The Sausage Machine

juni 19, 2008

Schrijversoffensief tegen de Lange Wapperbrug in Antwerpen

Links de BAM-Oosterweelverbinding virtueel – rechts het alternatieve tracé van stRaten-generaal         

De Oosterweelverbinding is opnieuw talk of the town in Antwerpen, nu een grote informatiecampagne is gestart.

Schrijfster Anne Provoost en dichter Peter Holvoet Hanssen, favorieten in The Sausage Machine, protesteren dezer dagen luidkeels: Fijn stof in de schoolomgeving, neen aan die brug!.  Ze versterken daarmee het protest tegen de Lange Wapperbrug, het ‘kroonjuweel’ in de Oosterweelverbinding die de doorstroming van het internationale verkeer van Skandinavië naar het Iberisch Schiereiland via knooppunt Antwerpen moet vergemakkelijken. 

Verkeersingenieurs, architecten en stads- en landschapsontwikkelaars willen de verkeersknoop Antwerpen ontwarren door het internationale verkeer van het lokale scheiden. Op 16 juni werd door BAM, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, de virtuele voorstelling van de gehele Oosterweelverbinding gelanceerd. In het FelixArchief aan de Oude Leeuwenrui in Antwerpen verdringen nieuwsgierigen zich bij de maquette (expo open tot 28 juni 2008). 

Op de Antwerkensite komt de Oosterweelverbinding in een simulatiefilm in beeld. Je komt zowaar onder de indruk van de architecturale en landschappelijke pracht, bezongen in poëtische woordenschat, samengevat in “respect voor mens en natuur en landschap”, “evenwicht tussen economie en ecologie”, sprekend tot “de verbeelding van Antwerpen en de wereld”. De Oosterweel- of Lange Wapperbrug wordt als “architecturaal hoogstandje” de mooiste dubbeldeksbrug, de langste gekromde brug ter wereld ..

Hoe luider de brug geprezen, des te sterker de tegenstemmen zich verheffen. In de woordenwolk van het protest klinkt ‘fijn stof’ het luidst op. De actiegroep stRaten-generaal presenteert een alternatief tracé. Beluister op Radio 1 de commentaar van Manu Claeys. Anne Provoost en Peter Holvoet-Hanssen vrezen voor de gezondheid van de omwonenden van de Oosterweelbrug. In een oproepingsbrief van 15 juni 2008 aan ‘scholen in de alarmzone’ waarschuwen Anne Provoost en Wim Van Hees, voorzitter van de vzw ademloos , voor de fijnstofcorridor rond de Antwerpse ring. Er liggen zeer veel scholen ten noorden van Antwerpen, in de directe omgeving van de nieuwe brug. Anne Provoost en Peter Holvoet-Hanssen bekommeren zich speciaal om de jonge omwonenden.

Ik citeer uit de brief van Wim van Hees en Anne Provoost.

Er is vandaag al sprake van een fijnstofcorridor rond de Antwerpse ring. Door de Oosterweelverbinding zoals die nu is voorzien, zal de hoeveelheid vrachtverkeer in die corridor aanzienlijk verhogen, en dus ook de concentratie van het fijn stof. In de alarmzone liggen 55 scholen en verschillende ziekenhuizen. Hier vindt u een powerpointpresentatie waarop de ligging van die instituten duidelijk is: http://www.slideshare.net/guesta9c258/scholen-en-ziekenhuizen-op-bam-traject-ii.

De meest getroffen school is het Sint-Jozefinstituut op de Luchtbal. Sint-Jozef is de grootste instelling voor mentaal en geestelijk gehandicapte kinderen van de provincie Antwerpen. Tien procent van de kinderen die daar schoollopen is in therapie wegens ademhalingsstoornissen. Het viaduct komt op vijf meter naast, en vijftien meter boven hun school.

Op vrijdag 20/6 om 11 uur verzamelen de 500  leerlingen van het instituut op de Grote Markt. Zij nodigen daarbij afvaardigingen uit van alle gehandicapteninstellingen van Vlaanderen, en van alle scholen in Antwerpen op de alarmafstand van 500 m . Zij houden een ludieke picknick met Kapersnesters Noëlla Elpers en Peter Holvoet-Hansen, en met Jokke Schreurs.

Geëngageerde auteurs! Ze willen Antwerpen redden van het ‘dodelijke fijn stof’.

In een impulsreactie op hun brief heb ik Peter Holvoet-Hanssen en Anne Provoost op 16 juni 2008 een e-mail gestuurd.

Hoihoi
Beste vurige Peter HH
Beste Anne Provoost

Sympathiek, maar wat is jullie tegenvoorstel? Ik speel even advocaat van de duivel … Ik rijd regelmatig een andere havenstad binnen: over bruggen over woonwijken (ook met veel kansarmen …) Hoe gaan ze daar bv. alle stedelingen ‘sparen’?? Alle bruggen, alle snelwegen opblazen? En dan? De klok terugdraaien? Of hoe? Dat fijn stof, is dat niet de zaak van elke stad, waar ook? Hoe los je dit tijdsprobleem op? Zal één brug meer of minder het verschil nog maken? Ja, ik klink nogal defaitistisch, maar ik wil ook realistisch blijven bij alle idealisme … Ik denk altijd dat menselijke warmte, de verwarming van de samenleving, prioritair is. Bruggen – hoe mooi ook -krijgen bij mij pas de tweede plaats in mijn hart.

En de natuur … evolueert die ook niet met de tijd? Die houdt toch niet aan stads- of landsgrenzen op? Welk verschil zal die brug van Antwerpen nog maken in pakweg 2050 als … (Dat valt niet te voorspellen, maar de wereld blijft doordraaien, denk ik, of denken jullie dat het einde der tijden nabij is?) Het valt me altijd op bij tochten doorheen het Antwerpse havengebied hoe daar nieuwe en andere plantengroei ontstaat, nieuwe dierenpopulatie … en dat ondanks de vervuiling.

En de menselijke natuur, zal die bij nieuwe milieuproblemen ook niet proberen van inventief te zijn? Zullen er ook niet altijd wetenschappers en geldschieters zijn die zich het lot van mens en wereld ‘aantrekken’ en met oplossingen komen? Ik wil positief blijven denken en niet meedoen met doemdenken over elke verandering en vernieuwing. 

Niet dat ik niet voor groen en gezond en arm en zwak ben of enig financieel belang zou hebben in wie of wat dan ook. Ik leef groen en gezond en arm en zwak (bij enige overdrijving, maar toch, als u wilt begrijpen wat ik bedoel …) En ik wil ook leven voor groen en gezond en arm en zwak …

Vriendelijke groeten

janien van The Sausage Machine 

Niet dat ik twijfelde aan de kritische en verantwoordelijkheidszin van Anne Provoost en Peter Holvoet-Hanssen! 😉  Ik heb hen dat ook geschreven. Ze gaan niet over één nacht ijs. Ze zijn bij een breed publiek bekend en gewaardeerd om hun maatschappelijk engagement. Ze zijn duidelijk in hun standpunten.  Als voorbeelden noem ik Peter de Bosdichter en Noëlla’s (Noëlla Elpers, zijn vrouw in Het Kapersnest) actie voor het Lappersfortbos en Annes recente pamflet Beminde ongelovigen. Atheïstisch sermoen (Querido, 2008).

Twee grote schrijvers met een groot  voor Antwerpen en zijn (jonge) bewoners hebben me opgeroepen om me te informeren over het alternatief voor de Lange Wapperbrug … Doe ik.

 

Advertenties

7 reacties »

 1. […] vs. Oosterweelverbinding (+ video) Geplaatst op juni 20, 2008 door Benjamin Niet alleen auteurs Anne Provoost en Peter Holvoet Hanssen verzetten zich tegen de Lange Wapperbrug of Oosterweelverbinding. Behalve dat het project ongelooflijk duur zal blijken, vreest onder meer […]

  Pingback door Zita Swoon, Raymond van het Groenewoud vs. Oosterweelverbinding (+ video) « Talk of the Town — juni 20, 2008 @ 8:53 am | Beantwoorden

 2. […] tijd geleden wijdde ik een post aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen n.a.v. het schrijversoffensief van Anne Provoost en Peter […]

  Pingback door De Iedereen van wie A is, heeft wat te zeggen. (Schrijvers over de Oosterweelverbinding, een update) « The Sausage Machine — mei 11, 2009 @ 12:22 am | Beantwoorden

 3. Lange Wapper Brug – blijkbaar weet niemand ( of wordt het verzwegen ? ) dat deze constructie ook GELUIDSOVERLAST voortbrengt als er wind waait. Door de ovespanning en de kabels opgehangen aan de twee pijlers ontstaat er een tril geluid reeds bij matige zijwind , zoals de snaren van een harp of een ander snaarinstrument. Omdat er in antwerpen meestal de Noorderwind overheerst , zal de geluidslast zich ook naar de stad toe verspreiden.
  Ik kan dit bestadigen omdat ik zelf niet ver van een soortgelijke brug woon. Bij wind is het tril-geluid van de kabels niet te verdragen. Brug-ingenieurs zouden dit moeten weten.

  Reactie door Daniel Rom — juli 9, 2009 @ 9:34 am | Beantwoorden

  • In Knack las ik de conclusie van prof. dr. Dirk Avonts na analyse van het milieueffectenrapport (Oosterweeltracé met Lange Wapper, BAM, 2006): Lawaai wordt groter probleem dan fijn stof.

   In de papieren Knack eindigt Patrick Martens dit artikel met: Avonts is ervan overtuigd dat de oplossing van de mobiliteitsproblemen in Antwerpen ‘niet in en niet boven, maar onder de stad’ moet worden gezocht. (Knack nr. 40, p. 19)

   Professor Dirk Avonts was ook medeondertekenaar van de brief van 30 professoren, planologen, schrijvers (Kristien Hemmerechts, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaeghers, Anne Provoost) en artiesten (zoals Vitalski) aan minister-president Kris Peeters. Ze vroegen hem daarin van zorgzaam om te gaan met het dossier van de Lange Wapper. Te lezen in De Standaard, 15 juni 2009.

   Op Radio 1 volgde ik de afwegingen van politicoloog Carl Devos over de Oosterweel in zijn antwoord op de vraag Moet het referendum over de Oosterweelverbinding bindend zijn (9 oktober 2009).

   Reactie door janien — oktober 4, 2009 @ 9:34 pm | Beantwoorden

 4. […] block? Het hoofdstuk Schrijvers en Dichters VOOR hun BoekenstAd/KoekenstAd en TEGEN de brug, de Lange Wapper, is nog lang niet af! TSM presents: Stafke den Dichter, poesjenel, en zijn […]

  Pingback door Stafke den Dichter uit de BoekenstAd « The Sausage Machine — oktober 11, 2009 @ 9:13 am | Beantwoorden

 5. […] de eerste politieke thriller over de legendarische net weggezonken Lange Wapperbrug in Antwerpen. Met tal van BV’s in een intrigante of intrigerende romanrol! Actievoerder […]

  Pingback door Coming soon! Eerste politieke thriller over de Lange Wapper « The Sausage Machine — september 25, 2010 @ 10:09 am | Beantwoorden

 6. […] 1 Eco-economie | 2 Schrijversoffensief […]

  Pingback door van jarrebees tot airbees #Antwerpen #fijnstof | The Sausage Machine — december 19, 2013 @ 5:45 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: