The Sausage Machine

maart 13, 2008

Dialectpop

Getipt door de doctor herself:    hanneklootscnts.gif    dr. Hanne Kloots, senior researcher aan het Centrum voor Nederlandse Taal en Spraak (CNTS),  een onderzoekseenheid van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, departement Taalkunde van de Universiteit Antwerpen! Hanne Kloots, PhD in de Germaanse Taal- en Letterkunde, is een eminente oud-leerling-taalgeleerde van de ‘eigenaar’ van dit blogje (M.A. in de Germaanse filologie). Ikzelf maak aan dezelfde universiteit deel uit van de werkgroep Duits van het Centrum Nascholing Onderwijs (Instituut voor Onderwijs- en Informatiewetenschappen), voorzitter prof. dr. Paul Mahieu, directeur Paul Reynders. Maar nu is het hoogste tijd voor meer plaats voor dr. Hanne Kloots, hier al ruim een jaar op de blogroll aanwezig.  

I proudly present dr. Hanne Kloots’ invitation!

hanneklootsdialectpopcntsmini.png

Het past dat ik bij deze gelegenheid ook even aandacht geef aan het beroemde Meertens Instituut in Amsterdam, onderzoeksonderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW): een onontbeerlijke bron van informatie, een hoorn des overvloeds voor al wie liefde of interesse heeft voor of kennis wil opdoen over de Nederlandse taal en cultuur. Alles over socio- of variatielinguïstiek (o.a. naamkunde met voornamen, familienamen en plaatsnamen of toponiemen! – ter attentie van 5 so speciaal!), Nederlandse etnologie (volkskunde), databanken: één adres, het Meertens Instituut!

De ‘Vlaamse tegenhanger’ van de KNAW heet afgekort de KANTL. N.a.v. de publicatie van Marita de Stercks nieuwste boek met erotische volksliederen, geïllustreerd door Gerda Dendooven, linkte ik naar de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent, waar het werk onlangs feestelijk voorgesteld werd. Over dialecten gesproken: via de KANTL-site kom je bij de regionale of dialectwoordenboeken met links naar alle instituten voor Nederlandse dialectologie, de sprekende woordatlas, sprekende kaarten dus waar je de meikever, het pissebed, de vlinder en meer kunt beluisteren in de vele dialectuitspraken …). Leve de digitale woordatlas van de vele dialecten van het Nederlands!

Terug naar dr. Hanne Kloots met een uittreksel uit haar indrukwekkende academische bibliografie 1999-2008.

hannekloots2550.png

Hanne Kloots heeft na haar middelbare school nog overwogen om richting conservatorium te trekken. Ze heeft ook een grote liefde voor muziek en is zelf een begenadigd muzikaal talent op de piano. Uiteindelijk heeft ze voor Germaanse taal- en letterkunde gekozen. “Nooit gedacht dat ik die twee interesses ooit nog zou kunnen combineren”, verkondigt ze schalks  🙂 met het oog op haar presentatie Dialect in de Popmuziek, samen met haar collega’s academici prof. dr. Louis Grijp (van o.a. de Nederlandse Liederenbank) en drs. Johan Godschalk.

Als dank voor haar uitnodiging, ter ere van haar taal-, muziek- en wetenschappelijk talent, en met de beste wensen voor succes, speciaal ook daar in het Nationaal Pop Instituut in Amsterdam op 27 maart 2008: Fixkes! Mijn favoriet van deze donderdag is Vrijdagavond. (Wow, Fixkes, doemmetoch! Luister mee in superkwaliteit op hun MySpace-pagina: alstemblief… Die dialectpopper Sam Valkenborgh is van Stabroek, wettewel. Of kies-de de karmis en tganzerijje? Klikt dan oep ik zen van Stabroek. Maar de beste van alle is ons Lisette, allee, ons Hanne, den doctor, gewetwel de linguïst, den taolkundige, de professer. Allee allee, allemaol naor Amsterdam, Fixkes! Get gelijk, dialectpop, da’s de toekomst van de muziek, vooral den dialectpop van Stabroek, he mannen … ) Op de toekomst van de (pop)muziek! Op de toekomst van het Nederlands

 

Terzijde met een knipoog naar 5 en 6 so, alias de jeugd van tegenwoordig  🙂Vrije oefening (hm) voor …  Het lemma dialectpop onder ‘genre’ in de popencyclopedie aanvullen en publiceren op de wiki Het Scriptorium http://janien.wikispaces.com. Weetjenog, oudjes, … Cornelis Kiliaan en zo.

OF … willen jullie toch liever de VRT overnemen, die de doelgroep 14 – 18 jaar schromelijk verwaarloost?! Vlug dan, naar www.deovername.be, want de deadline nadert. Allee allee, komaan, mannen en vrouwen, laat eens wat zien … en/of horen! The world is flat and You are the World. De nieuwe media, dat zijn jullie. De oude media, neem ze over! Grijp je kans! Succes!

 

Advertenties

6 reacties »

 1. Over taal gesproken…
  http://home.scarlet.be/poune/
  (Ik weet niet waar ik het juist kan droppen maar deze taalgerelateerde blog kan dit filmpje wel smaken, denk ik!)

  Reactie door Lies — maart 14, 2008 @ 7:50 pm | Beantwoorden

 2. Hoi Lies

  Wat leuk, jouw tip! Raar maar waar! Ook Hanne, over wie deze post gaat, tipte me dit filmpje met de ‘Cours de Néerlandais’ al eerder, en ik was al van plan om het op de blog te plaatsen, temeer omdat ik het ook op YouTube gevonden heb. Maar nu jij het ook tipt, moest ik er toch maar eens werk van maken.

  By the way, graag nodig ik een blog- (en dus schrijftalent!) als jij uit voor een gastpost. Zou je dat willen doen, Lies, en kun je me dan ook een foto van jou (en natuurlijk ook meer fraais) sturen? Vermist jij geen WordPress-blog hebt (klopt?), kan ik jou niet rechtstreeks op deze blog laten schrijven, maar ik zou wat graag een post van jou op dit plekje publiceren. Wat denk je, Lies? Bedankt voor de tip!!

  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — maart 15, 2008 @ 7:50 am | Beantwoorden

 3. hey, kaap 30 in zicht!
  ff nog wat pushen en dan komtie er wel.

  Reactie door J/ — maart 18, 2008 @ 7:02 pm | Beantwoorden

 4. […] onderzoek van het Nederlands aan de Universiteit Antwerpen. Leuk, toch, dat ik hier een uitnodiging voor een van haar presentaties kon […]

  Pingback door Hola a todos! Jorden Hellemans naar Valencia! En auf Wiedersehen op TSM, lieve oud-leerlingen! « The Sausage Machine — april 14, 2008 @ 8:23 pm | Beantwoorden

 5. Hoi beste Hanne en anderen,

  Wij organiseren voor het eerst in Nederland het dialecpopfestival Nederland,
  Dit is wat jullie bedoelen dus!.
  Kom zeker op Zaterdag 27 december 2008 naar dit geweldige festival in Westkapelle. 2 mega-feesttenten en een hele dag de beste dialactpopbands van Nederland.

  Zoi mooi zijn, als jullie via deze website ons festival willen promoten.
  De provincie Zeeland is voor jullie niet zover toch!

  Vriendelijke groeten,
  Organisatie,
  Stichting Nederlandse Streektalen en Dialecten.

  Reactie door Ron de Vos — augustus 13, 2008 @ 7:24 pm | Beantwoorden

 6. […] Hanne! Hopelijk kun je ons in het nieuwe jaar nog veel sprankelends over taal tippen! Geknipt voor taalbeschouwing 2.0, dialectologie, de EU-taal Pools, Nederlands voor […]

  Pingback door Fw: Taalpost in een soort Jommekesspaans « The Sausage Machine — januari 4, 2009 @ 7:16 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: