The Sausage Machine

oktober 9, 2008

En de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2008 is (vul in).

Op de eerste donderdag van oktober rond 13.00 uur wordt traditiegetrouw de Nobelprijs voor Literatuur bekendgemaakt. Ik herinner me uiterst spannende donderdagen op school, als we het vijfde lesuur Nederlands hadden, om 13.00 uur dus, dat ik met mijn klas van het moment met de radio ‘in de aanslag’ (in de tijd toen we nog geen internetaansluiting hadden) het nieuws afwachtten … Benieuwd wie die prestigieuze en zeer dikke prijs in de wacht zou slepen. Want literaire prijzen, daar waren we op gebrand. En de laatste jaren keken we op internet naar de boeken van de Nobelprijswinnaar(s): welke cover sprak ons het meest aan? Welke titel zouden we eerst willen lezen? En vorig jaar maakten we voor de eerste keer een ‘literaire’ blogoefening i.v.m. de Nobelprijs rechtstreeks in deze Sausage Machine! … BTW, op de Nobelprijssite staan educatieve games klikkensklaar! Ook snellezers krijgen waar voor hun bezoek!

Vandaag gaan de  van The Sausage Machine naar  (*).

Mes félicitations!    Op deze feestelijke dag voor de wereldliteratuur gaan mijn gedachten ook speciaal naar mijn ex-collega, romanist, specialist in Franse literatuur en francofiel Bart Van Loo van de bleu.blanc.rouge-blog.

Hier de eerste pagina van het persbericht van de Zweedse Academie. Toch wil ik de aandacht nog eens trekken op de videoboodschap (ze zat al in een link in deze blogpost ‘verstopt’) van secretaris professor Horace Engdahl en het video-interview met hem. Sprekende videobeelden: altijd aantrekkelijker dan screenshots als je ’t mij vraagt, maar het embedden van de video’s op mijn WP-blog wilde niet lukken met VodPod.

  The Nobel Prize in Literature 2008

   Haast je, rep je! Vragen over de Nobelprijs voor Literatuur kun je nog tot 10 oktober 2008, 09.00 uur CET versturen naar prof. Horace Engdahl, lid van het prijscomité, op de Nobelprijssite! (**) De site belooft een selectie van vragen met de antwoorden van prof. Engdahl te publiceren.

Voetnoten

(*) Foto Bertrand Guay / Agence France Presse

(**) Ben ik toch vergeten mijn vraag te kopiëren … Ze ging over de criteria waarmee het Prize-Awarding Committee de werken evalueert. Wat de doorslag geeft: het politieke, sociale, ecologische, culturele engagement van de schrijver of zijn poëtica die daarmee onlosmakelijk samenhangt, zeg zijn stijl, zeg maar het taalmateriaal? Je kent ze wel: die eeuwige vraag over de verhouding van vorm en inhoud.

Advertenties

3 reacties »

 1. uit de oude doos:

  Merksum
  Locatie: C.C. Bouckenborgh Merksem – VEV 8e verdieping Brouwersvliet 5
  Scholencentrum Joma zet op 25 januari 2001 een project Poëtisch Groen op poten: Zo wil men 4e-klassers uit het secundair onderwijs actief poëzie laten beleven met Daniel Billiet , Geert De Kockere en André Sollie. Peter Holvoet-Hansen presenteert Dwangbuis van Houdini in een avontuurlijke performance voor 5e-klassers uit het secundair onderwijs en daarnaast organiseert men Mmmm poëzie – een klaverblad van Bekende Vrouwen :Mieke Offeciers, Monique Raaffels, Martine Tanghe en Mieke Vogels – voor de 6e-klassers uit het secundair onderwijs.
  contact: Janien Benaets

  zie:
  http://web.archive.org/web/20010823035756/www.kkunst.com/nieuws/0000082.php
  http://web.archive.org/web/20010504025749/www.poetry.nl/gedichtendag/vlaanderen/activiteiten.php

  Reactie door J/ — oktober 10, 2008 @ 9:22 pm | Beantwoorden

 2. Aanvullende bloglectuur bij Bart Van Loo:
  http://bartvanloo.blogspot.com/2008/10/nobelprijs-literatuur-voor-frankrijk.html en

  http://bartvanloo.blogspot.com/2008/10/liefdesverklaring-wonderlijke.html

  Voor wie la crème de la crème lust.

  Reactie door janien — oktober 30, 2008 @ 3:56 pm | Beantwoorden

 3. […] – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 kan 2014 niet ontbreken met de zoveelste Fransman! Kan ik de winnaar hier een betere plek geven dan in een herblog met un grand merci @ […]

  Pingback door Patrick Modiano Prix Nobel de Littérature 2014 | The Sausage Machine — oktober 10, 2014 @ 9:23 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: