The Sausage Machine

januari 24, 2008

Meisje, mooi maagdetje, en gij zijt zoet, op uw naaikussentje, … Uit: En rijen is plezant

… op uw naaikussentje gaat ’t naaien goed. 

Mijn mooiste gedicht voor 2008? Nog niet … Wait and see.

Wel een vuil liedje … Uit Vlaanderen. Kijk eens hier: uit een nieuw boek van twee vrouwen! Marita de Sterck en Gerda DendoovenAllebei beroemd. Schrijvers. Een literatuurkenner, antropoloog en bibliotheekwetenschapper en één van de beste illustratoren. Twee beroemde kunstenaars. Jammer genoeg niet genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen, maar minstens met een even grote scheppingskracht, inspiratie, originaliteit, bevlogenheid, gedrevenheid, expressiviteit, (buitenlandse) uitstraling als de genomineerden 2007.

 

Hier is het nieuwe boek van Marita met oude sexy liedjes!

marita6klpng.png    Ik las het nieuws over Marita de Stercks nieuwste op haar site, veertien dagen geleden. In een mailtje stuurde ze me haar inleiding op dit nieuwe boek (volksliedinleidingmdesterck08.doc) én een ‘vuil liedje’ (jaja) “om al te chambreren”.  Dat pikante liedje gaat zo. (Ik hoop dat ik de teksten mocht doorgeven … , ik heb het Marita* nog niet gevraagd.)

De liereman

De liereman
Speelde zijn kleren uit,
En de snare van zijn liere stak ne hele voet vooruit,
En hij slingerde alhier,
En hij slingerde aldaar,
En hij slingerde voor ’t gaatje,
Ja, ge weet wel waar.

En als de lierman
Zijne lusten had voldaan,
Is hij met zijn slappe slinger naar zijn vrouwtje toe gegaan.
En alzo komt hij naar huis,
En alzo komt hij naar huis,
Hij komt er zonder geld
En met een slappe slinger thuis.

Citaat uit een e-mail van Marita de Sterck aan Janien Benaets, 15 januari 2008.
Een voorproefje uit En rijen is plezant van Marita de Sterk en Gerda Dendooven, Van Halewyck, 2008.

marita1.jpg    Of hoe verboden vruchten altijd beter smaken, zoals Marita de Sterck toegeeft in een interview door Lennie Stinissen dat op 18 januari 2008 verscheen in het gratis Magazine Letters van Standaard Boekhandel. Geïnteresseerden kunnen dit interview met Marita hier lezen.

Of …  zoals Marita schrijft op haar site.

Vuile liedjes zijn van alle tijden en van alle plaatsen. Ook Vlaanderen kent een rijke traditie van erotische straat-, markt- en café-chantantliederen waarin de vleselijke liefde op speelse en humoristische wijze wordt bezongen. Maar die levende traditie dreigt verloren te gaan. Nog even en de overgrootouders en grootouders die van huis uit volkse liedjes leerden zingen, zijn er niet meer om ze voor te zingen. Veel waardevol materiaal is niet meer bekend bij het grote publiek en zeker niet bij de jonge generatie.

Voor het eerst werd een selectie pikante volkse Vlaamse liedjes samengebracht die een breed publiek van jong en oud kunnen bekoren. De 69 liedjes klinken niet hopeloos gedateerd, maar nog altijd origineel sexy en plezant gedurfd. Ze staan niet alleen garant voor lees- en zangplezier, maar ze bevatten ook informatie over het liefdesleven van onze voorouders.

Marita de Sterck op haar site, vetjes van TSM. Foto: Marita de Sterck

Meezingen? En rijen is plezant bevat muzieknotaties van Wilfrid Moonen!

Veel lees-, zang- en … plezier, wens ik u met de woorden op de uitnodiging van uitgever Van Halewyck! De muzikale boekvoorstelling vindt plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent in februari 2008, daags voor Valentijn. Marita de Sterck en Wim Bosmans leiden in.

@ Marita de Sterck
Zeer bedankt! Veel succes met je nieuwe boek! Ook voor Gerda Dendooven en al wie met je meewerkt(e)!
PS In de Wikipedia heb ik meteen je bibliografie maar naar 2008 geüpdatet.

* Uitweiding: terugblikken op lezen en schrijven met Marita in de 20e eeuw.
Ik ken Marita al veel langer.  

Ze voerde mee de redactie en was ook co-auteur van de Leeswijzer 14-16 jaar (Infodok, Leuven-Amsterdam, 1990) en Leeswijzer 16-18 jaar (Davidsfonds/infodok, Leuven-Almere, 1993) die tot stand kwamen in de leesgroep van de sectie Nederlands in het vroegere IDEA en CVD van de UFSIA, nu het CNO van de Universiteit Antwerpen.Ik had het geluk van deel uit te maken van die twee leesgroepen, op uitnodiging van mijn toenmalige pedagogisch adviseur Mark Van Bavel die de leesgroepen leidde, co-auteur was en samen met Marita de Sterck de (eind)redactie voerde.
 
Voor de Leeswijzer 14-16 jaar schreef ik een werkmodel over het thema school op basis van de jeugdromans Terug naar af van Bart Moeyaert en Scènes van Els Beerten.
 
Voor de Leeswijzer 16-18 jaar werkte ik samen met Lieven Robberecht aan een hoofdstuk Mediatisering van de literatuur, en met Chris De Commer in het hoofdstuk Verhalencycli aan een didactisch model voor een verhalencyclus zonder bindend hoofdpersonage. We kozen daarvoor de debuutbundel van Rita Demeester: Stampvoeten in het donker. In ons werkmodel volgden we de actantiële analyse van Algirdas Greimas. Het treft dat Behoud de Begeerte, het Kunstencentrum voor literatuur van Luc Coorevits, op 3 februari 2008 in de Permeke-bibliotheek te Antwerpen een hommage brengt aan Rita Demeester die op 29 januari 2008 precies vijftien jaar geleden overleed. Het programma heet RITA.  

Enkele jaren geleden nodigde Marita jongeren uit mijn klassen uit om haar cursus creatief schrijven, waaraan talrijke bekende auteurs-schrijfdocenten meeschreven, te proeflezen. Het werd haar boek Vingeroefeningen. Om mijn literatuurlessen te verrijken, volgde ik een workshop Creatief schrijven bij Marita. Wanneer jongeren zelf proberen een verhaal te schrijven volgens de methodes in Vingeroefeningen, leren ze volgens mij ook beter lezen, t.t.z. kunnen we beter en gemakkelijker aan hun literaire competentie werken.

Advertenties

2 reacties »

  1. […] kwam in litblog The Sausage Machine al eens een verhalenbundel van een vrouw in de schijnwerper: van de 15 jaar geleden overleden Rita Demeester. Het (kort)verhaal is een genre dat me na de […]

    Pingback door Ik was altijd de uitgekotste dichteres, zei D. Hooijer vrolijk toen ze de Libris ontving. (Een literaire webwandeling). « The Sausage Machine — mei 7, 2008 @ 11:05 am | Beantwoorden

  2. […] en antropologe Marita de Sterck (geen onbekende in The Sausage Machine!) bestudeerde het groeiritueel bij de Ticuna-Indianen in het […]

    Pingback door Sterven als meisje, als vrouw geboren worden. Marita de Sterck bij de Ticuna-Indianen in het Amazonewoud « The Sausage Machine — augustus 27, 2008 @ 10:07 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: