The Sausage Machine

april 9, 2008

Mijn grootste geluk is dat ik nooit niet van België moet leven. (Jan Fabre)

JAN FABRE. De engel van de metamorfose. De kunstenaar als dwerg tegenover de grote Vlaamse Meesters. Als worm uit het graf. Zonder wormen geen leven. De worm in het gezelschap van insecten, denkers en schrijvers.

      Jan Fabre au Louvre: L’Ange de la métamorphose.

Enfant terrible de la « nouvelle vague » flamande des années 80, il est plasticien mais réalise également des mises en scène d’une incroyable liberté.
Au printemps 2008, dans les salles de peintures flamandes du Louvre, l’artiste propose un parcours d’oeuvres diverses (sculptures, dessins, vidéos, installations…).

Citaat: Expositions thématiques, http://louvre.fr.

Op de repetitie van L’Histoire des larmes (Antwerpen, 2007), het moeilijke Antwerpse publiek bekritiserend, stelde Jan Fabre het nog: Mijn geluk is, ik moet niet leven van België.” En hij herhaalde het nog eens met de woorden in de blogposttitel: “Mijn grootste geluk is dat ik nooit niet van België moet leven”.

Manmanman. Jan Fabre: beeldend kunstenaar en theatermaker. Hij stond al twee jaar op het menu in mijn (vroegere) klas 5, nu 6 so. Als één van de grootste favorieten prijkt hij al van bij de start op de blogrollEvelyn Eeckelaert (6 so) is familie van hem en ze zou hem via haar tante proberen te contacteren voor een exclusief interview dat we op TSM zouden publiceren. Het is er (nog) niet van gekomen. Wie weet, Evelyn?  Het zou een (kunst)projectje worden voor het vak Nederlands: interviews, (film)reportages met kunstenaars, schrijvers ‘binnen handbereik’ van familie, kennissen, de buurt, de gemeente, de regio. Zo goed als mogelijk binnen de lesuren Nederlands en Duits. Misschien konden we ook Griet Stuer van Esthetica warm maken voor het project? Vakoverschrijdend werken, heet dat.

Wie stonden er na een brainstorm naast Jan Fabre (al) op het verlanglijstje? Dichteres en textielkunstenares Renée Van Hekken (met een nieuwe roman op stapel onder de werktitel Weefkunst), thrillerauteur en voorzitter van GVM, het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, Hubert van Lier, Flikken-acteur, musicalster en jeugdauteur Mark Tijsmans, jeugdauteur, toneelschrijver en scenarist Guy Didelez en beeldend kunstenaar, ingenieur en visionair Panamarenko. Het projectje werd in de koelkast opgeborgen wegens tijdsgebrek. Wie weet … ooit toch? Wie voelt zich (nog) geroepen om voor TSM op interview of (film)reportage te gaan?

JAN FABRE. (Vanaf) vandaag dus in Paris! Le Louvre! Eén van zijn grootste bewonderaars opent zijn tentoonstelling. Goed geraden wie! Vanuit zijn (verguisde) Antwerpen, Vlaanderen, België: alle succes van de hele wereld, Jan Fabre! En … zou Evelyn u bij gelegenheid eens mogen interviewen? The new generation, alive and kicking, weet u.

Een fragment uit het downloadbare persbericht

     

 

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: