The Sausage Machine

mei 7, 2008

Ik was altijd de uitgekotste dichteres, zei D. Hooijer vrolijk toen ze de Libris ontving. (Een literaire webwandeling).

D. Hooijer Foto the ledge

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: een nieuw literair geluid, dat is de schrijfster D. Hooijer voor mij. Voor haar citeer ik een kort stukje uit een van mijn favorieten, het zeer lange gedicht Mei van Herman Gorter (mijn uitgave telt 159 pagina’s). Het zijn de wel zeer beroemde beginverzen die ik van buiten ken en in de loop der jaren zeer dikwijls voorgedragen heb in mijn literatuurlessen.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
in een oud stadje, langs de watergracht –
In huis was ’t donker, maar de stille straat
Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat
Nog licht, er viel een gouden blanke schijn
Over de gevels in mijn raamkozijn.
Dan blies een jongen als een orgelpijp,
De klanken schudden in de lucht zo rijp
Als jonge kersen, wen een lentewind
In ’t bosje opgaat en zijn reis begint.
Hij dwaald’ over de bruggen, op den wal
Van ’t water, langzaam gaande, overal
Als ’n jonge vogel fluitend, onbewust
Van eigen blijheid om de avondrust.
En menig moe man, die zijn avondmaal
Nam, luisterde, als naar een oud verhaal,
Glimlachend, en een hand die ’t venster sloot,
Talmde een poze wijl de jongen floot.

GORTER, H., Mei een gedicht, ingeleid door Garmt Stuiveling,
houtgravures van Dirk Van Gelder
, 3e druk, Bert Bakker/Daamen N.V –
C.A.J. Van Dishoeck, Den Haag – Bussum, 1963, p. 15-16.

Vandaag feliciteer ik D. Hooijer met haar Libris Literatuurprijs 2008 voor Sleur is een roofdier.  Voor de eerste keer gaat die prijs naar een verhalenbundel, voor de tweede keer in zijn geschiedenis naar een vrouw. Frida Vogels won de Libris in 1994 en ergens in mijn ‘archief’ bewaar ik nog de tekst van haar uitgever Van Oorschot met haar weigering om de prijs zelf in ontvangst te nemen.

Eerder kwam in litblog The Sausage Machine al eens een verhalenbundel van een vrouw in de schijnwerper: van de 15 jaar geleden overleden Rita Demeester. Het (kort)verhaal is een genre dat me na de poëzie na aan het hart ligt. Nieuwsgierig ging ik vanmorgen dus op zoek naar de schrijfster van wie ik de naam in het radionieuws niet goed had verstaan omdat ik haar niet kende … D. Hooijer, pseudoniem voor Kitty Ruys-Krijgers Janzen. Wat een ontdekking! Zo-even las ik online haar verhaal De attractie uit haar tweede verhalenbundel Zuidwester meningen. Wat een openbaring! Een zeer ‘verrassend verhaal’! Ik wil het speciaal ook aanbevelen aan Mieke Totté, blogger en jonge auteur (onder de  20) in The Sausage Machine. In de Flash-versie van de fantastische literatuursite The Ledge leest de schrijfster zelf voor!

D. Hooijer maakt het nieuws in Vlaanderen en Nederland in trefwoorden als ‘verrassing’, ‘uitgesproken literair’, ‘poëtisch’, ‘abstract’, ‘onconventioneel’ … Ik vul aan met een onrechtstreeks citaat uit het juryrapport, dat integraal op de site van de Libris staat.

Aan karakteropbouw in de traditionele zin doet de auteur niet, aldus het juryrapport, en ze heeft ook geen boodschap aan interpunctie. Voor haar beschrijvingen gebruikt ze ‘veelal korte zinnen die net niet soepel in elkaar overlopen’. Maar de jury vond ook: “Hooijer is erin geslaagd een geheel eigen stijl te ontwikkelen, die prikkelt, verbaast en niet zelden op de lachspieren werkt.”

Citaat uit BN DeStem

Of er in België van Sleur  wel meer dan 50 exemplaren verkocht zouden zijn, oppert Jeroen Overstijns?! Beste Jeroen Overstijns, D. Hooijer staat wel al jaren op het webplatform voor de wereldliteratuur! Gelukkig, toch, voor de schrijvers, uitgevers, critici, recensenten, literatuursociologen, reclamemakers, boekpromotoren, leesbevorderaars, bibliotheken, cultuurrubrieken, literatuurblogs, lezers, … zijn er literatuurprijzen! En als warempel (!) straks filosoof-presentator-zanger-schrijver-mediafiguur Jan Leyers met journalist, radiomaker en televisieman Leon Verdonschot het nieuwe Nederlands-Vlaamse boekenprogramma zal presenteren, zullen wij, kijkers, als potentiële lezers hopelijk nog meer ‘onbekende meesters’ ontdekken.

Wat na de prijs? Het antwoord vernam ik in het gesprek van Kathleen Cools van ‘mijn’ Radio 1 met Jeroen Overstijns van De Standaard. Ik hoor D. Hooijer nog echoën: dat ze na de Libris, na contact met de werken van andere genomineerden als Koen Peeters, een andere, minder poëtische stijl zal kiezen én een ander genre, de roman: zakelijker en droger wordt haar nieuwe werk. Wat een prijs met een schrijver kan doen: een creatieve impuls geven. Van gedichten was ze al overgeschakeld naar verhalen (“Ook moeilijk, hoor,” zegt ze op www.deredactie.be). 

En terwijl D. Hooijer vast geniet van haar ‘overwinning’ en misschien ook wel van haar boeket in de schittering van de warme meizon  (ik durf dat te veronderstellen, te meer omdat ze ook beeldend kunstenaar is), neem ik wie zin heeft mee op een ‘vrije’, informele, eigenzinnige literaire webwandeling. (‘Webwandeling’, ik kom dit uitnodigende woord herhaaldelijk tegen bij André Manssen …, specialist in webwandelen-volgens-de-2.0-regels.) Mijn persoonlijke keuze van literatuureducator 2.0 met een groot geloof in oude én vooral ook nieuwe media  valt vandaag op twee nieuwsportalen, drie literatuursites en MySpace! Veel kijk-, lees- en luistergenot …

 

Mijn ‘webwandeling’ loopt langs twee van mijn favoriete portalen punthoofd.be en 2news.be voor variaties op het persbericht van de Libris Literatuurprijs. Natuurlijk is ook een ommetje mogelijk langs de stevige literatuurblogs van de Papieren Man of deContrabas of het Literatuurplein van Jef van Gool. Of de niet te versmaden Boeken-Weblog van het NRC-Handelsblad!

Voor nadere kennismaking met D. Hooijer en haar werk beveel ik haar uitgever Van Oorschot aan. Het wordt een wel veel langere halte bij de voortreffelijke ledge files van literatuurspecialisten Stacey Knecht en Pieter Steinz Op hun ‘onafhankelijke platform voor de wereldliteratuur’, The Ledge, staan boekfragmenten uit Hooijers twee eerste verhalenbundels én een niet te missen interview met haar door Stacey Knecht!

Wow! Hier nog twee mooie links op de wandeling naar D. Hooijer toe! Hoeveel bruisends in woord en beeld en klank biedt de VPRO-boekensite ! En op MySpace wacht het heel bijzondere musici-duo Umami met Oriana Dierinck, fluit, en Caecilia Boschman, piano, (hoor, hoe mooi!), een duo dat nogal eens samenwerkt met D. Hooijer! Nog een heerlijke ontdekking voor me! Hopelijk ook voor u/jou, beste lezer en luisteraar …

Advertenties

3 reacties »

 1. hallo!
  even een korte reactie : wat leuk dat je ‘ umami ‘ gevonden hebt, en bedankt voor de link .
  wat is jouw site-adres ? dan maak ik een linkje naar de miojne.
  groetjes van duo ‘ umami ‘ .

  Reactie door oriana — mei 11, 2008 @ 12:08 pm | Beantwoorden

 2. Aanvulling links “Sleur is een roofdier” of daar verneem je het ook eens van een ander: allen naar de ‘official site’ van De Inktaap: http://www.inktaap.org/www/scripts/bibliotheek.php?bookid=25

  Reactie door janien — september 2, 2008 @ 4:03 pm | Beantwoorden

 3. […] Steinz in The Sausage Machine: Een literaire webwandeling (7 mei 2008), Letteren etcetera (17 april […]

  Pingback door Pieter Steinz draagt taken over wegens ziekte | The Sausage Machine — augustus 7, 2013 @ 10:19 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: