The Sausage Machine

juli 28, 2008

Sportpoëzie speciaal voor Steegmans

Screenshot van een slide van Ton Velzeboer, samenstelling gedichten gedigitaliseerd, maandag 28 juli 2008, PowerPointpresentatie, slide 50 van 67. 

    BRAVO! Gert Steegmans, foto Belga, 27 juli 2008, www.sporza.be

Magistraal. Majestueus. Keizerlijk. Dit is een greepje van drie Nederlandse woorden uit het verslag op sporza.be: het ultieme hoera voor ritwinnaar Gert Steegmans. Waarmee ik B zeg, met de B van de winnende Belg in de laatste rit van Tour de France 2008, na de A van voetbAllend NederlAnd. ‘Belg’ krijgt met de Vlaamse Limburger Steegmans een ronduit positieve connotatie. Superlatieven alom. En omdat wielrennen bekend staat als “de meest literaire onder alle sporten” (De Muur), zegt TSM het vandaag met sportpoëzie.

Er is enorm veel keuze aan sportgedichten in bundels, bloemlezingen, op het web, op poëziewandelroutes, en natuurlijk in het ‘journalistiekliteraire’ tijdschrift over wielersport, De MuurTon Velzeboer heeft een pittige selectie sportgedichten opgenomen in zijn ppt gedichten gedigitaliseerd. Een vergelijking tussen dichten en wielrennen vinden we bij Jan Kal in zijn debuutbundel van 1974, Fietsen op de Mont-Ventoux. Kenners zullen de sonnetvorm herkennen.

    Gedigitaliseerd door Ton Velzeboer.

Het PoëzieCentrum in Gent presenteerde in 2005 een stevige, mooie bloemlezing bezorgd door Pascal Delheye en Willie Verhegghe. 

In de inleiding op hun bloemlezing ‘Ook wij waren winnaars. 150 sportgedichten uit Nederland en Vlaanderen’ vragen de samenstellers Pascal Delheye en Willie Verhegghe zich af of het woord sportgedicht niet een contradictio in terminis is, een ongelukkig samenspel van twee tegenpolen.

Neen dus; want heel wat dichters zijn ooit in hun gedichten met sport bezig geweest. Hugo Claus, Bert Schierbeek, Tom Lanoye, Anna Enquist, Herman de Coninck, Gerrit Komrij, Gerrit Achterberg, Herman Brusselmans, Ida Gerhardt, Luuk Gruwez, Drs. P, Paul Snoeck, Anton van Wilderode, Willem Wilmink en vele andere dichters schreven ook over voetbal, wielrennen, atletiek, schaatsen en alle andere mogelijke sporten.   

Citaat: Sportpoëzieroute Oostende. Links van TSM.

Nog een ‘hebbeding’ voor taal- en fietsfanaten is ongetwijfeld Renners sterven niet van Willie Verhegghe, met 33 Ronde-van-Vlaanderengedichten, sfeerfoto’s van Paul de Cloedt en portretjes van de Ronde-helden (Pinguin Productions).

Last but not least … een derde gedicht speciaal voor Steegmans pluk ik van de 2.0-poëziesite van Sofie Cerutti: een recente 160, een sms-gedicht bestaande uit 160 tekens inclusief wit. Hij is van de hand van Karin Bogaarts-Ros, geen onbekende in (lit)blog The Sausage Machine. Karin Bogaarts-Ros heeft niet alleen een passie voor poëzie, ook voor judo en hardlopen en breien én bloggen! Wat dat laatste betreft, ze blogt er aardig op los, nu ze zich opmaakt voor de Olympische Spelen in Peking/Beijing …

Of kampioen en Held van de Dag Gert Steegmans, ‘Steggels’, ook poëzie kan appreciëren? Of ook eens een 160 zou proberen op www.precies160.nl …? Als beroemdheid krijgt hij meteen een voortrekkersrol van poëziepromotor.

Update mei 2010

Over literatuur en wielrennen schreef germanist Ronny De Schepper n.a.v. het overlijden van Willy de Bleser: niet te missen!

Advertenties

7 reacties »

 1. Voor Steegmans, maar ook voor sportman-en-sportfan W…. Met dank voor de sportieve inspiratie!

  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — juli 29, 2008 @ 6:45 am | Beantwoorden

 2. mooi hoor mm !

  Reactie door MBM — juli 29, 2008 @ 6:48 am | Beantwoorden

 3. Signalement
  In een post van Karel De Weerdt op DS-blog Café Foto zag ik deze foto van een TdF-wielerfotograaf: http://standaard.typepad.com/cafefoto/2008/07/wielerfotograaf.html

  Reactie door janien — augustus 1, 2008 @ 4:24 pm | Beantwoorden

 4. Hey,
  Bedankt voor al die moeite!
  Voor liefhebbers van wielrennen en literatuur. Kan ik je dit boek aanraden! Tim Krabbé – ‘De Renner’
  Dit is bijna voor mensen die nooit hebben en gefietst en toch heel dicht bij ‘het’ willen komen.
  Tim beschrijft hier in woorden wat koersen is.
  Geloof mij ik heb het 2 keer gelezen en het klopt en al mijn vrienden die hebben gekoerst en het lazen geven me gelijk.

  Veel lees plezier

  Groeten Gert Steegmans

  Reactie door Gert Steegmans — augustus 12, 2008 @ 7:25 pm | Beantwoorden

 5. @ Gert Steegmans
  Bedankt voor uw bezoek én de leestip! Wat een eer om een kampioen als u – virtueel weliswaar – te mogen ontvangen.

  Fantastisch, toch … ik wilde van u al een poëziepromotor maken, maar u profileert zichzelf als leesbevorderaar! Mooimooimooi. En Tim Krabbé dan nog, één van mijn favorieten. Bewijs? Onder de tv (neen, beste oud-leerlingen, niet op de trap) heb ik Tim Krabbés “Marte Jacobs” van 2007 nog liggen. Een cadeautje van J/, trouwens.

  Uw tip zal ik bij gelegenheid doorgeven in een aparte blogpost.

  Heel veel succes, Gert Steegmans! Hoewel ik geen ‘echte’ sportliefhebber ben, mag u me gerust tot uw fans rekenen. Mijn kleinzoontje van drie kent tot nu enkel Tom Boonen, maar als het van mij afhangt, zal Gert Steegmans heel binnenkort ook tot zijn sportlijstje behoren.

  Vriendelijke groeten
  Janien Benaets

  Reactie door janien — augustus 13, 2008 @ 10:57 am | Beantwoorden

 6. Steegmans wint! Proficiat! Zie nieuws van 17 februari 2009 http://news.be.msn.com/sport/article.aspx?cp-documentid=14291770.

  Reactie door janien — februari 17, 2009 @ 5:39 pm | Beantwoorden

 7. […] Gert Steegmans, nochtans geen onbekende in The Sausage Machine, kon dit jaar niet meerijden wegens ruglast. Reacties […]

  Pingback door Tornado Tom « The Sausage Machine — april 12, 2009 @ 8:00 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: