The Sausage Machine

februari 25, 2008

Waarom Dimitri Verhulst De inktaap 2008 moet en zal winnen. Door jurylid Stefan Gielen

inktaap-logo.jpg  stefan-oververhulst08200.png                                                       

Voor inktaapjurylid (én staatshervormerStefan Gielen  is het duidelijk: de literatuurprijs De inktaap 2008 gaat naar Dimitri Verhulst en niemand anders!  Stefan is lid van de inktaapjury van ksJOMA (coaches Chris De Commer en Matthijs Driesen), maar spreekt hier in zijn eigen naam. Zeer graag geeft TSM hem als Verhulst-fan (nietwaar, Line?) het woord. Bedankt, Stefan! Aan de inktaapjury van JOMA, aan Chris en Matthijs: veel plezier op het slotevent van 3 maart 2008! Ook aan Grietje Schepers en Marc Verstappen van Villanella: veel succes met de organisatie! Dat belooft (!) met spetter-knapperd-taalvirtuoos Marcel Vanthilt als presentator! (Zucht. Tja, voor de eerste keer in meer dan 10 jaar zal ikzelf wegens oppensioenstelling niet aanwezig zijn op de uitreiking van de literaire jongerenprijs  … een Uiltje en een Aapje die ik zal blijven koesteren.) De vetjes in Stefan Gielens pleidooi zijn van TSM.

Dimitri Verhulst moet De inktaap 2008 absoluut winnen! Maar waarom?

stefan-oververhulst0830.png Door Stefan Gielen

Dimitri Verhulst moet De inktaap 2008 absoluut winnen! Maar waarom?

Ik heb acht stevige argumenten die in het voordeel van Verhulst pleiten!

 • Allereerst is het voor de Vlaamse lezer eens aangenaam om een boek te lezen in het Vlaams en niet in het Hollands-Nederlands. Elke streek in België kent zijn eigen dialect, wel Verhulst heeft het dialect zo gebracht dat het voor iedereen verstaanbaar en duidelijk overkomt.
 • De tweede reden ligt in dezelfde lijn als de eerste. Het is aangenaam om als Vlaming eens iets te lezen dat uit eigen streek komt en niet uit het (verre) Nederland. Want face it: Nederland en België hebben toch een andere cultuur. Dat is historisch gegroeid. Kijk maar naar het protestantisme dat overheerste in Nederland en het katholicisme dat in Vlaamse steden en dorpen overheerste. Vorig jaar lazen we als inktaapjury een ‘Nederlands’ ‘dorps’verhaal van Jan Siebelink, Knielen op een bed violen. Dat was even wennen voor ons. Maar nu is er dus De helaasheid der dingen. Iedereen is wel vertrouwd met die oude Vlaamse verhalen van ‘de bomma’ of  ‘den bompa’ of van in de lessen godsdienst, geschiedenis,… kortom, iedereen is wel bekend met het ‘rijke’ verleden van de pittoreske Vlaamse dorpjes zoals Reetveerdegem met hun eigen samenleving waar iedereen iedereen kent. Herkenbaar.
 • Dimitri Verhulst heeft een sterk verhaal gebracht over een man die zijn dorp volledig ‘ontgroeid’ is. Ik denk dat het een boek is voor alle leeftijden: voor de oudere mensen die hun jeugd hierin herkennen, voor de jeugd van nu die kan zien hoe het er vroeger, in de succesjaren van Roy Orbison, aan toe ging. In plaats van die evolutie in zakelijke geschiedenisboeken te lezen, kan je het allemaal ervaren in een waar gebeurd en zeer sappig, sterk naar autobiografie smakend verhaal.
 • Wat ik ook zo sterk vind aan De helaasheid der dingen, is het feit dat deze roman, net zoals de andere twee genomineerde boeken, de taboes van geweld, seks, ontwrichte gezinnen,… niet schuwt. Maar het belangrijke verschil met de twee andere romans is dat Verhulst het taboe niet extra accentueert, zo van “vroeger mocht je dit niet zeggen, en kijk, lezers, ik zet het hier nu extra in de verf”. Dat stoorde me in de andere boeken. Verhulst gaat gewoon recht door zee en neemt geen blad voor de mond, “voilà, dit is mijn verhaal en dit is mijn leven, en ja seks, plat taalgebruik, drankproblemen,… komen er in voor”.
 • De helaasheid der dingen brengt het verhaal van Verhulst op een humorvolle manier. De zaken waar de auteur zich vroeger aan stoorde, worden hier humoristisch weergegeven. Dat zegt alles over zijn schrijfstijl. Recht voor de raap, in Vlaamse platte (straffe) taal. Hier volgt een citaat. Wat de auteur denkt of voelt, schrijft hij zomaar neer, het is gewoon rechtdoor en toch zo prachtig verwoord.

“Geen enkele vrouw zou met een gerust gemoed mogen bevallen in een katholieke materniteit, waar nonnen altijd uit jaloezie sadistische trekken kunnen vertonen, als ze met hun fikken in een van zonden doorsopt geslachtsorgaan zitten te woelen. Ze zouden wel eens wraak kunnen nemen voor hun eigen leven van onthouding en gebed, en vaker de verlostang hanteren dan nodig.” (p. 172)

 • Het boek van Verhulst bevat twaalf hoofdstukken die eigenlijk apart allemaal een afgerond verhaal zijn. Dit maakt het extra spannend om te weten wat er verder komt. Ikzelf lees niet zo graag en ik moet telkens weer opnieuw worden aangespoord om verder te lezen. Wel, de Helaasheid heb ik in één keer uitgelezen. Doorheen het verhaal wilde ik telkens maar weten wat het vervolg was. Je krijgt met elk hoofdstuk telkens opnieuw stukken informatie over Verhulst of over de familie en je wilt te weten komen hoe het afloopt.
 • Wat ook een positief gegeven is aan zijn verhaal, is de chronologische volgorde. Je begint bij een 13-jarige Dimitri en je eindigt bij het 5-jarige zoontje van Dimitri, Joeri. Doorheen het verhaal krijg je een duidelijke weergave van het leven van Dimitri Verhulst. Hoe hij geleidelijkaan zijn dorpje vaarwel zegt. Wat echt zo prachtig is, is dat aan het einde van het verhaal, zijn zoontje geld krijgt van een van Dimitri’s nonkels om op de gokkast te spelen. Hij wint er dan 1500 € mee, maar mag het geld niet houden van zijn vader. Of nog een ander voorbeeld: wanneer Joeri (de zoon van Dimitri) moet “zeiken”. Hij moet van zijn vader “plassen” zeggen. Dit zijn telkens weer indicaties van het feit dat hij zijn vroegere leven en taal ontgroeid is.
 • Naar mijn mening heeft De helaasheid der dingen geen concurrentie van de romans van Grunberg (Tirza) en Münstermann (De bekoring). Deze twee nominaties zijn De inktaap niet waardig! Beide boeken hebben wel een vrij sterk verhaal maar het komt ofwel niet ten volle tot uiting door de complexiteit van structuur en schrijfstijl (De bekoring), ofwel is het verhaal te langdradig, te eentonig en te extreem (Tirza). Maar we blijven sportief … moge de beste winnen! Al weet iedereen dat de trofee enkel en alleen maar voor Dimitri Verhulst bestemd is!

Stefan Gielen, pleidooi in exclusiviteit voor TSM, februari 2008.

Straks, op 3 maart 2008, wordt de literatuurprijs De inktaap dus uitgereikt! De jongerenjury’s in de Vlaamse, Nederlandse en Surinaamse scholen hebben hun debatten afgesloten met de aanwijzing van hun winnaar en het opstellen van het juryrapport. Ze hadden de keuze uit de volgende literaire prijsbeesten.

verhulsthelaasia.jpg      of         grunberg_tirzaia.jpg     of         muenstermann_de_bekoringia.jpg

Terwijl deSingel (Antwerpen) zich opmaakt voor het grote slotfeest met de uitreiking van De inktaap en de eerste juryrapporten online verschijnen, houden vurige juryleden zoals Stefan Gielen hun hart vast … en schrapen ze hun keel. Dimitri! Dimitri! Dimitri Verhulst! Ondertussen is Felix Van Groeningen met de verfilming van De helaasheid der dingen (2009) begonnen en is de filmwebsite al open …  Ja, met Dimitri Verhulst heeft de Nederlandse taalkracht er een 10 bij, en het Vlaamse literatuurlandschap waarlijk kleur (én geur!!)! In Verhulst’s ‘taaluniversum’ is het heerlijk walken of zwalpen.

filmhelaasheid08kl.png

                                                www.dehelaasheidderdingen.be

Rest nog het antwoord op de spannende vraag: wie voegt straks in de Wikipedia De inktaap toe aan het prijzenpalmares van Dimitri Verhulst? De auteur die in deze dagen van verwachting en prille lente vast door ‘zijn lochting’ loopt (herbekijk de uitzending of het taalfragment bij Pauw en Witteman), staat in die Wikipedia overigens al als ‘gedoodverfde winnaar’ geacteerd!  🙂

Wordt De inktaap 2008 een match België-Nederland-Suriname? Wait and see. Dimitri Verhulst speelt op eigen veld …

Zal het Dimitri Verhulst zijn die de Nederlandse letteren doet knetteren en knallen van Vlaamsetaalrariteiten?! Een woordenwonder! Zal het liederlijk-straffe Reetveerdegemse dorpsgevoel sterker dan alle andere emoties doorwegen in de eindscores voor De inktaap? Of zullen de Nederlanders en Surinamers zich lacherig storen aan al die woorden die niet in hun van Dale staan? Zoals met die andere Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af, toen Dimitri in het laatavondpraatprogramma van Pauw en Witteman speciale aandacht kreeg voor zijn voor Nederlandse oren wel zeer speciale taalgebruik. Die passage kun je hier herbekijken. Ze wordt aangekondigd met:

Vocabulaire van Verhulst

Het taaluniversum van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst strekt zich uit ver voorbij het Van Dale woordenboek. Snappen de andere gasten ook wat suskewieten en kokkerullen betekent?

Citaat van de VARA-site, programma Pauw en Witteman.

Wordt het België-Nederland? Het zit erin, niet?

Advertenties

19 reacties »

 1. Beste mevrouw,
  Ik ben blij dat ik nog eens te gast was bij de TSM, en moet zeggen dat u mijn pleidooi perfect heeft weergegeven, waarvoor dank.
  veel groeten
  Stefan Gielen

  Reactie door Stefan Gielen — februari 25, 2008 @ 5:55 pm | Beantwoorden

 2. Hey Stefan
  Zoals jij zouden er meer moeten zijn! Die de moed, de durf, de wilskracht en de energie willen opbrengen om hun visie op de wereld, de literatuur, “De helaasheid der dingen”, … kenbaar te maken.

  En trouwens, jij en alle anderen van jouw klas, school, familie, vrienden, leraren, uit je buurt, je gemeente, je stad, je land, je continent, kortom je micro-, meso- en macro-omgeving, zijn hier 24/24 en 7/7 hartelijk welkom, mét of zonder commentaar. En wie een idee heeft voor publicatie en nog geen eigen site of wie graag voor TSM schrijft, speciaal jongeren >20: altijd welkom! Om de woorden van de Blogoloog nog maar eens te herhalen: keiweb2.0 allemaal!

  Veel plezier op het inktaapslotfeest, Stefan! Kun jij me een sms’je sturen van zodra de winnaar bekend is? En een foto/filmpje met Verhulst (Münstermann, Grunberg – maar die laatste staat niet op het programma, heb ik gemerkt … hij komt niet overgevlogen uit New York?), zou dat er in zitten?

  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — februari 25, 2008 @ 6:39 pm | Beantwoorden

 3. Citaat: ‘Want face it: Nederland en België hebben toch een andere cultuur. Dat is historisch gegroeid. Kijk maar naar het protestantisme dat overheerste in Nederland en het katholicisme dat in Vlaamse steden en dorpen overheerste’.

  Je bedoelt natuurlijk Holland i.p.v. Nederland. Zuid-Nederland (beneden de rivieren) was net zo katholiek als België en volgens mij sluit de mentaliteit en cultuur van Zuid-Nederland veel meer aan bij Vlaanderen dan bij Noord-Nederland.
  Zelf ben ik een Brabander en misschien om die reden net zo’n fan van Dimitri Verhulst als jij. De Inktaap ken ik niet, maar als er gekozen moet worden tussen Grünberg, Münsterman en Verhulst, dan moet zo’n prijs absoluut naar Verhulst.

  Reactie door Moniek — februari 26, 2008 @ 10:13 am | Beantwoorden

 4. @ Moniek
  Aangenaam! Weer een Verhulst-fan bij …! Dat doet altijd plezier. Bedankt om te komen supporteren!

  En leuk, toch: zo heb ik ook uw zeer aangenaam leesbare en interessante literatuurblog leren kennen. Ik plaats hem direct op de blogroll. Salon XVI uit Tilburg mag daar zeker niet (meer) ontbreken! Wow: u blogt over Saint Amour, Luc Coorevits, Marjolijn Februarie en zoveel meer … Spek naar de bek van dit worstenmachientjesblog. Over die thema’s had ik ook nog willen bloggen. Nou, gelukkig bent u er! Kan ik op tijd en stond naar u linken ter verbreding en verdieping van het TSM-gezichtsveld.

  Succes en vriendelijke groeten
  janien

  Reactie door janien — februari 26, 2008 @ 11:57 am | Beantwoorden

 5. […] … ) Met de maartse buien en de (literaire) lente die er aan komen, begint het warempel alom literaire prijzen te regenen … in binnen- en […]

  Pingback door Hoera! Boekenleeuw voor Noëlla Elpers van het Kapersnest! « The Sausage Machine — februari 28, 2008 @ 4:07 pm | Beantwoorden

 6. Tirza is dan wel een turf van een boek, maar het blijft toch op nr 1 staan bij mij, voor verhulst.

  Reactie door maarten — maart 2, 2008 @ 11:34 am | Beantwoorden

 7. Zoals ik al van in de beginne zei, de beste heeft gewonnen!

  Reactie door Stefan Gielen — maart 3, 2008 @ 6:34 pm | Beantwoorden

 8. @ Stefan
  Zoals ik je daarstraks al telefonisch zei: je hebt nu eenmaal goede smaak of je hebt dat niet …

  Bedankt, man, voor alles!

  Reactie door janien — maart 3, 2008 @ 6:40 pm | Beantwoorden

 9. […] Had inktaapjurylid Stefan Gielen, staatshervormer en literair criticus van nature, het hier al niet nadrukkelijk gesteld?! Dimitri Verhulst moest en zou die Inktaap […]

  Pingback door Inktaap voor Dimitri Verhulst! (Hadden we het niet voorspeld?!) « The Sausage Machine — maart 5, 2008 @ 11:00 am | Beantwoorden

 10. […] Stefan Gielen dan, mijnheer Van Cauwelaert, op het vrije podium in The Sausage Machine? (Ook als inktaapjurylid is hij niet aan zijn proefstuk.) En … nog even en hij volgt Luc van der Kelen op als politiek […]

  Pingback door De actualiteit in woord, beeld en klank in Knack e-mag « The Sausage Machine — juli 23, 2008 @ 5:43 pm | Beantwoorden

 11. Dimitri Verhulst maandag 22 september 2008 in De laatste Show!

  Wil je erbij zijn?

  Reserveer nu je gratis plaatsen!

  Mail naar: publiek@delaatsteshow.be
  Of bel: 02 303 36 00

  Afspraak om 18u00 in studio 6 van Videohouse,
  Luchthavenlaan 31
  1800 Vilvoorde

  Tot dan!

  Groetjes,

  De Laatste Show

  Reactie door De Laatste Show — september 16, 2008 @ 5:25 pm | Beantwoorden

 12. […] van het eerste uur waren Line Van Aert en haar zus Katleen Van Aert en onze man-met-een-mening Stefan Gielen. Louter ter informatie voor wie het (nog) niet zou weten. Vergeten we ook de grote meerderheid […]

  Pingback door Dimitri Verhulst in De Laatste Show! Reserveer gratis! Snel! « The Sausage Machine — september 18, 2008 @ 8:16 pm | Beantwoorden

 13. […] Waarom Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol De inktaap 2010 moet en zal winnen, horen we nog wel van de […]

  Pingback door Dimitri Verhulst met Godverdomse Libris-genomineerd! Een super snelbericht en een vooruitblik op De inktaap 2010 « The Sausage Machine — maart 24, 2009 @ 9:58 am | Beantwoorden

 14. […] Verhulst haalde twee jaar geleden al de longlist van de Libris Literatuurprijs met zijn boeken “De helaasheid der dingen” en “Mevrouw Verona daalt de heuvel af”. Andere genomineerden dit jaar waren Anna […]

  Pingback door CHAMPAGNE! Weergaloze taal in een tragikomedie met de mens als dader en slachtoffer. DIMITRI VERHULST wint Libris Literatuur Prijs 2009! Fanblog TSM juicht! « The Sausage Machine — mei 12, 2009 @ 1:38 am | Beantwoorden

 15. […] Archieffoto JB: Stefan Gielen als middelbare scholier (5 aso), 11 juni 2007, examen Nederlands. Stefan is momenteel student Politieke & Sociale […]

  Pingback door “Het is belangrijk dat het Westen een goede relatie met Rusland behoudt, en daarom beter niet pleit voor een verdere uitbreiding van de NAVO.” Een opiniestuk door Stefan Gielen « The Sausage Machine — oktober 20, 2009 @ 10:39 am | Beantwoorden

 16. […] Archieffoto JB: Stefan Gielen als middelbare scholier (5 aso), 11 juni 2007, examen Nederlands. Stefan is momenteel student Politieke & Sociale […]

  Pingback door GASTPOST: “Het is belangrijk dat het Westen een goede relatie met Rusland behoudt, en daarom beter niet pleit voor een verdere uitbreiding van de NAVO.” (Stefan Gielen) « The Sausage Machine — oktober 20, 2009 @ 10:45 am | Beantwoorden

 17. […] En Grunberg: we probeerden hem in latere jaren meermaals via de Inktaap aan onze klassen te verkopen. Herinner je je, Chris, dat we met onze Inktaapjury in Het Toneelhuis Grunbergs Asielzoeker op het podium zagen? Twee leerlingen werden te laat de zaal binnengeleid: helemaal vooraan op de eerste rij kregen ze een plaats toegewezen, vlak met hun neus op de vrijmoedige scènes … De roman en zijn toneelbewerking: dat was me een confrontatie. Grunberg en NTGent, toch! Later lazen we Tirza, dit jaar nog verkozen als belangrijkste roman van de 21e eeuw: ook goed voor een flinke dosis vuurwerk in de jongerenjurydebatten toen. […]

  Pingback door De nieuwste Arnon Grunberg is uit: Freud « The Sausage Machine — juli 21, 2010 @ 6:26 pm | Beantwoorden

 18. […] en de eeuwige Dimitri (je bent nu eenmaal fanblog of je bent het niet), jawel, gisteravond was onze Dimitri nog op #VOLTtv proever van dienst voor Koken met Kobe. Maar of ik het kan opbrengen om urenlang […]

  Pingback door hij kuist zijn tenen uit op de Boekenbeurs! Jeroen – mijne man – Meus! | The Sausage Machine — november 3, 2011 @ 12:37 pm | Beantwoorden

 19. […] van David Colmer. Waar is de wervelende tijd van de Verhulstfans op school, met Line Van Aert, Stefan Gielen, Mieke Totté! Share this:TwitterFacebookE-mailPrintVind ik leuk:LikeÉén blogger vindt deze post […]

  Pingback door Vondel Translation Prize voor My Little War – Louis Paul Boon translated by Paul Vincent | The Sausage Machine — januari 2, 2012 @ 9:48 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: