The Sausage Machine

februari 9, 2008

Fresh en Hot! Punthoofd, de geautomatiseerde journalist, Vw, het Vlaams woordenboek, en jouw Last.fm-tag cloud

Een ontdekking! De vele webgedaanten van dr. Anthony Liekens, postdoc onderzoeker, biomedisch wetenschapper en (bio-)informaticus, en zijn computer- en webontwerpen.

Op zijn portaal http://anthony.liekens.net, dat hij de open source version of my brain noemt, maken we kennis met een homo energeticus en homo ludens. Zijn creativiteit stroomt uit in zijn hobby’s: als Punthoofd redigeert hij een nieuwe nieuwsselectiesite, als lexicograaf runt hij een nieuw online Vlaams woordenboek, als muziekliefhebber doet hij aan datamining van muzikale profielen met zijn Last.fm-tools … en veel meer, bijvoorbeeld, als astronoom. En dan zijn er nog de donkere gedeelten in zijn ‘open sourced brain’ … Miscellaneous. Ja, dikwijls humorvol, met verfrissingen voor de geest, zoals zijn “frequency 3, 5/8 geodesic dome from plastic straws and pipe cleaners”. Er is een handleiding om er zelf aan te beginnen. Anthony Liekens ziet het als een stimulerend en leerrijk alternatief voor een tv-avond.

anthonydome1.jpg  Fotominiatuur van de Geodesic dome van Anthony Liekens

punthoofd.png  

 • Fresh. Nieuw sinds 9 februari 2008: Punthoofd.be of punt hoofdpunt be, zoals Anthony Liekens zijn nieuwe site voorstelt. Hij zoekt er de interessante hoofdpunten uit het nieuws van het moment bij elkaar. Citaat.

Want dat is nu net de specialiteit van Punthoofd. Hij is een geautomatiseerde journalist. Hij sprokkelt regelmatig al het nieuws bij elkaar van een heel pak online nieuwsbronnen. In al die data gaat hij dan op zoek naar gerelateerde berichten, en stopt deze bij elkaar. Bezoekers krijgen op zijn web site in een oogopslag een overzicht van het belangrijkste en heetste nieuws. Je vindt hem op

http://punthoofd.be.

anthonyvwoordenboek.png

 • Fresh. Het web 2.0 gestylede Vlaams woordenboek van Anthony Liekens, zijn eerste project in Ruby on Rails. Het dient als test voor een groter web 2.0-datamining-project dat hij nog in de pijplijn heeft. Het Vlaams woordenboek is … Citaat.

(…) gebaseerd op de ideeën achter de Engelstalige Urban Dictionary. Iedereen die dat wil kan op de web site nieuwe Vlaamse woorden toevoegen, stemmen op definities en definities van andere gebruikers op de web site van commentaren voorzien. Dagelijks verkiezen we ook een Vlaams woord van de dag. Er staan al meer dan 500 definities van Vlaamse woorden in het woordenboek, maar dat kan met uw hulp mogelijk nog veel verder worden uitgebreid. Neem dus zeker een kijkje!

last-fmaliekens.gif    anthonyaudio.gif

 • Hot. Create your personal last.fm user tag cloud, beveelt Anthony Liekens zich aan. Hier zit muziek in voor een persoonlijke tag cloud van genrevoorkeuren gegenereerd op basis van de tags die Last.fm-gebruikers toekennen aan jouw favorieten.
 • Hot. Zijn super eclectic-test  genereert een woordenwolk van aanbevolen artiesten. Hij weet dus welke muziek speciaal bij ieder persoonlijk in de smaak valt en plakt daar nieuwe namen op.

Pas ontdekt, gelezen en goedgekeurd: toegevoegd aan favorieten! Kwestie van geen punthoofd te krijgen van al die nieuwsovervloed. Kwestie van het taalinzicht aan te scherpen door mee te schrijven aan Anthony Liekens’ Vlaams woordenboek. Kwestie van beter zicht te krijgen op eigen muziekvoorkeuren en (nog) ontdekkingen te doen. Kennis distilleren. Gerichter informeren. Nieuwe informatie doelgericht en supersnel genereren. Vlugger wijzer worden. Door de bomen het bos zien.

Kwestie van er als de kippen bij te zijn. Hoe snel is de eenzame blogger in nieuwsberichtgeving? Haalt hij/zij de allereerste link? Wieowie?    🙂

NOOT over ! BRONNENOPGAVE!

Ik las het allereerste nieuws over Het Vlaams woordenboek bij mijn Nederlandse collega Jan Bult in zijn Nieuwsbrief van 9 februari 2008. Je vindt het ook op zijn site in de rubriek Links. Jan Bult kondigt het aan mét een suggestie voor verwerking in de les Nederlands:

We doen nog wel eens wat lacherig over het Vlaams; al die vreemde woorden en uitdrukkingen.. Misschien leuk om te gebruiken voor een profielwerkstuk bij Nederlands. 

Jan Bult bracht me via het nieuwe 2.0-woordenboek bij Anthony Liekens. Eerlijkheid en collegialiteit gebieden me deze bronnenvermelding, zoals ik dat ook altijd aan mijn leerlingen heb willen doorgeven: eerlijk en open kennis en nieuws delen en verspreiden met respect voor elke maker! Respect voor de rechten van elke auteur, ook voor degene die à la minute zijn nieuws en kennis in openheid met de wereld deelt. Eer aan wie eer toekomt! Bedankt, Jan Bult! Bedankt, Anthony Liekens!
 

Advertenties

4 reacties »

 1. Wreed bedankt voor je zeer lovende review van mijn online presence, die inderdaad nogal eclectisch is. Het is met veel plezier gedaan.

  Reactie door Anthony Liekens — februari 10, 2008 @ 11:55 pm | Beantwoorden

 2. Vereerd met uw bezoek! Bedankt! Veel geluk overal ter wereld, ook op het web en in space, en veel inspiratie.

  Reactie door janien — februari 11, 2008 @ 8:16 am | Beantwoorden

 3. Ben een trouwe fan van Anthony 🙂 Vooral omwille van zijn Last.FM-scripts. Interesting things!

  Reactie door dj4am — februari 23, 2008 @ 10:29 pm | Beantwoorden

 4. […] ‘webwandeling’ loopt langs twee van mijn favoriete portalen punthoofd.be en 2news.be voor variaties op het persbericht van de Libris […]

  Pingback door Ik was altijd de uitgekotste dichteres, zei D. Hooijer vrolijk toen ze de Libris ontving. (Een literaire webwandeling). « The Sausage Machine — mei 7, 2008 @ 6:20 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: