The Sausage Machine

maart 29, 2008

Literatuur lezen of toch maar economie studeren? Helmut Lotti en De Gouden Uil

Leeswijzer
Zie het VVKSO-leerplan Nederlands, 3e graad aso, tso, kso. Component Literatuur. De wereld van de literatuur. Het boekenbedrijf. Literaire prijzen. Literaire kritiek. Literaire actualiteit. De literactuamap. Literair lezen. Literaire competentie. Enz. enz.

Suggestie voor de literactuamap
Nog zoveel mogelijk links in volgende tekst aanvullen. Hopelijk word je daar vlug (literair) wijzer van.

Leessuggestie
De literaire kring van Marjolijn Februari, gedoodverfde winnaar van De Gouden Uil 2008, e.a.

De economie van de kunst/literatuur
Alle Canvas- en andere camera’s zijn vanavond gericht op … Helmut Lotti en de andere BV’s die ingehuurd werden om de Literatuur te promoten. De radio zong het wel ieder uur: Gouden Uil rijmt op Lotti. Allen daarheen. Een romantisch plaatje met juryvoorzitster Jelle van Riet ‘die hem nog beter leerde lezen’? Genre de kus van Sarko en Carla op bezoek bij de Queen? Ach, alles is goed om boeken onder de breedste aandacht te brengen! BV’s voor het Goede Doel van Literatuur Lezen: telkens nieuwe ‘lekkere beesten’ om aan pers en camera’s op te voeren. Is die marketingtruc niet zo oud als de straat?! Wordt hij op den duur niet ongelooflijk cliché, een o zo gemakkelijke manier om ‘nieuws allerhande’ naar een publiek te brengen, een zeer vlugge en ‘goedkope’ manier om tv-en-andere programma’s in elkaar te boksen? Inteelt. Kleine wereld. Wie mag erbij? Ons maakt ons. Maar hij wérkt wel, die manier om een publiek te vangen. Ook een jong leespubliek. Daarvan ben ik al langer overtuigd. Dat weet ik uit jarenlang literatuuronderwijzen en leesbevorderen.

Dat sommige schrijvers zich tegen het ‘mediacircus’ of het ‘prijzengedoe’ (blijven) afzetten, is ook geen nieuws meer. Kijk toch, hoe pittig Gerrit Komrij onlangs over de grote Nederlandse Boekenweek annex Bal schrijft als Lucifer in het hooi!! Machtig, man, die treurbuis toch. Wat kan Komrij dat toch goed, ja hij weet hoe het moet (en veel meer). Weer zo’n tekst waar jongeren zich lekker op kunnen storten in klasdiscussies. Jeroen Brouwers’ beroemde “Ik doe niet meer mee” mag dringend vervangen door iets veel actuelers.

Oog en oor voor De Gouden Uil 2008
Wanneer zullen op de website van De Gouden Uil de winnaars verschijnen? Zolang hoeft er niet gewacht. Wedden dat het de vrouwen zijn die winnen? Ik tip op Marjolijn Februari met De literaire kring! O, ik hou zo van het cerebrale in haar romans, van die essayistische toets, de scherpte van haar pen, zo lekker geslepen. En De Gouden Uil Jeugdliteratuur? Die gaat vast naar Noëlla Elpers! Een (h)eerlijke vertelling, Dolores! En de Publieksprijs? Naar Jeroen Brouwers? Uit ervaring weet ik dat hij helemaal niet blij was met een ‘symbolische prijs’ als ‘ons’ Gouden Uilskuiken voor Geheime kamers in 2001 … 

… Zou Komrij toch ook weer voor zijn treurbuis zitten vanavond? Naar die schrijvende schapen gapen en dan maar blaten op zijn blog?

De formule van genomineerde Marc Reugebrink
Marc Reugebrink, met Het grote uitstel een ‘verrassende’ nominatie, ziet goede tv over de Gouden Uil zo:

“(Ik denk wel eens dat dát voor het publiek interessanter zou zijn dan de parade van genomineerden die over anderhalve week op tv vier minuten lang wat mogen gaan zeggen: een live-verslag van de juryberaadslaging, met een evaluatie achteraf onder leiding van Rik Torfs).”

Volledig akkoord. Alles is beter dan het scenario dat door Canvas jaar na jaar werd voorgeschoteld. Het is nu toch wel helemààl uitgekauwd. Of zal Helmut Lotti de programmamakers de redding brengen?

Advertenties

3 reacties »

 1. […] Marc Reugebrink, Nederlands, Ruth Joos Marc Reugebrink, Nederlander in Gent, wint De Gouden Uil 2008 met zijn roman Het grote uitstel. Nu al ben ik benieuwd naar de reacties van de inktaapjury 2009 […]

  Pingback door … dan lees je het voor de seks. Luc Janssens (Canvas) promoot punkroman van Marc Reugebrink, Gouden Uil 2008 « The Sausage Machine — maart 29, 2008 @ 11:36 pm | Beantwoorden

 2. Tja, wij Vlamingen moesten het dit jaar zonder een Vlaming op de shortlist doen. Mijn favoriet was A.F.Th. Vandaag ben ik aan de allerlaatste bladzijden bezig van Het Schervengericht. Bijna de kanjer van 1050 bladzijden verorberd…en met heel veel genoegen! Ik heb ook Datumloze Dagen van Brouwers gelezen, geweldige literatuur!

  Reactie door Daniel — april 3, 2008 @ 2:51 pm | Beantwoorden

 3. @Daniel van Melancholia
  Kan ik denken. Heb die twee titels nog niet gelezen, maar wel vorige A.F.Th.’s en Brouwersen. Jouw lectuur bevestigt het nog eens: dit zijn ontegensprekelijk ook twee meesterlijke schrijvers! Claus gelijk?

  Reactie door janien — april 3, 2008 @ 5:09 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: