The Sausage Machine

november 6, 2007

DRINGEND aan politiek België! De STAATSHERVORMING volgens Stefan GIELEN en Tim BARBAIX

Filed under: Uncategorized — janien @ 10:35 pm

leterme-nb06-11-07.jpg

Yves Leterme, foto www.hetvolk.be

Dag 149. Nooit eerder duurde in België een formatieberaad zo lang. Gaapte de afgrond ooit zo duizelingwekkend? Was het communautaire water ooit zo diep?

PAUZE onder het motto “Muziek verzacht de zeden”. Waren het “twee koningskinderen“? Op de mooie site van de Nederlandse Liederenbank kunnen we om te bekomen van het medialawaai even het oude lied van de twee koningskinderen beluisteren… met de gedachte dat niet elk einde unhappy moet zijn.

Géén paniék dus! Uw/jouw TSM, van geen klein beetje speculatie vervaard, presenteert de regeringsonderhandelaars de ultieme oplossing, een doordenker van formaat, want ontstaan in het brein van twee hardwerkende jongeren uit het secundair, twee politici van morgen en overmorgen, laten we hopen.

Een staatshervorming voor België

Stefan GIELEN en Tim BARBAIX

TSM proudly presents! EEN PRIMEUR! Op deze cruciale dag in het Belgische politieke leven heeft TSM de eer en het genoegen het ontwerp van staatshervorming van twee vertegenwoordigers van de jeugd van tegenwoordig te kunnen/mogen presenteren. Ik wil mijn leerling Stefan Gielen en zijn collega Tim Barbaix (uit een andere school in de omgeving) danken voor het vertrouwen om dit ‘geheime’ document vrij te geven voor publicatie op de leerblog The Sausage Machine! Niet zonder trots geef ik hen de ruimte en de tijd om hun politieke droom de wereld in te sturen, zonder hier zelf politiek stelling te willen nemen. Hun document weerspiegelt het politieke bewustzijn van jongeren van 17 vandaag. Die groep liet hier trouwens al bewijzen achter van zijn technologische en ecologische bewustzijn! Ja, jonge volwassenen in het so kunnen best nog lezen én schrijven én nadenken over politiek e.a. én dromen over de toekomst van hun land én Europa.

Het 12 pagina’s tellende document Een staatshervorming voor België van Stefan GIELEN en Tim BARBAIX, Merksem 20 september 2007, in pdf-formaat, kan onze formateur Yves Leterme en zijn onderhandelaars vast INSPIRATIE brengen voor een hoopvolle toekomst van het land en zijn politiek.

Mijnheer de formateur, mevrouw en heren regeringsonderhandelaars en al wie zich voor politiek of de mening van jongeren interesseert: hier ziet u eindelijk al licht aan het einde van de lange tunnel!

Wat schrijven staatshervormers Stefan en Tim in het Woord vooraf van hun ontwerptekst die in zijn oorspronkelijke en volledige vorm, onversneden en onbewerkt in pdf-formaat beschikbaar is. Ik citeer.

Deze staatshervorming is een eerste stap en tevens de laatste stap in een reeks van politiek bestuurlijke veranderingen, die ons land ten goede komen. Dit is de meest essentiële staatshervorming die een grondige verandering met zich mee zal brengen. De staatshervorming is een stap in de toekomst, zodat we een modern België, met een federale staatsstructuur kunnen exporteren naar het buitenland. In deze laatste definitieve hervorming wordt de macht van de deelstaten en de federale staat in een perfect politiek evenwicht samengesteld. Zo kunnen de verschillende (deel)staten in België op alle communautair (sic) problemen een democratisch antwoord bieden.

Wandel even mee door de zes artikels van de inhoudsopgave: Bestuursniveaus, De drie machten, De monarchie en de politiek, Federaal België (Federale overheid, Deelstaten, Bevoegdheden van de deelstaten), Federale Staat (De beveogdheden van de federale Staat), De scheidsrechters Conflicten oplossen in het federale België (Federale overheid (CBZ), Arbitragehof, Externe audit, Belangenconflicten, Kamer en Senaat).

Hun bronnen? 1 www.belgium.be, 2 nl.wikipedia.org/afbeelding Brussel Parlementsgebouw, 3 De Belgische leuze ‘Eendracht maakt macht’, 4 Gezond verstand.

eendracht.jpg

www.lernzeit.de

In de e-mail waarin Stefan me de staatshervorming stuurde, oriënteerde hij me als volgt. Bij het samenstellen van hun regering vertegenwoordigt Tim Barbaix Wallonië, hij heeft “een meer socialistische kijk op het leven”. Stefan Gielen vertegenwoordigt Vlaanderen. Hij is “meer liberaal ingesteld, meer centrum rechts, zoals CD&V en OPEN VLD”.

Begin september 2007 zag Stefan al onoverkomelijke moeilijkheden aankomen en stuurde hij een brief naar de partijvoorzitters, die in Gazet van Antwerpen werd opgenomen. Ik kopieer uit GvA online

Een 17-jarige jongeman, die zich zorgen maakt over de recente politieke crisis die er in België heerst, heeft naar aanleiding daarvan een brief geschreven naar alle betrokken partijvoorzitters, om hen zijn mening en bezorgdheid mee te delen.

Hieronder vindt u de brief van de jongeman. (…)

“Allereerst wens ik mij te excuseren voor mogelijke fouten tegen de Nederlandse taal, als dyslecticus is het namelijk moeilijk(er) om deze brief te schijven.Ik zal me zelf even voorstellen. Ik ben een 17-jarige jongeman uit het Antwerpse. Mijn studies zijn momenteel economie moderne talen. Ik interesseer mij in politiek en ik probeer de politiek op de voet te volgen. De politieke crisis in ons land baart me dan ook zorgen. Ik vrees ook voor de eenheid van het land.Uiteraard ben ik ervan op de hoogte dat een staatshervorming onvermijdelijk is. Daarom ben ik het er ook met eens dat er een staatshervorming moet komen die de deelstaten meer autonomie moet geven waardoor ze rendabeler (om het even in economische termen te gieten) kunnen voortwerken. Op kleinschaliger vlak kunnen de deelstaten ook beter in de noden van hun bevolking voorzien.Ik ben niet naïef en ik weet ook dat de politiek geen rekening houdt met het woord van een 17-jarige. Toch hoop ik via deze brief u en uw collega’s aan te sporen om verder te werken aan een akkoord dat de eenheid van het land garandeert. En de deelstaten toch meer autonomie kan geven. Grof geschetst komt het hierop neer: Vlamingen wees minder veeleisend en egoïstisch, Walen wees open en redelijk. Deze brief mag ook niet aanschouwd worden als een aanval op noch u, noch op uw partij. Het is enkel een brief van een bezorgde Vlaming/Belg. Ik dank u tijd en moeite om deze brief te lezen.

De Belgische leuze geldt meer dan ooit: EENDRACHT MAAKT MACHT.

Vriendelijke groeten”

In zijn archief bewaart Stefan Gielen de brieven met de antwoorden van Joëlle Milquet (cdH, in het Nederlands), Jo Vandeurzen (CD&V) en Bart Somers (Open Vld).

stefan07.png

Foto JB: Stefan Gielen, mondeling examen Nederlands, juni 2007

Ook bij de regionale televisiezender ATV bleef Stefans brief niet onopgemerkt:

Een jongen van zeventien uit het Antwerpse maakt zich zorgen over de politieke crisis in ons land en is niet bij de pakken blijven zitten. Hij heeft een brief geschreven aan alle betrokken partijvoorzitters. Wij vroegen ons af of dit een uitzondering is of dat veel jongeren inderdaad wakker liggen van de politieke noodsituatie.

ATV interviewde jongeren op school. Nieuwsgierig naar de spontane reacties van de jongeren? Wil je weten of ze net als Stefan een sterke interesse hebben voor politiek? Op de ATV-site kun je de uitzending nog herbekijken.

Zoals hij zelf zegt, voelt Stefan zich niet alleen Vlaming en Belg. Ook de Europese gedachte beroert hem! Vorig schooljaar maakte ieder in de Nederlandse les met vlugge vingers en in recordtempo een proefPowerPoint van enkele slides over een zelfgekozen onderwerp – zonder veel aandacht te geven aan de inhoud (gebaseerd op een minimaal aantal bronnen of gewoon op voorkennis) – met als hoofddoel de opfrissing van de regels voor een ‘goede’ PowerPoint. Stefan koos voor één van zijn favoriete onderwerpen: Europa

euro-vlag.jpg

Foto www.ua.ac.be

Een “modern België” in een “verenigd Europa“: dat Stefan zijn droom mag uitkomen/waarmaken! Waar wacht de wereld nog op? Er zijn zoveel geïnteresseerde, ondernemende, enthousiaste, durvende, communicatieve, spontane, creatieve … jongeren die hun vleugels willen uitslaan. Geven we hen wel genoeg ruimte om zelf te denken, om te dromen, te participeren aan het politieke, maatschappelijke, culturele … leven en hun project te realiseren?

Kunnen Stefan en Tim met hun ideeën het land redden?

15 reacties »

 1. Beste Stefan

  Wat een moed en wat een inzicht! Bedankt voor je brief. Zalig dat jonge mensen als jij afstand durven houden en de generatie politici (woeps, dat is min of meer mijn generatie …) wijs durft toe te spreken.

  Chris De Commer

  Reactie door Chris De Commer — november 17, 2007 @ 5:11 pm | Beantwoorden

 2. Hallo Chris!
  Wat leuk van je hier in The Sausage Machine aan te treffen! Jouw eerste keer, als ik me niet vergis. Welkom, welkom!

  Jouw riem onder het hart zal Stefan vast veel plezier doen. Zo’n aanmoediging!

  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — november 17, 2007 @ 5:46 pm | Beantwoorden

 3. @ Stefan

  Heb je de Dynastiequiz van De Standaard al gedaan? Ik vraag het jou speciaal omdat jij het in de klas op 15 november nog over de dynastie had!

  Succes!

  http://www.standaard.be/messagent/messagent.aspx?ID=t+trBw65tttD

  Reactie door janien — november 17, 2007 @ 5:48 pm | Beantwoorden

 4. @ Stefan bis

  Hoelang je foto ‘verdwenen’ was, weet ik niet, en hoe dat zo gekomen is, ook niet. Ik heb ze vlug teruggeplaatst!

  Reactie door janien — november 17, 2007 @ 5:50 pm | Beantwoorden

 5. @ Chris bis

  Jammer toch dat je niet kon komen naar ‘De Blogoloog live’ van 5 so op donderdag 15 november 2007!
  https://janien.wordpress.com/2007/11/15/whos-afraid-of-blogs-bang-van-blogs-vast-en-zeker-de-blogoloog-niet/

  De collega die de ‘web 2.0-les’ met Maarten Schenk mee gevolgd had, moest niet meer nadenken: ze gaat bloggen! En de leerlingen vonden de spreker geweldig sympathiek en gepassioneerd door internet. Ze vonden het jammer dat de tijd zo vlug om was, dat ze na een lesuur moesten ‘afblokken’.

  Reactie door janien — november 17, 2007 @ 6:54 pm | Beantwoorden

 6. […] staatshervormer) Stefan Gielen  is het duidelijk:  de literatuurprijs De inktaap 2008 gaat naar Dimitri […]

  Pingback door Waarom Dimitri Verhulst De inktaap 2008 moet en zal winnen. Door jurylid Stefan Gielen « The Sausage Machine — februari 25, 2008 @ 9:05 am | Beantwoorden

 7. […] am Was hij volgens Wikipedia niet de gedoodverfde winnaar?! Had inktaapjurylid Stefan Gielen, staatshervormer en literair criticus van nature, het hier al niet nadrukkelijk gesteld?! Dimitri Verhulst moest en […]

  Pingback door Inktaap voor Dimitri Verhulst! (Hadden we het niet voorspeld?!) « The Sausage Machine — maart 5, 2008 @ 10:53 am | Beantwoorden

 8. […] Vanwege een Nederland-fan uit België […]

  Pingback door Geen kers op de taart voor Oranje « The Sausage Machine — juni 22, 2008 @ 6:53 am | Beantwoorden


 9. Wie zou jij willen zien als 1ste minister?
  Dit is een moeilijke vraag, de basis vereiste om premier te worden is voldoende charisma hebben. En dat ontbreekt bij sommige, Pieter De Crem lijkt mij dan de beste kandidaat voor deze job.

  zagen over de politieke impasse en dan aansluiten bij jong-cd&v en *kuch*schaapie-zonder-charisma*kuch* de crem als eerste minister aanduiden?

  aiaiaiaiai

  en mijn oplossing voor de federale verkiezingen: een federale kieskring. Maar dan is de verdeling van de macht tussen de provincies (en hun kandidaten) uit evenwicht (wat waarschijnlijk nadelig is voor ons trots Antwerpen)

  tis ook nooit nie goe hé 😀

  groetjes aan janien van den tim!

  Reactie door Tim DL — juli 5, 2008 @ 7:02 pm | Beantwoorden

 10. @ Tim DL
  Leuk, toch, van je hier nog eens als ‘man met een mening’ terug te zien!

  Veel geluk!
  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — juli 5, 2008 @ 8:49 pm | Beantwoorden

 11. @ Tim DL
  BTW, je zag er fantastisch uit in jacquet met grijze hoge hoed, die bijzonder feestelijke zaterdag in juni!! Welwelwel. Gelukkig voor mij is er YouTube. Jammer toch, dat ik niet ben kunnen komen …

  Reactie door janien — juli 5, 2008 @ 9:21 pm | Beantwoorden

 12. […] En staatshervormer Stefan Gielen dan, mijnheer Van Cauwelaert, op het vrije podium in The Sausage Machine? (Ook als inktaapjurylid is hij niet aan zijn proefstuk.) En … nog […]

  Pingback door De actualiteit in woord, beeld en klank in Knack e-mag « The Sausage Machine — juli 23, 2008 @ 5:50 pm | Beantwoorden

 13. […] aan alle jongeren en ouderen, zeker ook aan Stefan Gielen, Sven Wassenaar, Line Van Aert, Lies Bulckens, Bavo Stroobants, Mieke Totté, Christophe Van den […]

  Pingback door Verkiezingen 2.0. Omdat ook ik Europa belangrijk vind « The Sausage Machine — mei 23, 2009 @ 10:10 am | Beantwoorden

 14. […]   Archieffoto JB: Stefan Gielen als middelbare scholier (5 aso), 11 juni 2007, examen Nederlands. Stefan is momenteel student Politieke & Sociale Wetenschappen, 2e bachelor, Universiteit Antwerpen. Hij stuurde me zijn opiniestuk voor zijn vak Internationale betrekkingen als gastpost. Stefan schreef al eerder in The Sausage Machine, vroeger onze leerblog van 5 en 6 aso: over Dimitri Verhulst en over Belgische politiek.  […]

  Pingback door “Het is belangrijk dat het Westen een goede relatie met Rusland behoudt, en daarom beter niet pleit voor een verdere uitbreiding van de NAVO.” Een opiniestuk door Stefan Gielen « The Sausage Machine — oktober 20, 2009 @ 10:41 am | Beantwoorden

 15. […]   Archieffoto JB: Stefan Gielen als middelbare scholier (5 aso), 11 juni 2007, examen Nederlands. Stefan is momenteel student Politieke & Sociale Wetenschappen, 2e bachelor, Universiteit Antwerpen. Hij stuurde me zijn opiniestuk voor zijn vak Internationale betrekkingen als gastpost. Stefan schreef al eerder in The Sausage Machine, vroeger onze leerblog van 5 en 6 aso: over Dimitri Verhulst en over Belgische politiek.  […]

  Pingback door GASTPOST door Stefan Gielen: “Het is belangrijk dat het Westen een goede relatie met Rusland behoudt, en daarom beter niet pleit voor een verdere uitbreiding van de NAVO.” « The Sausage Machine — oktober 20, 2009 @ 10:53 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: