The Sausage Machine

januari 31, 2008

Een 160 van Sofie Cerutti speciaal voor jou en mij op Gedichtendag

160sofie08.png

Sofie Cerutti www.precies160.nl 31-01-2008

 

 

gedichtendag1.jpg     poetika2.0 @ Sofie Cerutti van www.precies160.nl

In eeuwige dankbaarheid blog ik jou voor deze 160 La Salsiccia d’Oro toe! Jij met je 160 stonden immers mee aan de wieg van dit leerblogje dat een jaar geleden voor Gedichtendag 2007 startte met een 160-gedichtwedstijd door 5 so (nu 6 so) Gedicht verzonden! Jij maakte ook deel uit van de Gouden Jury van die wedstrijd, samen met Yella Arnouts, Frank Vandenbroucke (de minister) en Martijn Nicolaas.

De prijswinnaars van Gedicht verzonden waren Johan Deceuninck, Gianni Aerts en Dieter De Bakker!

160tekens.jpg   Veel succes ook met je debuutbundel 160 tekens (inclusief wit) en je te verschijnen bloemlezing, einde april 2008 i.s.m. Amsterdam Wereldboekenstad!

Veel succes, Sofie, en veel groetjes

buddy-icon-klein.jpg   janien

Meer … over Het 160’je en Sofie Cerutti door Hilde Lauwers in De Standaard van 25 januari 2008?

het sms-gedicht.Wouter Van VoorenEen nieuw verschijnsel: het sms-gedicht.Wouter Van Vooren

© Wouter Van Vooren

Het 160’je

Tijdens de nieuwjaarsnacht glansde de hemel weer van de heen en weer flitsende sms’jes. Spannend, vooral als er geflirt wordt met woorden. Het handigste instrument voor overspel, volgens kwatongen. Toeval of niet: het vormt ook een belangrijk thema in de eerste bundel 160’jes van Sofie Cerutti.

Zij is de zelfverklaarde grondlegster van het sms-gedicht van ‘160 tekens, inclusief wit’. In het voorjaar van 2005, misschien toen ze vol ongeduld op een terrasje op de verlossende boodschap zat te wachten, bedacht Cerutti wat voor een hemels en tegelijk hels poëtisch concept een echt sms-gedicht zou zijn dat precies 160 tekens moet tellen, inclusief leestekens en spaties.

Ze ging aan de slag en klopte een jaar later aan bij nrc.next, de compacte versie van NRC Handelsblad. Daar beloofden ze haar prompt elke dag ruimte voor een 160’je. Toen gebeurde er een klein wonder: Cerutti kreeg bekende dichters als de krasse Leo Vroman, Nachoem Wijnberg en Anton Korteweg zover om zich in het korset te laten wringen.

Sinds begin 2007 is het hek echt van de dam. Nog steeds worden bekende dichters uitgenodigd om hun woorden in een 160’je te knellen, maar wat opmerkelijker is: op een jaar tijd is het 160’je bij de noorderburen uitgegroeid tot een kleine hype. Per week sturen vaak meer dan tweehonderd mensen, ook Vlamingen, hun poëtisch 160’je naar http://www.precies160.nl, in de hoop dat hun gedicht de dag daarop in nrc.next prijkt.

Vanwaar het succes? Bekende dichters voelen zich waarschijnlijk uitgedaagd door de vormvastheid en de gebalde zegging. In die vorm nemen ze hun bekende thema’s mee. Leo Vroman, 92 intussen, schrijft de laatste tijd onophoudelijk over de dood en doet dat ook op de 160’jes-site: ‘ik ontbeet/ met de dood/ ik bestelde wat/ brood en thee/ hij at/ niet mee/ helaas/ maar vertelde wat/ over mij/ hij zweeg/ ik at/ ik zat/ hij stond’. Anton Kortewegs laconieke toon past uitstekend bij de compactheid van het genre: ‘Ze is nog jong, gaat/ ervoor. Helemaal./ Ze koestert illusies. Dat/ heeft ook wel wat.// Gaat ze vergeefs, kan ze/ nog altijd uit verlangen.// Mislukt dat, rest hoop.’

En al die gelegenheidsdichters? Zij voelen zich wellicht geïntrigeerd door de vereniging van twee ogenschijnlijk tegengestelde werelden: die van de sms – snel, hip – en die van de poëzie – traag, traditioneel. Twee snelheden, twee media, twee soorten taalgebruik worden hier dus met elkaar verzoend. Wonderbaarlijk. Toen de eerste trein reed, dacht men dat de koeien geen melk meer zouden geven. Cultuurpessimisten kijken zorgelijk als het over de jeugd gaat, omdat ze bij het chatten en sms’en slordig met taal zouden omspringen. Maar zie: een blik op de site leert dat jong en ouder verslingerd raken aan het 160’je.

Sofie Cerutti riep een heuse Stichting 160 in het leven. Die maakt lesmateriaal voor het middelbaar onderwijs. Het komt nog goed met deze wereld.

Het blijft natuurlijk wat vreemd dat sms-gedichten op een website en niet op een gsm terechtkomen. Op een smachtend 160’je verlang je een antwoord, terwijl we op de site commentaren op de gedichten lezen. Niet elke dichter is even opgezet met het genre. Nachoem Wijnberg vindt het een vorm van onvrijheid: ‘precies160 is/ ongeschikt voor/ een gedicht omdat/ het niet rijmt met/ taal of denken en/ zelfs als ik 100/ sms per dag/ verstuur/ precies160 nog/ niets in mijn hoofd’

Hoe zit het met de literaire kwaliteit van de 160’jes? Vaak zijn de schrijfsels van de gelegenheidsdichters niet onaardig, maar het valt op dat maar heel weinig auteurs zich aan talige experimenten wagen. Neem een zekere Esther Mäkel, die het voorbije jaar mocht uitwuiven: ‘In de kamer gevuld met/ de geur van oud vet/ van de oliebollen op het rechaud en onder folie,/ meng ik mij in het verplichte nummer en is/ ieders eigen stoel bezet.’ Hoe wonderbaarlijk zijn de 160-jes van Sofie Cerutti, die de eerste sms-poëziebundel in ons taalgebied publiceerde (160 tekens (inclusief wit), Meulenhoff, 64 blz., 15)? Er staat bij haar veel liefde op het spel. Meermaals gaat het over overspel en richt de dichter zich tot een geliefde die haar huwelijk redt: ‘Sms heeft de /wereld ingrijpend/ veranderd: de/ spanning in je lijf/als om 7:23 een/berichtje trilt terwijl je wettige/wederhelft koffie/inschenkt redt/huwelijken.’ Van zo’n 160’je krijg je geen versnelde hartslag. Wanneer passeert er eens een Van Ostaijen langs de gsm-mast?

SOFIE CERUTTI, 160 tekens (inclusief wit), Meulenhoff, 64 blz., 15 .

In de aanloop naar Gedichtendag op 31 januari vindt u in dit nummer een uitgebreid dossier poëzie.

www.gedichtendag.org
Hilde Lauwers, De Standaard Online, 25 januari 2008

Advertenties

2 reacties »

  1. […] hoofd’. Tja, Sofie Cerutti met de chique Italiaanse ‘mode’naam, dié is een grote favoriet van The Sausage Machine sinds ze de 160 uitgevonden heeft op http://www.precies160.nl! Toeval? Probeer ik […]

    Pingback door Wat hebben Jaime Hayon, Nedda-El-Asmar, Dior en de Amerikaanse Vogue met elkaar gemeen? 25 diamanten! That’s it! « The Sausage Machine — april 10, 2008 @ 4:50 pm | Beantwoorden

  2. […] Karin Bogaarts-Ros schreef het sms-gedicht, de 160 van de dag. Ik waardeerde hem met vijf sterren op de 160-poëziesite van Sofie Cerutti! […]

    Pingback door 07-07-2008 De Dichter en de Schilder van de Dag « The Sausage Machine — juli 7, 2008 @ 8:22 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: