The Sausage Machine

november 4, 2007

Over de maakbaarheid van de literatuur. Win een boxershort met Dimitri Verhulst en zap dan vlug naar PAUW en WITTEMAN waar hij de AKO Literatuurprijs wint!

Filed under: Uncategorized — janien @ 8:00 am

 

Everything starts with the written word …  And it will end in glory on tv and YouTube.

     In de SausageMachinekamer draai ik op dit moment de gouden glanzen voor de kroon van Dimitri Verhulst als hij

maandag 5 november 2007 in Paleis Het Loo in Apeldoorn 

bij PAUW & WITTEMAN  

 uitgeroepen wordt tot koning van de Literatuur.

Vast met tintelingen in de ranke vingers zal hij de prestigieuze AKO Literatuurprijs, naast de Gouden Uil en de Libris de grootste in het Nederlandse taalgebied, in ontvangst nemen. Als met een gouden pen – neem zo’n Mont Blanc waarmee Helmut Lotti de wereld een bewustzijn pleegt te schrijven – als met een gouden pen dus, wordt mijn schrijven in de webruimte een zacht zingende beweging van woorden waarin de meme ‘Dimitri Verhulst’ uitgroeit in een nieuwe literaire theorie. De theorie van de maakbaarheid van de literatuur.

Dimitri Verhulst dringt zich als geen ander in mijn tekst op, alomtegenwoordig als hij is in de mediatoop en dus ook de blogotoop. Als we zijn meme in stats zouden vangen, zouden we de grafiek de hemel in zien schieten. Dimitri Verhulst hangt als winnaar gewoon in de lucht! The sky his limit.

 Weinig schrijvers zijn in zo korte tijd zo sterk in de algemene appreciatie van het publiek gestegen. (Behoud de Begeerte)

Hij maakt de meeste kans om de AKO Literatuurprijs te winnen. Volg de gulden regel van drie van The Sausage Machine, Dimitri en speculanten!

 1. Hoe zijn naam in alle monden ligt, in alle zinnen en tag clouds oplicht. Hoe de actualiteit hem inhaalt, hoe elk nieuwskanaal hem strikt, hoe cultuurhuizen hem op hun podia hijsen, hoe de (textiel)industrie (ja, Nudie Jeans voor Weekend Knack) hem aanhaalt, hoe fotografen hem achtervolgen, hoe Google en de Wikipedia hem koesteren! Hoe velen hem willen vertalen en verfilmen! (ZOEK links, mannen en vrouwen van 5 & 6 so!) Hoe 5 november 2007 in alle cultuuragenda’s rood staat aangestipt: AKO Literatuurprijs voor Dimitri Verhulst en Prix Goncourt voor ? Ik VIND het antwoord wel in de literactuamappen van mijn 5 & 6 so.
 2. A.F.Th. en Grunberg zijn favorieten voor de prijs. Als echter twee honden vechten… loopt Dimitri Verhulst als ‘mooie jonge hond’  …, toch!
 3. Heeft Line Van Aert, een TSM-lezeres met feeling voor gouden pennen en een oor voor Dimitri’s gouden stem (!), het ultieme bewijs hier ter plekke al niet geleverd? Natuurlijk moest het een (jonge) vrouw zijn die de laatste stapstenen in richting AKO Literatuurprijs voor Dimitri Verhulst zou inkleuren! Komt het ook niet door Lines appreciatie van de cd van Mevrouw Verona daalt de heuvel af, voorgelezen door de auteur zelf, dat dit luisterboek op de longlist voor het beste luisterboek 2007 prijkte?

Ik heb ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’ al eens besproken in mijn LiterActuaMap 0607. Toen had ik dit boek gepromoot als luisterboek, waarop Dimitri Verhulst met een warme stem het verhaal vertelt van een vrouw en haar eeuwige liefde voor haar overleden man, meneer Pottenbakker. Toen ik het boek beluisterde wou ik rond dit prachtige verhaal een werkje maken. Ik las de opdrachten van het LeesPortFolio 0607 en ik wist meteen dat de creatieve verwerking eer ging krijgen aan ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’. Om de opdracht te maken heb ik het boek ook gelezen, en ik moet eerlijk toegeven dat de luisterversie dieper in je kruipt dan het leesboek. Misschien ligt dit aan de voordracht van Verhulst? (vetjes TSM)

Dit vroeg Line Van Aert zich af in haar creatieve verwerking in haar leesportfolio 0607. En het mooie verhaal inspireerde haar tot de grafische bewerking van een foto (i.s.m. haar zus Katleen). Kijk, hoe mooi!

creatieve-verwerking-foto.png

Creatieve verwerking door Line en Katleen Van Aert: Mevrouw Verona (…)

lineherself07.png

Foto JB: Line Van Aert, Mondeling examen Nederlands, juni 2007 

***Conclusie***

Het antwoord op de vraag of Mevrouw Verona (…), Dimitri Verhulst’s schepping, een nog eeuwiger leven krijgt, vernemen we dus bij PAUW & WITTEMAN op 5 november 2007. Volgens de theorie van de memetische maakbaarheid van de literatuur gaat de AKO Literatuurprijs 2007 naar ‘de enige Vlaming op de shortlist’ (na x aantal literatuurprijzen ook een meme).

 • @ 5 & 6 so: voer voor je literactuamap! Ontmoet de fine fleur van de Nederlandstalige schrijvers! Doén! En aan de inktaapjuryleden: volg naast Verhulst ook speciaal Grunberg met Tirza! Twee van de inktaapgenomineerden in een rechtstreekse uitzending.

Nawoord @ Dimitri Verhulst

En kinderen of jongeren bekoren met mijn woorden zou mij geloof ik ook niet lukken, hoewel het heerlijk moet zijn om die gave te hebben.

(Dimitri Verhulst in een e-mailinterview op de site van de AKO)

Heel veel succes! Waarom The Sausage Machine met meer dan nieuwsgierigheid de AKO- prijsuitreiking op de Nederlandse televisie zal volgen, is duidelijk. Literactua, literatuurprijzen als teaser voor boeken: het WERKT! Nog voor nieuwe romans of poëziebundels grote prijzen halen (en/of verfilmd worden), heeft een rechtgeaarde TSM’er ze al gelezen én creatief verwerkt! Kijk in de Wikipedia bij uw lemma: juist, ja, die link naar TSM. Ere aan wie ere toekomt: het past dat ik in volle schrijversglorietijd van beurzen (kassa, kassa) en literaire prijzen (money, money – maar of het genoeg is, J.B.?) uw jonge lezer centraal stel. Die jonge lezer die verondersteld wordt van niet te lezen of toch te weinig. Ik doe dat hier in de persoon van Line Van Aert!

Weet u het al, beste Dimitri Verhulst? Hebt u het kunstwerk al gezien dat Line voor u en door u heeft ontworpen? Voor u én voor haar leesportfolio Nederlands dat een creatieve boekverwerking vraagt. Rutger Gaumann, een andere jonge lezer hier in TSM, overkwam het in de zomervakantie 2007: zijn ontdekking door Ted van Lieshout, de schrijver die hem als zijn lezer op YouTube ontdekt in de creatieve verwerking van een van zijn boeken! Nog een bewijs voor de theorie van de maakbaarheid van de literatuur via web 2.0. Wat vindt u trouwens van dit theorietje? U hebt vast geen tijd meer over verblind als u zal staan in het geflits en zachte gezoem van honderden camera’s, overstelpt door honderden journalisten.

Getuigt Lines vrije boekenkeuze voor uw novelle of roman niet van goede smaak? Line weet maar al te goed welke romans op tip- en toplijsten staan. Line is een Verhulst-fan en Hemmerechts-fan. Ach, horen u en ik het gerucht weer: niet moeilijk, jonge meisjes (en oudere), hoeveel liggen er niet aan uw voeten. Zo’n mooie jongen ook, wie valt niet voor hem? Hebt u, de schrijver, trouwens niet op Weekend Knacks toplijst van knappe mannen gestaan naast modellen, acteurs, sportlui en andere adonissen? Niet in boxershort, neen, die konden de lezers winnen als ze u herkenden. Maar alle beetjes helpen, ook in literatuurland, toch! Tot spijt van wie ’t benijdt

9 reacties »

 1. Helaas, geen Verhulst, maar A.F.Th van der Heijden die de AKO prijs wegkaapt …

  Reactie door Sven — november 6, 2007 @ 3:08 pm | Beantwoorden

 2. A. F. Th. van der Heijden heeft de AKO Literatuurprijs 2007 gewonnen

  Reactie door Stefan Gielen — november 6, 2007 @ 3:17 pm | Beantwoorden

 3. Jammer maar helaas mevrouw!

  Uw theorie die best wel knap ineen stak (vooral uw derde argument was er een van formaat 😉 ) heeft niet mogen baten.

  A.F.Th. van der Heijden is dankzij ‘Het schervengericht’ met de AKO literatuurprijs gaan lopen.

  Dimitri Verhulst heeft toch een mooie prestatie verricht door in de toplijst te geraken, waarin hij de enige Belg was!

  Het complot op poten zetten, was zeker goed geprobeerd…

  Groetjes, Line

  Reactie door Line Van Aert — november 6, 2007 @ 3:22 pm | Beantwoorden

 4. @ Sven, Stefan en Line

  Leuk toch, dat jullie langs gekomen zijn, wakkere culturo’s van 6 so!

  Sven was eerst met het juiste antwoord: eerst en juist kreeg een prijs, niet?

  En ‘troost’ je, Line, dankzij jou hebben we Dimitri Verhulst toch een ‘troostprijs’ kunnen schenken: kijk eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Dimitri_Verhulst, en bij de reacties op http://onserfdeel.blogspot.com/2007/11/ako-literatuurprijs-2007-voor-afth.html en op
  http://www.knack.be/blog/roel-verniers/71-14-2771/ako-literatuurprijs.html#reacties!

  Met hand en tand wil ik voor jullie en voor de fans van de literatuur blijven opkomen! En nu aan het lezen: wie is beter? A.F.Th. of D.V. of?

  @ Stefan
  Vertraging opgelopen – teveel uploads, geen ruimte meer, vrijmaken – en PPt Europa nog op SlideShare laden en zo. Ik haast me want – ik weet het – de tijd DRINGT! Straks stort het land anders in.

  Tot morgen in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
  Veel groetjes

  jullie JB

  Reactie door janien — november 6, 2007 @ 7:16 pm | Beantwoorden

 5. […] Was het communautaire water ooit zo diep? Géén paniék! Uw/jouw TSM, van geen klein beetje speculatie vervaard, presenteert de regeringsonderhandelaars de ultieme oplossing, een doordenker van formaat, […]

  Pingback door DRINGEND aan politiek België! De STAATSHERVORMING volgens Stefan GIELEN en Tim BARBAIX « The Sausage Machine — november 6, 2007 @ 10:36 pm | Beantwoorden

 6. Mevrouw,

  Zoals u ziet blijf ik niet dromerig naar mijn rapport staren, maar schrijf ik meteen een blogpost. Juist van de fiets. Of om het met de poëtische woorden van Luc De Vos te zeggen: ‘sneeuw in m’n oren en m’n voeten stijf’ (bedenk hierbij een olijk ritme). Prachtig toch, dit echte winterweer?

  To the point! Er is een nieuw luisterboekje op de markt! Hoera! Hierbij perform ik me weer als luisterboek-promootster (nieuw GVD woord?). Ik plaats deze reactie hier omdat ik Dimitri Verhulst automatisch link aan zijn ontroerende luisterboekje ‘Mevrouw Verona daalt de heuvel af’. Eerder deze week keek ik naar ‘De Laatste Show’ op één. Daarin werd een stukje vertolkt uit het nieuwe kinderluisterboek ‘De Wilde Zwanen’, gebaseerd op het eeuwenoude gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.

  Het verhaaltje kreeg een eigentijds kleedje en werd op cd, met bijhorend boekje, uitgegeven. Hip aan dit boek is dat het een LUISTERboek is, spoken feestjes geven, prinsessen voetballen en de aanwezigheid van bekende stemmen zoals o.a. die van Warre Borgmans (verteller). Heel dit project werd op poten gezet door Paul Wauters van Het Geluidshuis, wiens ideeën aangevuld werden door de tekeningen van Mark Borgions en door de muziek van Koen Brandt.

  Dit is een nogal snelle opvolger van ‘De Baas van Alles’ van Bart Moeyaert. Zo zie je maar dat er toekomst is voor het luisterboek! We waarborgen deze toekomst het best door de nieuwe generatie warm te stomen voor luisterboeken (inderdaad, ik heb het over peuters).

  Een nieuw staaltje literatuuractualiteit, speciaal voor u op de blog!

  Groeten, Line.

  Reactie door Line — december 20, 2007 @ 11:06 pm | Beantwoorden

 7. […] school! Veel groetjes aan Tamara Delen, Stefan Gielen, Ellen Van Hoof, Sven Wassenaar, Line Van Aert, Maxime Bruynseels, Yannick Van Ginneken, Dieter De Backer, […]

  Pingback door De jeugd van tegenwoordig ft. Sneeuwwitje. De teaser « The Sausage Machine — maart 6, 2008 @ 7:38 pm | Beantwoorden

 8. […] wil alvast een Humo reserveren in mijn krantenwinkel. Dit is een hebbedingetje, een collector’s […]

  Pingback door Godverdomse dagen op een godverdomse bol. De nieuwste Dimitri Verhulst 320000 maal GRATIS « The Sausage Machine — augustus 26, 2008 @ 8:26 am | Beantwoorden

 9. […] in de vertaling van David Colmer. Waar is de wervelende tijd van de Verhulstfans op school, met Line Van Aert, Stefan Gielen, Mieke Totté! Share this:TwitterFacebookE-mailPrintVind ik leuk:LikeÉén blogger […]

  Pingback door Vondel Translation Prize voor My Little War – Louis Paul Boon translated by Paul Vincent | The Sausage Machine — januari 2, 2012 @ 9:48 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: