The Sausage Machine

januari 21, 2008

Kan digitale didactiek je leven nog wel redden? POLL :-)

computercartoon.png      Kan digitale didactiek je leven nog wel redden?

 • Het probleem of TSM unlinked (of toch niet helemaal)

Of je nu voor een digitale didactiek kiest in het kader van e-learning of ee-learning, van blended of boundary-less, extreme, rapid, authentic of technology enhanced learning, van virtueel, gepersonaliseerd, bloggend, wikiënd, gamend, netwerkend of informeel leren, van eXe-leren of serendipisch of zemblanisch leren …  Eén ding staat (zit) vast: het lesgeven en leren zal meestal zittend gebeuren. En uren, dagen, weken zitten, dat is niet goed voor je gezondheid! Niet voor de lesgever, niet voor de leerder.

Iedereen is ondertussen al wel geïnformeerd over de schadelijke gevolgen van aan je computer gekluisterd te zitten. Of zit jammer genoeg al met die gevolgen opgezadeld. Rugpijn, elleboogpijn, hoofdpijn, afhankelijkheid, stress, oververmoeidheid, oververmoeide ogen, zwaarlijvigheid, handaandoeningen, epilepsie, verschuivingen in de biologische klok, dwanggedrag, “overzeten konten” … Ziektescenario’s met in de ergste gevallen spoedopname of overlijden. Help!

Wéuèèk! Geen digididactiek zonder computer groot of klein. Hoe gevaarlijk kan dat toch zijn. Zie je wel, niets dan kommer en kwel. Welwel. En dan spreken we nog niet over computergerelateerde gevaren voor de geestelijke gezondheid, zoals daar zijn Google en ten tweede de Wikipedia en véél andere, o.a. virussen. Willem Karssenberg kan er dezer dagen liggend van meespreken. (Beterschap, Willem!)

Genoeg gelamenteerd.

 • De remedie of didadigilight met fliesgeven        

 missmieke-32.jpg   Dé oplossing komt uit de bloghoek die je zou kunnen verwachten: uit de mond van missMieke, een jonge en ervaren leerder sinds haar 2,5 of 3e jaar. Ze kan het dus weten. Voor wie nog niet overtuigd is van haar ervaring of autoriteit op dit gebied: ze volgt Gezondheids- en welzijnswetenschappen. En ze is co-auteur op de experimentele leerblog The Sausage Machine, een ‘engine of innovation’ op zich. Een merk dat slechts voor eventjes, laat ons hopen, ‘ingezakt’ is op Technorati. (Maar wat zegt Technorati eigenlijk? Kijk op de wereldkaart hier bovenaan in de rechterzijbalk: midden in de oceaan wordt er zelfs op TSM geleerd.)

Genoeg (af)gedwaald. Over naar onze WordPress-correspondent voor Gezondheid en Welzijn, Personal Blogging, WoordKunst en Andere Tovenarij: the one and only missMieke!

 •  De Poll

Volgens blogger en gezondheids-en welzijnswetenschapper missmieke-32.jpg  missMieke is fliesgeven dé oplossing voor een liever, langer of groener leven in het onderwijs. Fliesgeven is volgens missMieke nl. het ultieme antwoord op “Overzeten Konten” en alle gevolgen vandien. Enkel met de methode fliesgeven kan digitale didactiek overleven en zullen leraren en hun publiek er hun gat niet aan verbranden, zou de Antwerpenaar zeggen.

Doe mee met de allereerste TSM-poll! Heeft missMieke dé remedie tegen overzeten konten gevonden of niet? Schuif op naar de rechterzijbalk en klik op ‘take the poll’! Doededidadigilight!  🙂

 • Bijkomende suggestie voor NOG lichter leren met fliesgeven

Als we missMiekes hometrainer-voor-fliesgeven nu eens op een Sierpinski-tapijt installeren? Kan de weldoende warmte van de wiskunde al lesgevend en lerend naar ons hoofd stijgen.

Gloeiend oneens of laaiend enthousiast?

* TSM dankt missMieke voor de redding van ons digitale leven en de Wiskundemeisjes voor de decoratieve inspiratie met hun Sierpinski-tapijt!

* TSM is gloeiend nieuwsgierig naar uw/jouw mening!  Doe mee en klik ‘take the poll’ hier in de rechterzijbalk! Doededidadigilight! Domdom.       🙂

Bron computercartoon http://astronomy.libsyn.com

Advertenties

9 reacties »

 1. Allereerst bedankt voor je medeleven:-)
  Sinds rugklachten zit ik nu al jaren achter mijn bureau op een zgn. Stokke kniestoel en dat bevalt me uitstekend!
  Het zorgt ervoor dat je actief zit en je bekken goed kantelt.
  Hier in de buurt is en basisschool waar de kinderen niet op stoelen zitten maar op een soort van Skippy ballen. Dat schijnt ook heel goed te bevallen…

  Reactie door Willem — januari 21, 2008 @ 10:55 am | Beantwoorden

 2. Wat vriendelijk, Willem, dat je ons in moeilijke omstandigheden nog van dienst bent door twee waardevolle tips door te geven! Bedankt! Van die Stokke heb ik al meer gehoord. Jij hebt er dus baat bij, gelukkig.

  Het is als met de loodzware rugzakken vol zware leerboeken. Te zware belasting.

  En dan dat zittende leren. Te weinig beweging. Ik herinner me een nascholingssessie over suggestopedie, jaren geleden. Hoeveel beweging zat in die methode: dansen, lopen, gymnastiek, lekker onderuit op kussens liggen, veel muziek en spreekritmes. Alles ter bevordering van het leren … én het gezonde leven. Misschien moesten we dat allemaal meer in praktijk brengen. En ergonomisch meubilair aanschaffen. Of een trainer, zoals die van missMieke.

  Hou je taai. Veel groetjes
  janien

  Reactie door janien — januari 21, 2008 @ 2:26 pm | Beantwoorden

 3. Jouw schrijfstijl mag er ook wezen zeg! PRACHTIG. Leuk om je al die combi’s te zien maken. Zo laat op de avond maak je me aan het lachen. Dank!

  Reactie door Karin Winters — januari 22, 2008 @ 11:22 pm | Beantwoorden

 4. @ Karin
  Bedankt voor je bezoek én je lovende woorden daarbij. Wow, voel ik me lekker vanmorgen, zeg. Heb ik toch iemand aan het lachen kunnen brengen. Ik werd al overmand door twijfels over deze ‘domme’ tekst waarin ik me in een zotte bui had laten gaan. Faalangst, weet je. En … geïnspireerd door zoveel votings en polls op blogs wilde ik ook wel eens ‘pollen’. Maar de Blog Flux die ik koos, werkt niet, zie ik. Tant pis. Het was het proberen waard. Volgende keer beter met een ander merk?

  Faalangst, zei ik. Ach, anders had ik niet moeten beginnen bloggen. Bloggen is blootgeven, hoeveel je ook verborgen of bedekt wilt houden, niet? En hoe zakelijk een mens als (edu)blogger ook wilt blijven, soms kan je het niet laten van een tipje van de sluier … En eigenlijk vind ik dat net zo charmant en verhoogt het voor mij als lezer de aantrekkingskracht van een (zakelijke) blog. Merkte ik ook bij jou niet enige schroom toen je personal ging met http://karinwinters.wordpress.com/2008/01/11/tgif-en-weeksluiting/. Of wat bedoelde je anders met je ‘overtreding’ van de regels van bloggen?

  Reactie door janien — januari 23, 2008 @ 8:33 am | Beantwoorden

 5. […] wil ik jou, beste lezer, met deze post in het geheel niet in de gevarenzone brengen van muisarmen en moeë ogen of veel erger nog […]

  Pingback door Across the Universe. Het imago van B. Opwaaiend stof in NL. In F een honeymoon en T. Poisson. Een verkouden muis in UK. Voor EU een grondwet in verzen. Super Tuesday en tornado’s in US. Op internet Flickr tegen Microsoft. En The Beatles in Deep Spac — februari 7, 2008 @ 8:40 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: