The Sausage Machine

februari 19, 2008

Mijn toekomstdromen en twijfels. Een gastpost door Tamara Delen

Kadering van Tamara Delens gastpost 

Wat na het secundair onderwijs? Sommigen weten het al van toen ze nog kleuters waren en worden verpleegkundige of schooljuf of -meester of brandweerman of dokter of acteur. Anderen dromen en twijfelen nog. Webdesigner of fysiotherapeut? Accountant of vroedman? Paleontholoog of receptionist? Glazenwasser of BV-blogger? Je kunt maar niet vroeg genoeg beginnen kiezen?! Vandaag opende minister van Economie Patricia Ceysens in een basisschool in Heverlee de Ondernemersklasseweek. De Standaard Online (19 februari 2008) meldt:

Met die week willen Ceysens en haar collega van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) het Vlaamse onderwijs stimuleren om meer aandacht te hebben voor ondernemende attitudes en vaardigheden in de klas, en dat zelfs vanaf de kleuterklas.

Straks komen de  gratis SID-in’s er weer aan, de Studie-Informatiedagen per provincie. In Antwerp Expo loopt de SID-in van 6 t.e.m. 8 maart 2008. Het Belgische Dream-it-project van ICHEC-PME begeleidt gratis bijna 20 000 scholieren in hun studie- en beroepskeuze … De schoolpsychologen van de CLB’s of Centra voor Leerlingenbegeleiding  houden infosessies over de nieuwe structuren na Bologna en de overvloed aan opleidingen en studiewegen. Ze geven ook individueel advies. De scholen zetten SOHO-projecten (secundair naar hoger onderwijs, vakoverschrijdende eindtermen leren leren) op, meer of minder in vakken geïntegreerd, en organiseren dikwijls hun eigen infobeurzen met getuigenissen uit de studie- en beroepswereld.  

Gastschrijver Tamara Delen, laatstejaars so, stuurde TSM haar dromen en twijfels. Onverkort en onversneden publiceer ik ze hier. Mét dank aan Tamara en veel wensen voor geluk aan alle afstuderenden! TSM heeft in Tamara’s tekst enkel de links op de scholen gelegd. 

tamarakl.png

Foto JB Tamara Delen op het examen Nederlands, juni 2007

Mijn toekomstdromen en twijfels

Ik ben Tamara Delen en zit in mijn laatste jaar van de middelbare school. Ik volg Moderne talen – Wetenschappen. Het wordt dus hoog tijd dat ik eens begin na te denken over wat ik wil verderstuderen.

Zoals iedereen heb ik ook mijn toekomstdromen. Ik wil een job hebben die goed verdient en die ik graag doe. Maar wie wil dat nu niet?! Een groot stuk van de wereld bezichtigen, gelukkig zijn en huisje, tuintje, kindje,… zijn ook nog enkele van mijn dromen. Hoe meer ik diep in mezelf probeer te kijken, hoe sterker het vermoeden groeit dat ik best een beroep zou kiezen waarin ik de kans krijg om mensen te helpen, zoals bv. het beroep vroedvrouw of verpleegster, of waarin ik met veel mensen in contact kom, zoals bv. in een bedrijf of een bank waar ik misschien mensen raad kan geven of stimuleren. Ik wil zeker geen job met weinig sociale contacten want ik ben graag onder de mensen. Een droom die ook steeds terugkeert, is de kans te kunnen grijpen om te reizen omdat ik een groot stuk van de wereld gezien wil hebben. De grote moeilijkheid voor me is om de juiste studierichting te vinden die zoveel mogelijk aan mijn verwachtingen voldoet. Aan hogeschool en universiteit zijn er namelijk zoveel richtingen dat het moeilijk wordt om te kiezen omdat er wel verschillende zijn die me interesseren.

Buiten de dromen zijn er natuurlijk ook nog de twijfels. Zelf heb ik al een beetje research gedaan op de sites van de hogescholen en universiteiten of in de folders die mij werden toegestuurd. Zo ben ik al veel op de sites geweest van Karel de Grote Hogeschool, Lessius, Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Antwerpen. Die spreken mij het meeste aan want ik wil graag in Antwerpen blijven. De universiteiten van Gent en Leuven zijn natuurlijk ook aantrekkelijk, maar het is veel te ver van thuis en eerlijk gezegd, heb ik niet veel zin om op kot te gaan. Door veel research te doen, heb ik zelfs al een klein lijstje gemaakt met interessante studierichtingen, zowel wetenschappelijke als economische richtingen.

De richtingen die mij aanspreken, zijn vroedkunde of verpleegkunde in het departement gezondsheidzorg, handelswetenschappen, financie- en verzekeringswezen of rechtspraktijk in het departement bedrijfmanagement, management assistant in het departement office management of rechten. Zoals je kunt zien, heb ik meer economische richtingen gekozen dan wetenschappelijke. Alleen heb ik mijn twijfels over de economische richtingen want ik studeer nu Moderne talen – Wetenschappen. Zou ik wel voor een economische richting kunnen kiezen? Ik heb helemaal geen basis van economie! Ik word dan angstig bij de gedachte dat ik het in economie niet zal halen. Ook is er nog mijn vreemde taal Frans waar ik mijn twijfels over heb. Ik volg wel moderne talen, maar Frans is niet bepaald mijn beste vak en in veel economische richtingen wordt een goede kennis van het Frans gevraagd. Weer komt dan faalangst op: zal ik wel kunnen volgen? Ik heb geen enkel idee hoe het Frans aan hogescholen of universiteiten wordt gegeven. Het is echt moeilijk om te kiezen, want ik wil mijn talen ook niet verwaarlozen. Zou ik het risico nemen of speel ik op safe? Ik wil namelijk proberen om er van de eerste keer door te zijn want ik heb niet veel zin om een jaar over te doen. Ik ben eigenlijk al schoolmoe en er nog een jaar bovenop moeten doen, schrikt me af. En ook al ben ik schoolmoe, toch wil ik verderstuderen omdat ik iets wil bereiken in het leven. Daarom heb ik ook zoveel twijfels. Zal ik nog wel de moed vinden om voort te gaan als ik een jaar zal moeten overdoen?

Een tijdje geleden heb ik eens de personal DNA-test gedaan en het resultaat is dat ik een “considerate curator” ben. Ik moet wel zeggen dat veel van de uitleg die er op de website gegeven wordt, wel waar is. Ik vind mezelf goed terug in de antwoorden van de test. Hier is de link van mijn persoonlijke DNA-test, voor de geïnteresseerde: http://personaldna.com/report.php?k=NMQxkRdpZoKuYbY-JG-ADADA-b8ce . Of ik nu voor gezondheidszorg kies of voor de economische wereld: volgens de resultaten van deze persoonlijkheidstest zouden die studie- en werkterreinen wel bij me passen …

Dit besluit staat vast. Om echt tot een beslissing te komen, wil ik proberen om naar zoveel mogelijk infodagen te gaan en te zien welke richting mij het meeste aanspreekt. De eerstvolgende infodag is op 15 maart 2008. Die datum is er infodag op de KDG, de HA, Lessius en de UA. Dit zal dan een drukke dag worden. Ik weet ook dat er van 6 maart tot 8 maart 2008 een SID-in-beurs is in de Antwerp Expo, waar ik ook eens graag een kijkje zou willen nemen. Stel, dat het bijvoorbeeld een economische richting wordt, dan geloof ik dat ik toch het risico wil nemen want ik wil niet terugkijken met spijt. Als het niet zou lukken, kan ik het mezelf later niet kwalijk nemen dat ik het niet heb geprobeerd.

Tamara Delen 6 MTWE 2007-2008 

Advertenties

2 reacties »

  1. […] ‘100′ dagen van dit laatste schooljaar op de middelbare school! Veel groetjes aan Tamara, Stefan, Ellen, Sven, Line, Maxime, Yannick, Dieter, […]

    Pingback door De jeugd van tegenwoordig ft. Sneeuwwitje. De teaser « The Sausage Machine — maart 6, 2008 @ 12:05 pm | Beantwoorden

  2. […] Luc De Vos en wij. Tamara Delen (6 so 2007-2008) schoot het plaatje met haar gsm/mobieltje in HetPaleis t.g.v. de […]

    Pingback door Luc De Vos en wij. En Willem Elsschot « The Sausage Machine — september 29, 2010 @ 1:59 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: