The Sausage Machine

augustus 27, 2008

Sterven als meisje, als vrouw geboren worden. Marita de Sterck bij de Ticuna-Indianen in het Amazonewoud

Spreading the News   

   Foto Marita de Sterck uit AD

Jeugdauteur en antropologe Marita de Sterck (geen onbekende in The Sausage Machine!) bestudeerde het groeiritueel bij de Ticuna-Indianen in het Amazonewoud. Dat resulteerde in een fotoreportage en een boekje. Het boek Nieuw meisje maakt deel uit van de tentoonstelling A Festa da Moça Nova – Het Feest van het Nieuwe Meisje in het Etnografisch Museum Antwerpen, 3 oktober 2008 – 29 maart 2009. Volwassen worden, groot worden aan de andere kant van de wereld … Daar. En hier? Leg de links. En de links naar recent werk van Marita? Er is Marita’s jeugdroman Kwaad bloed       over vrouw worden in de jaren 50. En er is haar compilatie (met Gerda Dendooven) van ‘ondeugende oude liedjes’ in En rijen is plezant (2008). In een interview met Marita noteert Frans Boogaard voor het Nederlandse Algemeen Dagblad:

De Sterck kwam soortgelijke stijlregisters [als in de ‘vuile liedjes’, n.v.d.r.] tegen in totaal andere culturen, zoals bij de Tsjonga en de Navajo- en Ticuna-Indianen (Amazone), die met orale vertellingen nieuwe generaties waarschuwen je partner noch te dichtbij (incest) noch te ver (in het dierenrijk) te zoeken. Als antropologe is De Sterck bij uitstek geïnteresseerd in de rituelen rond de eerste menstruatie, dat speciale moment ‘dat je als meisje sterft en als vrouw wordt geboren’: de verpopping van rups tot vlinder.

Marita de Sterck nodigt uit 

 Als je tijd en zin hebt in een etentje, en tegelijk fotogewijs even in het Amazonewoud wilt stappen…

Mijn foto’s van bij de Ticuna-Indianen in het Amazonewoud hangen van 22 augustus tot 15 oktober in

Restaurant OVERVLOED (boven café Zeezicht)
Dageraadplaats 8
2018 ANTWERPEN

De uitbaters vragen wel dat wie komt kijken, er ook eet…

Voor de liefhebbers: van 3 oktober tot 29 maart: Maskers, maskerpakken, verentooien, muziekinstrumenten en orale verhalen van de Ticuna-Indianen in het Etnografisch Museum Antwerpen, zie flyerticuna in bijlage.

(uit een e-mail van Marita de Sterck, vetjes, link en weglating telefoonnummer door TSM)

   Foto Ticuna-meisje © Marita de Sterck. Met dank!

Het Feest van het Nieuwe Meisje in tags

Met TagCrowd genereerde ik deze woordenwolk waarmee ik Marita alle succes wil wensen en de bezoekers van de fototentoonstelling in de Overvloed en van het Feest van het Nieuwe Meisje in het museum alle (leer)plezier!

 

Ook het lerarenportaal www.klascement.net heeft een signalement van Kris Geysen van de Antwerpse Musea over Het Feest van het Nieuwe Meisje in het Etnografisch Museum Antwerpen.

Advertenties

1 reactie »

  1. […] antropologe en                         auteur verzamelt al 25 jaar volksverhalen uit de hele wereld. Haar 60 favorieten zijn gebundeld in Bloei. In het kielzog daarvan verscheen in 2012 Beest in […]

    Pingback door Beest in bed, een avond vol volksverhalen over liefde en lef – Marita de Sterck – Bibliotheek Brasschaat – vrije toegang | The Sausage Machine — mei 1, 2013 @ 6:13 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: