The Sausage Machine

september 15, 2008

Tentoonstelling Iedereen Woordenaar en woordenboekwedstrijd voor scholen verlengd

Niet zonder trots en blijdschap geef ik het persbericht door van Kris De Winter van de Provincie Antwerpen …!

                           P  e  r  s  b  e  r  i  c  h  t

bezorgd door Kris De Winter
Dienst Cultuur – Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof

15 september 2008

Tentoonstelling Iedereen Woordenaar verlengd

Woordenboekwedstrijd voor scholen ook verlengd

De looptijd van de tentoonstelling ‘Iedereen Woordenaar’ over de oorsprong van onze taal en over Cornelis Kiliaan, de man die het eerste Nederlandse woordenboek maakte, wordt verlengd. Ook de bijhorende wedstrijd voor scholen, die 2000 euro aan woordenboeken kunnen winnen, wordt verlengd.

De tentoonstelling, die gemaakt werd naar aanleiding van het voorbije Kiliaanjaar, zou oorspronkelijk rondreizen tot eind 2008. Door de ruime interesse van bibliotheken die de tentoonstelling in huis willen halen is besloten om deze te verlengen tot eind mei 2009.

Iedereen Woordenaar
Wie maakt het Nederlands? U of de woordenaar of allebei? De reizende expo “Iedereen Woordenaar” daagt de bezoeker uit hier een eigen mening over te vormen.

In deze tentoonstelling wordt elke bezoeker een woordenaar. Elk hoofd is immers een woordenboek. We sprokkelen de hele dag door woorden en betekenissen. We kiezen onbewust welke woorden we later nog zullen gebruiken en hoe. Misschien omdat het goed klonk, of omdat het goed staat, of bij een bepaalde groep hoort, of net niet… Zo bouw je taal.

Maar zou je dat ook bewust kunnen doen? Zou je je eigen woordenboek kunnen maken? En zo ja, welke woorden zou jij kiezen? En hoe zou je ze schikken? Verklaren? Hoe ervaar en proef jij woorden? Welk soort woordenaar ben jij?

De expo “Iedereen Woordenaar” daagt je uit dit te ontdekken. Verken het rijk der woorden, zijn geschiedenis, zijn geheimen en zijn charmes en voeg ook een eigen woord toe aan de schat van de Nederlandse taal.

Scholenwedstrijd Iedereen Woordenaar – Maak je eigen woordenboek
Bij de tentoonstelling hoort ook een educatief dossier voor leerkrachten. Klassen die dat willen kunnen ook een eigen woordenboek maken en insturen voor 25 mei 2009. Onder de beste inzendingen kunnen we voor 2000 euro aan Van Dale-woordenboeken schenken, dankzij de sponsoring van Van Dale. Meer informatie over deze wedstrijd vind je op de website.

Eerste winnaar scholenwedstrijd bekend
De leerlingen van 5 en 6 aso, Economie-Moderne talen en Moderne talen-Wetenschappen van Katholiek Scholencentrum JOMA Merksem zijn de eerste winnaars van onze woordenboekwedstrijd. Zij gingen aan de haal met een pakket woordenboeken t.w.v. 1000 euro. Het wwwoordenboek (Wikiwebwoordenboek) was een project voor het vak Nederlands in de derde graad aso in het eerste trimester 2007-2008, geleid door lerares Nederlands Janien Benaets en begeleid door Tom Ruette (MA K.U.Leuven, Computerlinguïstiek). Het 2.0-project werd bedacht, opgezet en gecoördineerd door Janien Benaets en kaderde in de componenten Taalbeschouwing en Taal- en Informatievaardigheden van het vak Nederlands. Het werd ingeleid door een klasinterview door 5 aso van blogoloog Maarten Schenk over zijn specialiteiten Web 2.0, computerlinguïstiek en de Vlaamse blogzoekmachine De Blogoloog www.blogoloog.be.

Het wwwoordenboek (een wikiwoordenlijstje van webtermen) is een work-in-progess. Iedereen woordenaar dus! Iedereen is welkom om op http://janien.wikispaces.com z’n eigen termen toe te voegen aan het wwwoordenboek.

Praktische info tentoonstelling
meer informatie: http://www.corneliskiliaan.be/?q=node/17
wanneer: tot eind mei 2009
waar: september ’08: bib Zoersel
oktober ’08: bib Ranst
november ’08: bib Herentals
december ’08: bib Brasschaat
januari ’09: bib Lille
februari ’09: bib Heist-op-den-Berg
maart ’09: bib Edegem
april ’09: bib Grobbendonk
mei ’09: bib Westerlo

Verantwoordelijke gedeputeerde
Ludo Helsen, CD&V

Perscontact
Kris De Winter
Dienst Cultuur | Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof
kris.dewinter at admin.provant.be

Mijn reactie op dit persbericht
* HOERA! HOERA! HOERA! Voor mijn allerbeste leerlingen van 5 en 6 aso, 1e trimester 2007-2008! Bedankt voor de prettige samenwerking! Jullie woordenboekenprijs gesponsord door van Dale Lexicografie wordt eerstdaags op school bezorgd. Verdere berichtgeving over het wwwoordenboekprojectje volgt hier ter webplekke.
* Zeer bedankt, Tom Ruette, die ik via zijn blog Taalkoeien leerde kennen! Ondertussen doctoreert Tom Ruette aan de K.U.Leuven en woont hij in Berlijn. Ik wens hem van hieruit alle succes van de hele wereld!
* Zeer bedankt, Kris De Winter van de Dienst Cultuur van de Provincie Antwerpen, voor die fantastische prijs! Iedereen Woordenaar!

7 reacties »

 1. Een dikke, dikke proficiat voor jou, Janien. Het web2.0-vuur smeult verder in de turflagen van JOMA. Maar dat het ooit weer zo hoog zal oplaaien als dit, dat weet ik niet. Vriendelijke groet, Herman.

  Reactie door herman(s) — september 17, 2008 @ 7:10 am | Beantwoorden

 2. Gefeliciteerd Janien en Klas
  Wat geweldig om met zo`n inspirerende wedstrijd een prijs te winnen.
  Geen wonder dat jullie ook meestal winnen met Tien voor Taal!

  Reactie door karin — september 17, 2008 @ 11:29 am | Beantwoorden

 3. Bedankt, Herman en Karin!

  Reactie door janien — september 18, 2008 @ 6:22 am | Beantwoorden

 4. over woordenaars gesproken, thema kinderboeken week (in Nederland) zinnenverzin, dit is het gedicht van Joke van Leeuwen, daar kunnen wij blablabloggers niet tegenop:

  Soms kun je zinnenverzinzin hebben:
  zin om de zinnen die zingen vanbinnen
  naar buiten te spinnen als spinnen hun webben.
  Zodra je begint is er al een begin,
  een zinnenvanbinnenverzinzinzin.

  Reactie door Karin Winters — september 24, 2008 @ 7:20 pm | Beantwoorden

 5. @ Karin Winters
  Bedankt, Karin, voor deze fantastische tip mét het fantastisch prachtige gedicht van superster-stadsdichter-van-mijn-geliefde-stad-Antwerpen Joke van Leeuwen!!! Dit bericht-met-gedicht kon en mocht in dit machinetje NIET ontbreken. GELUKKIG ben jij er om ons te redden van onwetendheid en cultuurbarbarisme!

  Groetjes
  janien

  Reactie door janien — september 25, 2008 @ 7:15 am | Beantwoorden

 6. Boe!

  Hallo, mevrouw! ‘Long time no hear’ (not heard of) zal ik maar zeggen 😀
  Was dat onze klas dan, die dat gewonnen heeft? Wat een eer!

  Groetjes vanop KdG (in afwachting van verdere berichtgeving van het front! :D)

  Sven 🙂

  Reactie door Sven — oktober 8, 2008 @ 8:16 pm | Beantwoorden

 7. @ Sven, mijn voormalige medebeheerder van TSM, ICT-assistent in de klas en current co-auteur van TSM
  Wahoe! Hallo Sven! Leuk dat je nog eens langskwam … Om eerlijk te zijn, ik was nog ‘wachtende’ van sinds je op het einde van het schooljaar zo geheimzinnig deed: dat er ons iets groots te wachten stond. Nou, nu op KdG zul je wel de handen vol hebben en jou kennende zal ook je vakantie wel druk bezet en rijk gevuld zijn geweest met multimedia en meer.

  PROFICIAT! Inderdaad, jouw bijdrage over Google – die dringend aan updating toe is, zo snel draait idd de wereld – heeft meegespeeld in de prijs van Iedereen woordenaar! Ook 5 so deed mee, weet je nog. Kijk maar eens op de wiki. Nu, jullie hebben de prijs nog niet gezien, waarvoor excuus. Heel binnenkort stuur ik jullie een mailtje met een afspraak om je van Dale-woordenboek te komen ophalen op school. De woordenboeken van 5 so zal ik zelf in de klas uitdelen. Wegens familiale omstandigheden heb ik de prijsuitreiking die voor begin september gepland was, moeten verschuiven.

  Hoe gaat het daar op KdG? Bevalt het? Werkdruk? Ik wens je het aller-, allerbeste!! Enne, wat TSM betreft, daar sta jij nog altijd geregistreerd als co-auteur, weet je! Altijd welkom met eender welke bijdrage, onder eender welke vorm over eender welk onderwerp! Maar ook als ‘gewone’ bezoeker of gebruiker, Sven, blijf je warm verwelkomd, 24-7. Je ziet maar.

  Tot gauw. Veel groetjes
  janien

  Reactie door janien — oktober 9, 2008 @ 7:01 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: