The Sausage Machine

mei 29, 2008

Over wat ze schrijven? Persvers van Jean-Marie en Jean Paul

Foto’s www.dejournalist.nl, www.deburen.eu, www.bakkerijandy.be, www.garant-uitgevers.be
O, ja, voor wie zich vragen stelt over het schilderij: het is L’ Origine du Monde van Gustave Courbet, en de ingepaste tekst is Conjectures fausses en théorie des nombres van Raymond Queneau. De langharige heren onder de lampenkappen: links Joël de Ceulaer en rechts Jean Paul Van Bendegem.

Omdat beelden zoveel sneller zoveel meer zeggen dan meer dan duizend woorden of iets minder

Waarover wereldster Jean-Marie Pfaff en geleerde Jean Paul Van Bendegem wel schrijven in hun nieuwste publicaties van einde mei 2008? Er is humor, sport, Brusselmans, Ruud Gullit, Sugar Jackson, Raymond Queneau, Gustave Courbet, Sherlock Holmes, … door Jean-Marie veelal in interviews en door Jean Paul in elf hoofdstukken verwerkt.

Jean-Marie Pfaff en Jean Paul Van Bendegem: “twee onverenigbare grootheden of toch niet”? Bestaat er nog wel zoiets als “hoge en lage cultuur“? Zijn het niet facetten van een en dezelfde wereld? In de kaleidoscoop van de media zijn beide celebs als tekstproducenten minstens even interessant. Twee voorbeelden uit mijn onderwijspraktijk. In en met mijn klas ontvingen we live even enthousiast en geïnteresseerd Bart Moeyaert als Lindsey Pfaff (n.a.v. de eerste strip (over) De Pfaffs). En in mijn project voor Deutsch-als-Fremdsprache onder de titel Deutsch von Ausländern figureerde o.a. Jean-Marie Pfaff als motivator naast Jan Hoet. Ik herinner me dat Lindsey Pfaff ons als klasdecoratie gesigneerde posters van haar vader bezorgde en als lesdocumentatie een videoband … Jean-Marie werd journalist … Lyndsey schrijft columns over haar moederschap voor de Nederlandse site Jonge Gezinnen. Ze doet dat onder de titel De groeten uit België.

Hoe alles met alles samenhangt – geen versnippering of verbrokkeling, maar uitwaaiering in een ‘mysterieuze samenhang van alle dingen’ ? Flirten met wat er gebeurtKlik naar Jean-Marie, klik naar Jean-Paul, klik naar Jean-Paul, klik naar de Jean-Marie, klik klik.

Op 17 juni 2008 stelt Jean Paul Van Bendegem zijn nieuwe boek voor bij deBuren in Brussel. Die andere filosoof, Joël De Ceulaer, zal hem interviewen. En in december 2008 verschijnt het tweede nummer van Jean-Marie Pfaffs glossy, of zoals de Nederlanders het graag horen, zijn ‘personality magazine’.

Hoe alles met alles samenhangt? Professor Van Bendegem verwacht uw reacties op zijn boek op zijn adres: Jean-Paul.Van.Bendegem at vub.ac.be.

Wiskundemeisjes

Jullie doen ook aan boekpromotie. Naast al het andere niet te missen op jullie ongemeen prachtige, humoristische en leerrijke blog (van hoogste kwaliteit!). Wat zouden jullie van deze nieuwe Van Bendegem denken? Een ‘boek der boeken’ van een wiskundige en filosoof? En van Raymond Queneau op de cover? Nog een wiskundige-literator?

Een update 2013 over het schilderij L’Origine du Monde van Gustave Courbet: zie Ted van Lieshout.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: