The Sausage Machine

november 27, 2007

De Blogoloog onder de loep! Van onze redactrice Lindsay Muller. Foto’s Sam Remery

Filed under: Uncategorized — janien @ 10:22 pm

Wie kan er nu nog naast de toenemende populariteit van de weblogs kijken? Wij al zeker niet. En… de Blogoloog zeker ook niet! Maar, wie of wat is de Blogoloog nu eigenlijk? Wij (5 so) hadden het genoegen om mijnheer Maarten Schenk zelf over de vloer van ons klaslokaal te krijgen, en hem vragen te stellen om dit mysterie op te helderen.

 blogoloog5.png

Wie is de Blogoloog ? En wat is een blogoloog juist?

“Wel, mijn naam is Maarten Schenk, en ik ben afkomstig van Schoten. Een blogoloog is eigenlijk precies datgene wat het woord omschrijft : een expert in blogs. Je moet er niet echt iets speciaals voor kunnen, maar je moet er uiteraard wel veel interesse voor hebben. Ik specialiseer me vooral in Vlaamse blogs, omdat het anders echt te veel wordt.”

Welke studierichtingen heeft u gevolgd? Wat voor werk doet u?

“Ik heb in Merksem Latijn-Wetenschappen gestudeerd, en tegen het einde van het secundair was ik vrij zeker dat ik in de journalistiek wou gaan. Dan heb ik Germaanse gestudeerd. Toen ik hoorde van een richting in de computerlinguïstiek, heb ik dat gevolgd. Dit is het taalaspect toegepast op computers, zoals spraakherkenning en vertalingen. Met die opleiding ben ik bij Lernout en Hauspie terechtgekomen, tot ze failliet gingen. Nu werk ik al zo’n 3 jaar voor Six Apart.”

Hoe bent u op het idee gekomen om blogoloog te worden?

“Na 11 september lagen alle grote nieuwssites plat, maar wel was er nog het technische nieuws. Via dat nieuws ben ik toen bij de blogs terechtgekomen. Ik vond dit een geweldig en gemakkelijk systeem, dus deed ik bij Skynet zelf een voorstel om een blogdienst te beginnen. Zo kreeg ik één maand de tijd om dit op te starten, en hieruit is de Belgische blogdienst Skynetblogs gegroeid.”

Wat betekent bloggen voor u?

“Het is een revolutie in publiceren op internet. Een blog is gemakkelijk en je moet er zeker geen computerkenner voor zijn. Het is een manier om je kennis fanatiek te delen met gelijkgezinden, of om gelijkgezinden te vinden in de reacties die je krijgt.”

U beschikt over een heel aantal blogs, welke zijn dit zoal?

“Live from Brussels was de oorspronkelijk blog, maar net als de blogs Tromgeroffel en Rijmelarij wordt deze niet meer zo vaak geüpdatet. Hout halen is dan weer meer een persoonlijke blog. Wat daarop verschijnt, zal Vlaanderen niet zo zeer interesseren als wel vrienden en familie. De Virals blog is eigenlijk een beetje als protest tegen de eindeloze mails van marketeers en reclame die ik toegestuurd krijg. Als ondertitel staat er dan ook “Marketeers: op deze weblog heb je altijd prijs!” (lacht).

“MARKETEERS: STOP WASTING MY TIME!”

Maar de bekendste blogs zijn Blogologie.be, mijn ‘beroepsblog’ om het zo te noemen, en Blogoloog.be, de blogzoekmachine die begonnen was als een hobby om zo alle Vlaamse blogs bij te kunnen houden.”

blogoloog10klein.pngblogoloog17klein.png        

Die laatste is ook genomineerd in de categorie ‘portaalsite’ van de Clickx Site van het Jaar verkiezing. Waarover gaat dat en wat is uw gevoel daarbij?

Clickx is een computermagazine. Ze bestaan al ongeveer een eeuwigheid, in internettermen, en hielden jaarlijks een siteverkiezing. Nu is er een nieuwe categorie voor de blogs in deze wedstrijd. Dit veroorzaakte eerst nogal een ‘storm’ in de blogosfeer, want de jury nomineerde soms blogs waar niemand van gehoord had. Dit jaar is er dus een open nominatie, en kunnen de mensen zélf stemmen.

Mijn genomineerde blog is inderdaad de blogzoekmachine “De Blogoloog”. Maar in de categorie van ‘portaalsite’ heb ik sterke concurrenten zoals het bekende Google. En de kans dat ik zou winnen, is dus zeer klein, want Google heeft al elk jaar gewonnen! (lacht)
Of ik dit spijtig vind? Niet echt, ik gun het hen van harte. In vergelijking heb ik ook maar een klein aantal bezoekers.”

Wat is uw mening over jongeren die bloggen?

“Blogs zijn voor iedereen toegankelijk, dat is ook het positieve eraan. Het is eenvoudig genoeg om door iedereen opgestart te worden, je moet er alleen genoeg interesse voor hebben om het ook bij te houden. Elke dag komen er nieuwe blogs bij, maar er verdwijnen er ook. In ieder geval, de blog is een nieuwe vorm van publicatie op het internet, of om je mening te uiten over eender welk onderwerp. Ideeën kunnen zich nu nog sneller verspreiden!
Maar toch een waarschuwing: niet alleen iedereen schrijft mee, maar iedereen léést ook mee. Soms wordt wel eens vergeten dat dit niet zo anoniem is. Wat op het internet staat, blijft op het internet, want het is niet altijd gemakkelijk om er iets weer af te halen als iedereen er toegang toe heeft.”

WAT OP INTERNET STAAT, BLIJFT OP INTERNET” 

Veel jongeren spenderen hun tijd op internet vooral op Youtube. Wat vindt u vanYouTube?

“Eigenlijk is dat ook een soort van blog. Een blog is namelijk een website en een logboek in één. En er bestaan ook vlogs : video logs. Door sites als Youtube wordt het ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld je eigen talkshow te maken, zoals jullie hier nu doen! (lacht)
Natuurlijk staan er heel wat amateuristische dingen op, maar er zijn ook heel wat filmpjes op weg naar het professionele.”

Denkt u dat YouTube de blogs na een tijd zal verdringen?

“Nee, dat zeker niet. De twee worden wel gecombineerd, door filmpjes in de posts op een blog te plaatsen. Maar niet iedereen heeft de tijd om een filmpje van een uur te bekijken. Het is nog steeds sneller om een tekst te lezen dan om film of audio te bekijken of beluisteren, omdat die overbodige informatie bevatten. In sommige gevallen hebben filmpjes wel meer impact, bijvoorbeeld bij een verslag van een gewelddadige demonstratie.”

  blogoloog13klein.pngblogoloog15klein.png

Hartelijke dank aan de Blogoloog, Maarten Schenk, voor deze talkshow!

And what happened after the show? 

De Blogoloog blogt over 5 so! Wat een eer! Bedankt, Maarten Schenk!

5 so aan de slag in het digitale redactielokaal.

Na de kerstexamens: de film van Gilles Schijvens en Zenya Torfs op YouTube.

Advertenties

26 reacties »

 1. Een mooie inhoud! Het voorbeeld, zoals blijkbaar gegeven is tijdens de voorstelling, mocht er wél bij. Voorbeelden geven immers een duideiljker beeld, en verkleinen het beeld zodat er geen misinterpretaties ontstaan. Voor de rest een goed interview, met mooie layout. Het belangrijkste echter is dat we weer wat hebben bijgeleerd …

  Reactie door S.W. — november 28, 2007 @ 7:59 am | Beantwoorden

 2. Het is een goed interview. Het is een duidelijke tekst en de inhoud is ook goed. Hier en daar misschien een klein foutje, zoals een zin die niet zo goed geformuleerd is. Je bent goed bezig dus blijf zo verder doen.

  Tamara

  Reactie door Tamara Delen 6MTWE — november 28, 2007 @ 8:00 am | Beantwoorden

 3. Hallo Lindsay,

  Petje af ! Je tekst over het bezoek van de blogoloog is inhoudelijk zéér sterk. Je hebt alles goed opgeschreven en mooi verwoord wat Maarten Schenk ons leerde. Het is wel jammer dat je alleen de gestelde vragen op de blog plaatst, en niet de sfeer beschrijft. De lay-out is mooi, dit is natuurlijk zeer belangrijk. Het is tof dat je sommige uitspraken apart zet! De foto’s konden ook beter, maar ik neem aan dat dit jouw verantwoordelijkheid niet was.

  Mijn besluit: je hebt een mooie tekst geschreven!

  Groetjes, Line

  Reactie door Line Van Aert — november 28, 2007 @ 8:01 am | Beantwoorden

 4. Deze tekst is inhoudelijk sterk en correct, ik heb echter wel enkele kleine opmerkingen betreffende de zinsconstructie. Ik zou de waarschuwing van de blogoloog over wat op internet staat aanvullen met het treffende voorbeeld dat hij gegeven heeft: het ging over de sollicitant die op een zatte avond op tafel stond te dansen op youtube in “aangepaste” kleding. Zijn toekomstige werkgever die het filmpje ook zou kunnen bekijken, zou een vertekend beeld kunnen krijgen met alle gevolgen van dien.

  Algemeen kan ik zeggen dat dit werk zeer goed is, mits enkele kleine aanpassingen en aanvullingen. PROFICIAT!

  Reactie door Stefan — november 28, 2007 @ 8:03 am | Beantwoorden

 5. Het is een zeer duidelijke en informatieve tekst met inhoud. Heb soms wel enkele kleine foutjes opgemerkt i.v.m. bepaalde woorden of de constructie van bepaalde zinnen, bv : “Mijnheer”, …

  In het geheel vind ik het een zeer goed werk. Proficiat.

  Reactie door Yannick — november 28, 2007 @ 8:04 am | Beantwoorden

 6. Het is een goed interview. Correcte weergave van de woorden die de blogoloog gebruikte tijdens het interview in de klas. Er zijn ook goede vragen gesteld. De foto’s konden wel iets beter. Misschien is de opmaak ook wel een beetje eentonig maar dat ligt waarschijnlijk aan de basic text-editor van WordPress.

  Dieter De Bakker

  Reactie door Dieter De Bakker 6EMT — november 28, 2007 @ 8:05 am | Beantwoorden

 7. Hallo Lindsay,

  Tijdens het interview heb je zeer zeer veel genoteerd, je hebt een duidelijk overzicht gemaakt van vraag en antwoord. Je hebt zeker en vast je best hiervoor gedaan, dat kan je ook merken aan de mooie stijl van schrijven. De blogoloog gaf telkens wel zeer lange antwoorden.

  De foto’s zijn wel niet zo heel duidelijk.

  Reactie door Ellen Van Hoof — november 28, 2007 @ 8:07 am | Beantwoorden

 8. Hallo Lindsay,
  ik zit in 6MTWE en heb de voorstelling van de blogoloog niet bijgewoond. Ik weet dus ook niet exact wat er gezegd is en kan bijgevolg ook niet weten of je iets vergeten bent of niet. Ik heb je tekst gelezen en vond hem wel zeer duidelijk en gestructureerd. Omdat ik de uitleg niet gekregen heb, ben ik zeer blij dat ik door jou toch weet over wat de voorstelling handelde. Leuk vond ik wel dat je enkele foto’s toevoegde. Zelf getrokken? Uiteindelijk vind ik dat je het mooi en duidelijk voorgesteld hebt! Mooi gedaan!

  Reactie door Maxime Bruynseels — november 28, 2007 @ 8:08 am | Beantwoorden

 9. sjiek in elkaar gestoken

  Reactie door dimi — november 28, 2007 @ 8:37 am | Beantwoorden

 10. Proficiat!

  Reactie door Christophe — november 28, 2007 @ 8:10 pm | Beantwoorden

 11. Hallo,

  Puik artikel, hier en daar toch wel een paar puntjes die op de i gezet moeten worden:
  * Computerlinguïstiek is het vakgebied dat gaat over computers in de taalkunde (bijvoorbeeld automatisch vertalen, spraakherkenning, spraaksynthese etc.)
  * Na L&H heb ik eerst een paar jaar bij Skynet gewerkt voor ik bij Six Apart begon
  * Bij Skynet werkten we met een heel team om de blogs op te starten, maar er zaten wel veel van mijn ideeën in. De eerste versie was op ongeveer een maand af.
  * Bloggen is voor mij de volgende stap het altijd maar lager worden van de drempel om iets te publiceren voor een publiek. Fanatisme heeft er niet zoveel mee te maken, alhoewel er soms erg fanatieke bloggers zijn. Maar in principe is het voor iedereen.
  * Ook even vermelden: op ‘Virals’ publiceer ik die mails allemaal, vaak ook letterlijk. Ik geef de marketeers dus hun zin, maar door letterlijk hun verkoopspraatje over te nemen, nep-vriendelijkheid en al, wordt het soms echt zeer grappig.
  * De blogstorm rond Clickx was vorig jaar. Dit jaar hebben ze het veel beter aangepakt en hebben ze getoond dat ze echt naar de kritiek van de bloggers hebben geluisterd

  Ik vond het een erg leuke ervaring om bij jullie op bezoek te komen, en kijk al uit naar de video!

  Reactie door Maarten Schenk — november 28, 2007 @ 8:16 pm | Beantwoorden

 12. @Maarten Schenk
  Beste Blogoloog

  Onversneden, zo presenteerde de redactie van de ‘talkshow’ haar verslag op basis van handgeschreven notities. Checken van de inhoud met de film is (nog) niet (kunnen)gebeurd/gebeuren. We wilden gewoon niet langer wachten met publicatie.

  Deze vraag komt spontaan in me op. Hadden we niet beter vooraf de tekst aan jou voorgelegd, uit respect voor onze interviewee én vanuit de deontologie van de journalist om de informatie zo zuiver mogelijk weer te geven? Hebben we de netiquette niet zorgvuldig, niet voorzichtig genoeg gerespecteerd? Is hier de uitdrukking over de olifant in de porseleinwinkel niet van toepassing? Volgden we de regels van de kunst niet? Immers, ‘iedereen leest mee’, daarvoor had je nog gewaarschuwd.

  Je hebt hier nogal wat puntjes op de i moeten plaatsen … Mamamia. Kun je ons die oneffenheden vergeven? Nu, op deze manier blijven we ook na de show veel van je leren. Jouw punten zullen weer onderwerp worden van de les over verslaggeving. Trouwens, andere interviews waaraan we op de wiki nog moeten werken, hebben ook al (gelijkaardige) kritiek van hun interviewees uitgelokt. Interviewen en verslaggeving is een moeilijk vak. Al vallende … Ik zal in de volgende post extra aandacht voor jouw reactie vragen. Goed? En laat die video nu niet tegenvallen … Zenya en Gilles doen hun best, dat weet ik.

  Ook wij zijn nieuwsgierig naar de video. Nog eens zeer bedankt!

  Reactie door janien — november 29, 2007 @ 12:24 am | Beantwoorden

 13. […] Hier de reactie van blogoloog Maarten Schenk op de vorige blogpost.  We nemen zijn tekst over uit de reageerruimte bij die post. […]

  Pingback door De punten op de i! De Blogoloog reageert. « The Sausage Machine — november 29, 2007 @ 12:44 am | Beantwoorden

 14. Het is goed gedaan hoor , ook snap ik de kritiek van de foto’s niet goed …
  Ze vallen toch mee ? ?

  Reactie door Nick — november 29, 2007 @ 8:55 am | Beantwoorden

 15. Hey lindsay,

  je hebt een zeer mooie tekst geschreven !
  echt waar gooed gedaan !
  PROFICIAT LINDSAY !

  het zijn ook mooie foto’s maar misschien niet altijd helemaal even duidelijk.

  groetjes Nikki

  Reactie door Nikki — november 29, 2007 @ 8:56 am | Beantwoorden

 16. mooie tekst!
  Goed verwoord wat er gezegd is.

  Reactie door christophevdb — november 29, 2007 @ 8:57 am | Beantwoorden

 17. Ik vind het echt een zeer goede tekst. Een mooie verwerking van het interview, waar veel werk is ingestoken. Bij deze nog eens proficiat aan Lindsay. De foto’s zijn zeker en vast wel geslaagd.

  Reactie door Lise (5MTWE) — november 29, 2007 @ 9:02 am | Beantwoorden

 18. Bij deze wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie reacties! Dat had ik niet meteen verwacht. En meteen ook goede aandachtspuntjes voor een volgende keer!
  Tijdens het schrijven stelde ik me zelf af en toe de vraag of het nu wel helemaal correct was, en nu heeft de Blogoloog zelf de puntjes op de i gezet. Geweldig!

  En de foto’s van Sam vind ik zeker wel geslaagd.

  Reactie door Lindsay — november 29, 2007 @ 8:03 pm | Beantwoorden

 19. […] so brengt hier ter webplekke verslag uit van de ‘talkshow’ met de Blogoloog in de […]

  Pingback door Over de waarheid in verslaggeving en het verschil tussen oude en nieuwe media. De Blogoloog aan 5 so en de rest van de wereld « The Sausage Machine — december 3, 2007 @ 6:29 pm | Beantwoorden

 20. […] uitvinding van crazybob Lee. Of expanding your Twitter bubble! Gelezen bij de Blogoloog! Bij wie anders? 1 Twubble-klikje in zomaar 2 lukrake shots, getiteld Pasted People. Follow You Follow […]

  Pingback door Follow You Follow Me. Genesis 1978? Twubble 2008! « The Sausage Machine — april 9, 2008 @ 10:22 am | Beantwoorden

 21. […] Dit is slechts eerste verkennend gefladder, beetje illustratie bij Willy’s primeur. [En inderdaad, Willy, wat zullen de Google-tegenstanders, de doemdenkers, de Andrew Keens van deze wereld nu weer roepen? Retorische vraag.] Dààr heb je al video’s made in GoogleLively op YouTube! En dààr ligt Lively op ieders lippen on Twitter! En hier: Lively op SlideShare. Dat heet alomtegenwoordigheid. That’s internet’s wonderful world. That’s life. Connecting, sharing, knowing, collaborating. Ik weet, ik val in herhaling. […]

  Pingback door FF Fladderen naar Lively by Google … Het web 3D op! Een open VW gaat open! « The Sausage Machine — juli 10, 2008 @ 10:58 am | Beantwoorden

 22. […] Blogoloog Maarten Schenk is geen onbekende in The Sausage Machine. En ook in real life mochten we hem vorig schooljaar […]

  Pingback door In vogue with Twiffid. Beter op bloghoogte met Twiffid « The Sausage Machine — juli 22, 2008 @ 8:30 pm | Beantwoorden

 23. […] aandacht bij de les en op de lessites, en niet direct Netlog op. En de Blogoloog op bezoek bij 5 so, dé man die het kan weten, achtte het zijn plicht van ons voor meer web 2.0-bewustzijn te […]

  Pingback door Facebook in Flanders: je privacy ontheiligd? « The Sausage Machine — december 11, 2008 @ 9:17 pm | Beantwoorden

 24. […] kan niemand nog voorbij! Mag het, bij deze feestelijke gelegenheid: ff nostalgisch terugbladeren? En nu: stante pede naar jouw […]

  Pingback door Fw: Vlaamse blogzoekmachine in een nieuw jasje (Clickx) « The Sausage Machine — maart 12, 2009 @ 3:04 pm | Beantwoorden

 25. […] Blogoloog (wie anders beter?) voorspelt de verkiezingen! Kan het tweepuntnuller?! Reactie […]

  Pingback door Verkiezingen 2.0. Politieke power en de kracht van sociale media « The Sausage Machine — mei 21, 2009 @ 7:11 pm | Beantwoorden

 26. […] zijn de vrouwen en mannen die blogoloog Maarten Schenk in de klas ontvingen, die zich in literatuurgeschiedenis verdiepten in […]

  Pingback door De laatste keer. Exit middelbare school « The Sausage Machine — juni 24, 2009 @ 10:07 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: