The Sausage Machine

december 3, 2007

Over de waarheid in verslaggeving en het verschil tussen oude en nieuwe media. De Blogoloog aan 5 so en de rest van de wereld

Filed under: Uncategorized — janien @ 6:29 pm
Tags: , ,

BlogpostHistory

 1. De Blogoloog komt op bezoek bij 5 so in de klas.
 2. De Blogoloog blogt op zijn beroepsblog Blogologie over zijn bezoek bij 5 so.
 3. 5 so brengt hier ter webplekke verslag uit van de ‘talkshow’ met de Blogoloog in de klas.
 4. De Blogoloog reageert de dag daarop op de blogpost met het verslag van Lindsay Muller en Sam Remery met zijn correcties en aanvullingen. 
 5. JB (janien) van The Sausage Machine, bij de talkshow van 5 so als waarnemer aanwezig, reageert op de reactie van de Blogoloog met haar bedenkingen over de gevolgde procedure en haar rol van leraar bij de verslaggeving door 5 so.
 6. The Sausage Machine publiceert de reactie van de Blogoloog, zijn ‘eindredactie’, in een nieuwe blogpost: dit is een tekst van algemeen belang voor de hele klas 5 so die verslag uitbracht, én voor 6 so én voor alle lezers van deze leerblog, m.n. ‘de wereld’. Respect voor de spreker/interviewee!
 7. De Blogoloog voegt aan deze blogpost met zijn puntjes-op-de-i een nieuwe reactie toe over de heikele journalistieke kwestie van de weergave van de werkelijkheid.
 8. The Sausage Machine wijdt een nieuwe blogpost aan deze belangwekkende beschouwingen van de Blogoloog over objectiviteit of de waarheid in verslaggeving. Maarten Schenk wijst daarbij op het verschil tussen de oude en de nieuwe media.

Reflectie bij BlogpostHistory

Hebben wij van The Sausage Machine toch maar lekker geluk gehad dat onze spreker, de Blogoloog, zijn ‘recht van antwoord’ hier niet heeft moeten afdwingen … Zeer graag en dankbaar nemen we zijn besluit hier meteen over: “Kei-web2.0 allemaal“!

Inleiding

De Blogoloog Maarten Schenk, gisteren nog in onze klas 5 so, vandaag in deze drukke (examen)tijden al in Parijs, dan in Wenen, weer in Parijs en daarna in Leeds, schreef nog een zeer leerrijke reactie bij onze blogpost met zijn ‘eindredactie‘ van het verslag door Lindsay Muller en Sam Remery.

Luister naar zijn gezaghebbende stem. Hij kan het weten als blogoloog, beheerder van zijn eigen blogzoekmachine De Blogoloog, germanist, computerlinguïst en gerenommeerde blogger.

blogoloog4klein.png

   Foto Sam Remery, De Blogoloog op bezoek bij 5 so, 15 november 2007

Citaat 

The Sausage Machine citeert Maarten Schenks reactie d.d. 29 november 2007.

Verslag maken van wat iemand gezegd heeft is een erg moeilijk vak, dus ik neem niemand iets kwalijk hoor, verre van.

Zelfs professionele journalisten maken er nog vaak fouten bij. Mijn persoonlijk ervaring is dat wanneer ik zelf iets heb meegemaakt en ik lees er dan de volgende dag iets over in de krant, ik minstens één grote fout ontdek in het artikel. Het is dus maar een kleine stap om verder te kijken en je af te vragen wat de fouten zijn in de andere artikelen die gaan over dingen waar je niet zelf bij was of waar je zelf geen expert over bent.

Overigens, mijn reactie en jullie reactie daarop toont nog maar eens een belangrijk verschil aan tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ media: het publiek kan terugpraten! Als je in de krant een artikel leest over jumpen, videogames, paardrijden, een tv-reeks of een ander onderwerp waar je zelf veel meer over weet dan de journalist die het artikel heeft geschreven (en die nog zes andere artikels moest schrijven die dag) en je ziet een fout staan, dan laten de meeste mensen het maar zo-zo. Als je diezelfde fout op een blog leest, laat je een reactie achter en kan de auteur eventueel correcties aanbrengen. Kei-web2.0 allemaal -)

Groeten en nog succes met jullie project!

Reactie van Maarten Schenk, The Sausage Machine, De puntjes op de i, 29 november 2007.

Epiloog

Bedankt, Blogoloog, voor deze les in journalistiek! Da’s weer eens een staaltje van wat we Nieuw Leren zouden kunnen noemen. Wat bloggers doen all over the world, daar leren we beter en sneller van. Kennis en nieuws delen, om dat alleen maar even te noemen. Just in Time, from the right man in the right place to the learning blog! Gratis en voor niks nog wel, royaal en loyaal: wat een gulheid, mildheid, sympathie! The World is Flat, wat een heerlijk gevoel. “Distributed Intelligence“!De leerling van 5 so ‘verheven’ tot volwaardig redacteur en fotoreporter, zijn leraar gewaardeerd als volwaardige gesprekspartner. Waar kom je dat tegen?! Dat moet Web 2.0 zijn! Waarmee kunnen we beter besluiten dan met de enthousiaste woorden van de Blogoloog: “Kei-web2.0 allemaal“!   🙂

Advertenties

3 reacties »

 1. does the machine still produce any sausages?

  Reactie door J/ — december 11, 2007 @ 5:39 pm | Beantwoorden

 2. @ J/
  Thank you for the inspection service! The ignition system was down. As always, you came just in time. You just pressed the machine’s refresh button. Ein Knackpunktum?!

  GRTZ
  janien

  Reactie door janien — december 12, 2007 @ 6:47 am | Beantwoorden

 3. […] Maarten Schenk is geen onbekende in The Sausage Machine. En ook in real life mochten we hem vorig […]

  Pingback door In vogue with Twiffid. Beter op bloghoogte met Twiffid « The Sausage Machine — juli 22, 2008 @ 8:33 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: