The Sausage Machine

maart 19, 2008

Semana Santa in Sevilla. Exclusief en rechtstreeks door Lies Bulckens

Semana Santa in Sevilla. De Goede Week 2008 in Zuid-Spanje. Of hoezeer bloggen verbindt.

spanjemap169.gif

Of Lies Bulckens vlagjebe.gif  schrijft speciaal voor The Sausage Machine rechtstreeks uit Sevilla vlagjees.gif . Of Lies Bulckens volgt hogere studies in Spanje met Erasmus.

 liesbulckens3klpng.pngliesbulckens2klpng.png

Of nog zo’n taalkrachtige en studieuze oud-leerling op TSM! Of ik had het geluk van aan Lies Nederlands te geven tijdens haar middelbare studies Gezondheids- en Welzijnswetenschappen (GWW). Of Lies Bulckens de globetrotter. Of ‘bloggen verbindt’ schreef ik haar nadat ik haar in haar omzwervingen op het web terug tegenkwam op dit eigenste plekje: lees hier haar en mijn reactie. Volg Lies in haar verhalen en meer moois op haar reisblog! 

Warm welkom, Lies, als nieuwe auteur > 25! Bedankt!!

I proudly present Lies Bulckens’ post! Exclusief en rechtstreeks uit Sevilla!

liesbulckens3100png.png     Semana Santa in Sevilla door Lies Bulckens

Ze heeft geluk, ze heeft verdomd veel geluk maar ze weet het nog niet. Een cultureel getinte gastpost vragen net op het moment dat Semana Santa begint. Ze moest eens weten!

Spanje heeft kaas (tapas…) gegeten van traditionele cultuur: stierenvechten, de typische huizen, tapas, tomatengevechten, Costa del Sol (ach ja, massatoerisme is ook een vorm van cultuur), … maar deze week bereikt de traditionele religieuze cultuur haar jaarlijkse hoogtepunt, de “Semana Santa”. Waarschijnlijk zegt Semana Santa de meeste mensen niet veel, totdat ze het hebben meegemaakt. Religieuze cultuur, dat is zowat het onderwerp van Semana Santa. Gedurende de hele week zijn er zo’n 60-tal verschillende boeteprocessies die letterlijk uren duren (boeteprocessie is de lijdensweg van Jeezeke herdenken). Er vertrekken processies ’s morgens, ’s middags en ’s avonds vanuit alle hoeken van Sevilla city. Elke processie duurt uren en vertrekt vanuit de plaatselijke kerk van het broederschap, gaat naar de kathedraal in het centrum en dan terug naar de kerk.

Ik ben net getuige geweest van een van de openingsprocessies en lig nog een beetje op de grond van het omver-geblazen-zijnde… Wat een ervaring, zelfs voor een persoon van het type ‘niet bepaald religieus’!

In Sevilla zijn er een heleboel kerken en deze hebben elk een broederschap. Een deel van deze kerken hebben een (of enkele) paso(s): een enorme tafelvormige constructie (FOTO 01, zie slideshow hierboven) waarop een levensgroot Mariabeeld of een scène uit de lijdensweg van Jeezeke is geplaatst. Deze paso wordt gedragen door Costalero’s (leden van een broederschap, allemaal beren van venten!). De processie die ik gezien heb, had helemaal in het begin en helemaal op het einde zo’n paso. Daartussen lopen de broeders (Nazareno’s), allemaal met een lange kaars en in een speciaal kostuum. De Nazareno’s die het laatst komen, zeulen nog eens allemaal een groot houten kruis mee (FOTO 02). De meeste toeristen zijn in het begin geschokt want het kostuum ziet er als volgt uit: FOTO 03. Tjah, de link naar een welbepaalde Amerikaanse clan is vrij snel gelegd. Ik heb nog niet kunnen achterhalen waarom ze deze kostuums dragen maar de puntmuts (oneerbiedig, mijn excuses) is alvast om de anonimiteit te garanderen. Het is een traditie en ja, die moet nu eenmaal in stand worden gehouden.

In ieder geval, de meeste processies hebben zo’n honderden Nazareno’s en de grootste processie, de Confradia van de Virgen de la Esperanza Macarena, heeft zelfs meer dan tienduizend broeders en zusters! Dat zijn bijzonder veel mensen… Die lopen allemaal in zo’n kostuum rond, echt indrukwekkend.

Zo’n processie gaat als volgt te werk. De opstelling is eerst een fanfare die vrij speciale muziek speelt (een beetje vals maar kom), net griezelmuziek.

 

Vervolgens komen de broeders en zusters, de meesten op witte sokken, enkelingen op blote voeten (FTO 04) of schoenen. De stoet is opgebouwd uit verschillende relikwieën, zoals een vlag, een speciale stok, …(FOTO 05): na elke relikwie komen er dan een hoop Nazareno’s met een kaars, en het speciale is dat elke groep zijn eigen kleur van kaars heeft. Er wordt echt aan alles gedacht! Op het einde komt het hoogtepunt (moest het al in het begin komen, zou de spanning er ook wel af zijn!) met daarachter nog eens een fanfare.

De processie passeert langs verschillende kapellen en doet daar een groet, maar dat is niet zo gemakkelijk. De paso moet gedraaid worden en dat vraagt heel wat coördinatie en kracht. Het spannendste moment is trouwens de paso uit de kerk dragen: vaak zitten er maar enkele centimeters tussen de poort en de paso. Er wordt dan ook luid geklapt als de paso veilig en wel in en uit de kerk is gedragen!

’s Avonds is het trouwens nog meer de moeite als zo’n processie terug aan de kerk komt. Alle straatlichten zijn gedoofd, er zijn niet zoveel mensen meer, de kaarsen zijn allemaal aangestoken en de weinige kinderen die er nog rondlopen, verzamelen allemaal de allergrootste kaarsvetbal (FOTO 06).

Deze mensen verdienen respect. Uren een paso dragen die onnoemelijk veel weegt, uren een dik warm pak met een dik stoffen hoed dragen in de hete Spaanse zon, uren een houten kruis op je schouder meedragen. Als die hun zonden voor dit jaar niet zijn vergeven, dan weet ik het ook niet meer.

Een processie is een waar festijn voor de zintuigen. De kleuren van de kostuums, beelden en bloemen, de geur van wierook, het geluid van de drums, een klaagzanger, schel trompetgeschetter, de geur van welig verspreide wierook, de bloemen,… De moeite. Ach ja, voor ik het vergeet: ik ben Lies (FOTO), oud-leerlinge van Janien en uitgenodigd voor een gastblog. Momenteel ben ik op Erasmus in Sevilla.

Advertenties

3 reacties »

  1. […] blog, zoals Lies Bulckens, die een reisblog bijhoudt. Lies’ eerste TSM-post handelde over de Semana Santa, de Goede Week, die Lies in Sevilla […]

    Pingback door Die twee. Ouders. Een hommage door Lies Bulckens « The Sausage Machine — april 10, 2008 @ 1:48 pm | Beantwoorden

  2. […] bijhoudt én exclusieve posts schrijft voor The Sausage Machine: ze blogde over de Goede Week, de Semana Santa, en over haar ouders die haar in Sevilla een bezoek […]

    Pingback door Hola a todos! Jorden Hellemans naar Valencia! En auf Wiedersehen op TSM, lieve oud-leerlingen! « The Sausage Machine — april 14, 2008 @ 8:22 pm | Beantwoorden

  3. […] een van de winnaars van de eerste 160-wedstrijd hier in The Sausage Machine????? En Lies na Sevilla, natuurlijk, die ook in dit rijtje thuishoort, welwelwel?? Moniek, literatuurliefhebber en -kenner? […]

    Pingback door stadsgezicht een t(r)opical song « The Sausage Machine — augustus 5, 2008 @ 1:54 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: