The Sausage Machine

januari 29, 2009

Dichter des Vaderlands in een sound bite of … meer

Op zijn auteurssite met het waarmerk van zijn uitgever De Bezige Bij prijkt nu het medaillon van Dichter des Vaderlands. Toch wel paradoxaal! De populaire dichter zit er 1.0-ingemetseld als in een versterkte burchtGeen interactie mogelijk met ‘het volk’, zijn burgers, zijn lezers. Geen direct contact. Wanneer komt Ramsey Nasr zelf uit zijn ivoren toren?! Zowel de oude als de nieuwe media geven hem ruim baan op het web. Het woord is nu aan hem! De bevolking in Nederland én Vlaanderen wacht hoopvol op een teken van real virtual life. Wanneer gaat Ramsey Nasr 2.0??

ramseynsite

Dit is nog een korte gedichtendagspecial met de focus op het Nederlandse event Dichter des Vaderlands op YouTube en meer. Om te beginnen koos ik een tubeje met de ‘Antwerpse’ overgelukkige Dichter des Vaderlands: luttele seconden uit zijn prachtig gedeclameerde gedicht voor 2008 …  ik wou dat ik twee burgers was / (dan kon ik samenleven). Het is een fragment uit de verkiezingsuitzending op Nederland 2 van 28 januari 2009. Op Ramsey Nasrs site is er vanzelfsprekend info- en tekstmateriaal voorhanden maar het loont de moeite om ook  andere ‘webpaden’ te bewandelen om een en ander in zijn authentieke omgeving te beleven. De integrale tekst gebracht door de Dichter beluister je o.a. hier. Het volledige ‘inauguratiegedicht’ lees je bijvoorbeeld ook hier. De volledige uitzending mét Antjie Krog die uit de gedichtendagbundel voorleest, zie je hier.

Gefeliciteerd, Ramsey Nasr! rozen5

Met mijn felicitaties wil ik me ook aansluiten bij de wensen van Chrétien Breukers van deContrabas voor een klinkende ambtsperiode. En ik herhaal nog eens de vraag: wanneer zal hij zijn stilte doorbreken, wanneer zal hij spreken via een blog?

Wie Dichter des Vaderlands zegt, denkt onvermijdelijk ook aan de heftige verkiezingscampagne van Tsead Bruinja, evenals Ramsey Nasr geen onbekende in The Sausage Machine. Tussen de tubes blinkt zijn inmiddels beroemde overhandiging van een vliegtuigticket aan Gerrit Komrij

Meer film over poëzie? Fw: spannend en verleidelijk nieuws van tv-kanaal Holland Doc  n.a.v. Gedichtendag 2009. Vanaf 31 januari 2009 zeven dagen poëzie met documentaires over Gerrit Kouwenaar, Willem Wilmink, Johnny the Selfkicker, Gerrit Komrij, Jotie T’Hooft en jonge poetry slammers. Zie de trailer op YouTube.

Wie kan zich nog een leven zonder poëzie voorstellen?

Speciaal @ Marè Bresser van de vakcommunity Nederlands van Digischool die vandaag op zoek was naar de uitzending op Nederland 2 voor haar leerlingen van klas 6 van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam: veel kijk- en luisterplezier en poëziegenot!

Advertenties

5 reacties »

 1. Meer vakcommunitynieuws (via Willy Weijdema op http://digischool.kennisnet.nl/community_ne/communitymanager)

  Speciaal @ Petra Vink van het Ashram College Alphen aan den Rijn:
  http://nieuw.ashram.nl/index.php.
  Bedankt voor uw belangstelling! Dat doet me veel plezier!

  Succes, en vriendelijke groeten
  janien

  Reactie door janien — februari 3, 2009 @ 1:30 pm | Beantwoorden

 2. Gisteren vond ik het volgende prachtige gedichtje van Nasr in de Volkskrant. Zie http://dingenvanalledag.blogspot.com/2009/02/haar-kussen-waren-lang.html

  Reactie door Lucas Saan — februari 3, 2009 @ 7:50 pm | Beantwoorden

 3. Ik vind em wel een lieffie maar ja dat is geloof ik niet belangrijk voor een dichter.
  Utrecht heeft trouwens gisteren voor het eerst een stadsdichter, sinds we in 1122 stadsrechten hebben gekregen toch ook mooi nieuws. Ingmar Heytze: laatste regels van zijn eerste stadsdicht slaan trouwens niet op mij: Utrecht is een grijze dame met een opgebroken hart, Utrecht is een lelie die wil bloeien in de nacht.

  Reactie door Karin Winters — februari 6, 2009 @ 8:35 am | Beantwoorden

 4. trouwens nog even, heb de prachtig de bundel van Antjie Krog, met de CD erbij, alsof ze alleen voor mij voordraagt

  Reactie door Karin Winters — februari 6, 2009 @ 8:37 am | Beantwoorden

 5. @ Lucas Saan en Karin
  Bedankt voor jullie bijdragen!

  Reactie door janien — februari 8, 2009 @ 8:16 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: