The Sausage Machine

november 11, 2008

Twee Vlamingen genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2008 van de Taalunie!

De rozen van litblog The Sausage Machine rozen gooien we vandaag naar David Van Reybrouck en Filip Vanluchene!! Tweewerf HOERA! Eigenlijk driewerf HOERA! Op deze Vrouwendag wil ik speciaal ook Claire Swyzen, de dramaturge van Citytrip van Filip Vanluchene, mee in de bloemen zetten!  – Ergens heb ik nog een foto van haar, ergens, van in de tijd van toen Chris en ik haar samen met Jef Aerts op school hadden uitgenodigd voor een theatertekstschrijfworkshop voor onze leerlingen.

Hoezo hoera?! De Nederlandse Taalunie heeft David Van Reybrouck en Filip Vanluchene genomineerd voor haar jaarlijkse Toneelschrijfprijs: haar keuze uit de Nederlandstalige theaterteksten die vorig seizoen voor het eerst zijn opgevoerd.

Welke toneeltekst krijgt de prijs van 10 000 euro op 13 december 2008 in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam?

  • Wordt het de monoloog Missie waarvoor David Van Reybrouck dit jaar al de Arkprijs voor het Vrije Woord ontving? Een Witte Pater die terugblikt op zijn leven in het voormalige Belgisch-Congo? Een eerherstel van de missionaris?
  • Of Citytrip, in het persbericht van de Taalunie omschreven als een caleidoscopische theatertekst over de lotgevallen van de inwoners van een Vlaams dorp in een geglobaliseerde wereld?

Dit staat vast: het wordt ‘helemaal Vlaanderen eerst’ in Amsterdam op 13 december! Hoezo?! De Vlaamse essayist, romanschrijver, dichter, toneelschrijver,  en meer …  Stefan Hertmans zal op de prijsuitreiking de inmiddels beroemde Toneelschrijflezing houden. Hertmans won dit jaar de zeer gegeerde essayprijs van de KANTL. Vorig jaar werd die lezing gehouden door Tom Lanoye onder de pittige titel Nieuwe vogelnestjes, of: De omelet van het postmodernisme. Hier eerder gelinkt t.g.v. Tom Lanoyes 50e verjaardag.

Succes!

Deze blogpost is meteen een recordpoging. Zou de Papieren Man dit nieuws eerst hebben? Niet dat ik me met een professional als hij wil meten op deze Vrouwendag! …

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.