samenwerkend leren. Het kan een aanvulling zijn op reguliere (formele) leerprocessen maar er kan ook sprake zijn van vernieuwing.

Zo schreef Renée Filius voor Frankwatching!

 • By the way: dit kan/moet er in de informatie-overvloed ook nog bij. Frankwatching is genomineerd voor de BOBs 2007! Proficiat! Frankwatching heeft onze stem, en de uwe? Tja, je moet je favorieten weten te selecteren: staat Frank Janssens blog al niet van in de beginweken op het blogrolletje van TSM?! 
 • Tussengeschoven BrandNieuws!!! HOT SPOT op Pierre Gorissen van ICT en Onderwijs Blog! In de feeds in mijn rechtermenubalk is zopas het nieuws verschenen door en van Pierre Gorissen die in een interview in Second Life verklaringen aflegt over Second Life aan Joop van Schie aka Joop Zuhal! Toeval, nu ik net over SL blog? Memes gegenereerd in en door de Blogosfeer?! Wat is de (blog)wereld klein!

Ten slotte, van Nederland nog even terug naar de VS, het MIT. Op de blog van Global Kids’ Digital Media Initiative verscheen gisteren interessant nieuws van Rafi Santo          Hij verwijst daarin naar zijn presentatie over Virtual Worlds, Real Skills op deze conferentie.  

A special Happy Halloween to Kathy Vega and all educators and teens of Global Kids and in Second Life!!

* Voetnoot James Paul Gee

Meer blogberichten 2007 in het Nederlands over James Paul Gee? Juist, ja, neem gerust een kijkje bij TSM-heroes van het eerste uur Wilfred en Margreet! Op Wilfreds weblog vind je ook mijn (JB) reactie op een andere blogpost over de potentie van games voor het leren: mijn herinneringen van 6 juni 2007 aan een conferentiepresentatie door Gee in Gent die ik enkele jaren geleden bijwoonde.

**Voetnoot Habbo Hotel

Ik vind Habbo Hotel  viermaal in de versies van de talen die we op school leren (.de, .nl, .fr, .com) op de blogroll van Tamara van TSM!

3 reacties »

 1. Indrukwekkend filmpje over A Child’s War. Het maken van zo’n filmpje had zonder animatie/ virtuele wereld een heel ander effect gehad. Ik vraag me af of zo’n jongen er in RL ook zo ‘normaal’ over kan praten en hoe realistisch dit interview is.

  Verder: bedankt voor je compliment! 🙂

  Reactie door Renée Filius — november 2, 2007 @ 10:10 am | Beantwoorden

 2. @ Renée Filius
  Toen ik dit machinimafilmpje in mijn mailbox vond, vroeg ik me dat ook af en ik merk dat een specialist in virtuele werelden als jij zich ook die vraag stelt. Ik wist niet goed hoe ik dat nu moest ‘interpreteren’. Een virtuele wereld als SL is (nog) nieuw voor mij.

  Moesten we het de filosoof eens vragen: hoe hij/zij denkt over de realiteit van de virtualiteit? In elk geval denk ik na lectuur van jouw serie op Frankwatching nog sterker in richting optimisme! Maar duidelijkheid omtrent jouw vraag?

  Zeer vereerd met je bezoek! Aangenaam en bedankt, Renée Filius! 🙂

  Reactie door janien — november 3, 2007 @ 7:50 am | Beantwoorden

 3. […] om 0.08 uur: Meghan Deana van Global Kids Inc., een Amerikaanse non-profit-organisatie met een leereiland op Second Life, nodigt uit om alvast een kijkje te nemen in haar snel geopende ‘kamer’ […]

  Pingback door FF Fladderen naar Lively by Google … Het 3D-web op! Een open VW gaat open! « The Sausage Machine — juli 9, 2008 @ 11:58 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: