The Sausage Machine

november 14, 2007

Groot Dictee groot nieuws dankzij YouTube

Filed under: Uncategorized — janien @ 12:19 am

MB stuurde me een mailtje met hét grote nieuws over het Groot Dictee der Nederlandse Taal. The Sausage Machine lag op dinsdag immers de hele dag stil wegens Dag van de Literatuureducatie in Mechelen, maar zijn reporters blijven waakzaam. Waarvoor dank!

’t Zijn leerrijke novemberdagen. Op 12 en 13 november Literatuureducatie in Mechelen (waarover later meer), op 13 en 14 november SURF Onderwijsdagen 2007 in Utrecht, waar vele edubloggers en andere onderwijsprofessionals – leermeesters en andere van The Sausage Machine – confereren, presenteren, dineren. Ik wens alle bekenden van hieruit veel succes en plezier! Vanzelfsprekend kunnen we hen online volgen én zelfs vanuit de verte mobiel deelnemen. Wilfred Rubens meldt dat ze daar over een sms-wall beschikken waarop je stellingname verschijnt, zo kun je dus ook een bijdrage aan zijn workshop leveren zonder in de zaal te zitten.

En nu het grote leerrijke nieuws van de week over het Groot Dictee! Voor wie het toch nog niet zou weten … Het gaat immers over nieuws dat door alle grote spelers in het Nederlandstalige medialandschap werd verspreid! Het kan op The Sausage Machine, een leerblog met trekjes van een nieuwsblog voor het schoolvak Nederlands, niet ontbreken. We geven de tekstversie en de foto door van www.vrtnieuws.net. Of beluister je dit nieuws liever eens in onvervalst (Noord-)Nederlands? Klik dan op het luidsprekericoontje op nu.nl.

youtubedicteevrtnieuwsnet07.jpg

Dictee op YouTube als “ultieme opwarmer”

di 13/11/07 – Op de videosite YouTube kunnen liefhebbers van het Groot Dictee der Nederlandse Taal zich al oefenen. Het Genootschap Onze Taal lanceert er een dictee, dat is samengesteld naar aanleiding van zijn 75-jarige bestaan.

NOS-nieuwslezeres Henny Stoel leest het dictee voor. Sinds gisteren kunnen taalpuristen zich buigen over de eerste drie zinnen van het dictee. De komende dagen volgen nog vier zinnen.   

Het onlinedictee is geschreven door Onze Taal-lid Jaco de Kraker. Het genootschap noemt het dictee “de ultieme opwarming”.

De 19e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal vindt plaats op woensdag 19 december en wordt uitgezonden op Canvas en Nederland 1.

En vermits jouw Sausage Machine als leerblog ook een taalblog is: TAALADVIES

Vlug mee inpikken, dames en heren van 5 en 6 so! Verwacht ik als jullie lerares Nederlands immers geen impecabele spelling?! Al doende leert men. Ff iets minder lang bij je favorieten op YouTube blijven plakken, ff langssurfen bij het Genootschap Onze Taal op YouTube en je laten dicteren door Henny. Allez, allez, haast je wat: vrijdag 16 november is de laatste dicteedag op YouTube! Het mag toch eens iets anders zijn dan … (vul in). ‘Pittige dicteevideo’s’! Tja, wie niet op YouTube is, is gezien. We vallen in herhaling als we zeggen dat zonder web 2.0 niets meer loopt, ook je Sausage Machine niet … En ook je eigenste Nederlandse spelling niet meer!

SAMENVATTING 

Beter spellen = Spellen met YouTube!

Advertenties

3 reacties »

 1. Onvervalst Noord-Nederlands, dan spreken de Vlamingen Zuid-Nederlands, of toch liever Vlaams? En spreken de Brabanders en Limburgers in Nederland het Zuid-Nederlands.

  Reactie door René — november 14, 2007 @ 2:54 pm | Beantwoorden

 2. @ René
  Aangenaam. Dank voor uw heerlijke reactie: kunnen we direct weer een Nederlandse les uit brouwen. Puur Nederlands voor The Sausage Machine, echtig en techtig, warempel van beneden de Moerdijk – ja, toch? Met veel liefde geschreven voor onze moerstaal, de vele varianten en namen van ons Nederlands. Daar willen we graag ook nog eens op doorgaan … Een van dees.

  Reactie door janien — november 14, 2007 @ 10:11 pm | Beantwoorden

 3. […] arctisch gebied (2)(?) niet in het Groot Dictee 2008 zullen voorkomen. (1) ten eeuwigen dage werd vorig jaar door Jan Wolkers al gebruikt, en (2) (?) gaf teveel discussie onder de taalkundigen die waken […]

  Pingback door Geen dt-fouten in het Groot Dictee van Kristien Hemmerechts « The Sausage Machine — december 17, 2008 @ 9:42 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: