The Sausage Machine

oktober 26, 2008

(VOOR) Eindelijk iets met boeken op tv! Dat wordt een vette kluif hapklare literatuur!

Nieuw tv-programma: Iets met boeken

    Haalt Canvas het van één vanavond? Witse of het langverwachte (en bediscussieerde) Vlaams-Nederlandse boekenprogramma van Canvas en VPRO-TV?  

   In Nederland zegt men het zo lekkerrr Hollands met nieuw literair fenomeen op de buis: een hedendaagse quadriloog in het Noord-West-Neder-Diets. Aha. Quadriloog. Dat kan (tot vier – een klaverblad Geluk) tellen. Dat belooft geen eenrichtingsverkeer. Dat impliceert variatie: tegen saaiheid en verveling. Met die laatste uitspraak wil ik de gedachten van de programmamakers/ presentatoren raden …?!

Iets met boeken. Ik vind de titel al een schot in de roos: woordspelerig, volpropperig, nieuwsgierigheidprikkelend, open en breed, alles kan en alles mag, drempelverlagend. Hij ruikt naar zoete broodjes bakken, naar vlinderlicht zweven over het literatuurlandschap, naar peperkoekenhuisjes bezoeken, naar fantasiastromen bevaren en dromen van Cocagne, naar knuffelen met open armen, naar dansen op slappe lijntjes en flinterdun de das om doen, naar Brusselmansiaanse haren shampooën en drukinkt snuiven van de nieuwe Hemmerechts of Mendes of Moeyaert of Mutsaers of Enquist. Ach. Laat maar komen, die praatgrage en genereuze schrijvers uit het noorden en het zuiden. Taalkracht 10+! Een heildronk op Het Einde van de Standaardtaal … !

Presentatoren Jan Leyers en Leon Verdonschot zaten onlangs bovenop een Boekenberg hun programma te promoten in Antwerpen. Ja, goed gezien. Hoewel vrouwen meer lezen dan mannen, zijn het twee vlotte mooie jongens die elke week een Nederlandse en een Vlaamse schrijver uitnodigen om te praten over hun oeuvre, het schrijverschap en de dingen die hen binden. Een quadriloog, zoals boven gesteld. In elk geval: die heren Verdonschot en Leyers staan garant voor de aantrekkelijkheid (vlotheid, gevatheid) van de presentatie.

Nieuwe literatuursite: Iets met boeken

Elk tv-programma zijn site. Hier is dé boekensite die het moet maken in Vlaanderen en Nederland. En de wereld, natuurlijk: (meer) literatuur uit de Lage Landen op de (wereld)kaart! De website zuigt je mee in (voorbereidende) mediamomenten en gesprekken: video en audio met interviews, trivia, vondsten, geheimen met/over/van de schrijvers. In de eerste uitzending op 26 oktober 2008: niemand minder dan ons idool Dimitri Verhulst en Naema Tahir! De tv weet te kiezen … of: we leven in zo’n klein taalgebied dat je steeds overal in alle media en op alle events dezelfde mensen tegen het lijf* loopt. Geen probleem voor TSM. Als fan kun je niet genoeg krijgen van je idool!

De verwachtingen

Beetje website verlokt zijn publiek tot actie in de afdeling ‘wedstrijd‘ en ‘wie leest wat’

 • Duik op ietsmetboeken letterlijk de literatuur in: profileer jezelf als literair personage en win een rol in een kortverhaal van een beroemde schrijver!
 • Schrijf zelf een kortverhaal met een selectie van de ingezonden personages!
 • Profileer jezelf als lezer: verzenden, jouw leestip met of zonder jouw foto!

Hoera! Eindelijk een boekenprogramma over Nederlandse en Vlaamse schrijvers! Een vette kluif ook voor alle leesbevorderaars en leraren/docenten literatuur. Nu literaire tijdschriften steeds harder struggelen om te overleven, de boekenbijlagen van de kranten steeds meer krimpen, en litblogs gelukkig de wacht overnemen, zijn literatuur of zijn lekkere dichters en schrijvers (Al Galidi) op het tv-scherm meer dan welkom. De verwachtingen zijn gespannen!

Hoe ziet het ideale boekenprogramma er uit? Journaliste Anna Luyten verwacht iets eenvoudigs vol liefde, uitgever Van Halewyck een intelligent gesprek onder de heren … en ook dames, auteur Els Moors hoopt dat er eindelijk diep wordt ingegaan op stijl en vorm, zonder autobiografische shit, Saskia De Coster stelt zich een uur stilte voor waarin boektitels over het scherm rollen, Arnon Grunberg houdt het bij een diepgravend gesprek van zo’n 30-40 minuten … in het introfilmpje op de voorpagina van ietsmetboeken.

Wat het ook wordt, voor mij is het vanavond de start van een hoeraverhaal! Het lezen en het literatuuronderwijs kunnen er alleen maar wel bij varen! 

Voetnoot

* Mijn foto van de VPRO-ietsmetboeken-advertentie komt uit het programmablad van het Crossing Border Festival 2008: na-tuur-lijk staat Dimitri Verhulst op het programma!!! (21 november 2008: allen daarheen!)

Advertenties

3 reacties »

 1. Ik kijk alvast online.

  Reactie door Maarten — oktober 27, 2008 @ 5:27 pm | Beantwoorden

 2. @ Maarten Inghels
  Bedankt voor de tip! Had ik nog niet opgemerkt, dat je de eerste aflevering in zes delen kunt herbekijken …: http://ietsmetboeken.canvas.be/?cat=71
  Wow!

  Reactie door janien — oktober 27, 2008 @ 7:12 pm | Beantwoorden

 3. […] Wow, spannend, weer een briljant idee van het team van Marc Verstappen! Dat wordt vast nog lekkerrrder voor The Sausage Machine (en u?/jou?) dan Iets met […]

  Pingback door Een literaire video-injectie. Epitaaf van Tim Devriese van KRAAI « The Sausage Machine — oktober 29, 2008 @ 9:11 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: