The Sausage Machine

februari 4, 2009

Christine Van Broeckhoven: met allergrootste onderscheiding!

chevalierWereldnieuws Antwerpen. Of (mijn) meisjes en wetenschap. Of nog een derde ondertitel: Sisters & Empathy. Of waarom geen vierde poging: Vlaamse vrouw(en) met brein en branie.

Topwetenschapper (moleculaire genetica, hersenziekten, dementie, Alzheimer) prof. dr. Christine Van Broeckhoven van de Universiteit Antwerpen ontvangt vrijdag 6 februari 2009 de hoogste Franse onderscheiding: ze wordt geridderd tot Chevalier de l’Ordre de la Légion d’Honneur. Die Franse onderscheiding was zopas ook nog literair nieuws. Enkele dagen geleden viel Harry Potterauteur J. K. Rowling de eer te beurt: op het Elysée werd ze door president Sarkozy onderscheiden. En over ridderonderscheidingen  gesproken: wellicht herinnert u zich nog dat Axelle Red, die zopas haar eerste Engelstalige album Sisters & Empathy uit heeft, enkele jaren geleden ook in Frankrijk geridderd werd met een hoge culturele onderscheiding, die van Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

rozen   Hartelijke felicitaties aan Christine Van Broeckhoven! Ik koester een grote bewondering voor deze vrouw en wetenschapper die zich ook als politica, als volksvertegenwoordiger federaal wil blijven engageren voor het maatschappelijke probleem van de vergrijzing

Volgens Christine Van Broeckhoven bij Phara is een doorbraak in het  Alzheimeronderzoek nog niet voor morgen. Ze schat dat het nog vijf jaar kan het duren vooraleer werkzame medicatie wordt ontwikkeld. Zeer hoopgevend is het feit dat het aantal hersenonderzoekers wereldwijd tot 8 000 is gestegen. In geheugentraining als preventie ziet de professor geen heil. Ze benoemde spelletjes van de soort waarin je een appel van een peer moet onderscheiden met ‘infantilisering’. Dementerenden hebben in de meeste gevallen meer dan 65 jaar leven achter zich. Het beste is dat je bij het ouder worden op eender welke (andere) manier actief blijft: bewegen, wandelen, praten met de mensen op straat, je niet opsluiten.

Ik wil haar eren met twee dagfoto’s in het licht van 4 februari 2009 gemaakt: de cover van haar boek Brein & branie, een kerstcadeau 2006 van J/, en de weergave van pagina 183 uit dat boek. Mijn oud-leerlingen herinneren zich waarschijnlijk (hopelijk) nog wel de lessenreeks Nederlands over taal en hersenen waarin we met de klas als introductie op de hersenwerking hoofdstuk 7 Brein van Christine Van Broeckhoven lazen.

christvbroeckhcoverchristvbroeckhproirit1

Geen sant in eigen land? Voor wanneer de Nobelprijs voor Christine Van Broeckhoven? Wallonië trekt het budget voor wetenschappelijk onderzoek op met het oog op zijn socio-economische relance: met zijn Objectif Prix Nobel 2020 wil het een plaats op de wereldkaart veroveren … verneem ik bij Feyten of Fillet.

Advertenties

6 reacties »

 1. Aanvulling door janien
  Verwijzing naar een gerelateerd thema

  Cijfers of letters? Zie prof. dr. Geert Lernout op zijn LetterenLaser op http://weetlogs.scilogs.be/index.php?op=ViewArticle&articleId=124&blogId=9!

  Reactie door janien — februari 5, 2009 @ 9:41 am | Beantwoorden

 2. hey, je comments staan uit bij de post hierboven??

  Reactie door J/ — februari 10, 2009 @ 4:34 pm | Beantwoorden

 3. Hey, J/!
  Bedankt, zeg! Gelukkig maar dat jij een oogje in het zeil houdt (wel n beetje gekke uitdrukking voor een worstenmachien – een ‘fabuleuze’ wel, volgens Sven. Had dit niet eens opgemerkt! Hoe dit is kunnen gebeuren, weet ik niet. Normaliter ‘weer’ ik reacties niet. integendeel. Ik ben zoals elke blogger blij met commentaar – spam komt niet in Frage.

  De enige mogelijke verklaring is een ongelukkige uitschuiver op een toets?? Hoewel: ik heb de functie weer ingeschakeld door aan te vinken, en ik heb niets uitgevinkt. Sjongejonge, hier gebeuren rare dingen.

  Weet je, bij Wilfred kan ik gewoon geen commentaar plaatsen. Wilfred weet ook niet hoe dat komt. Ik sta niet op zijn lijst van spam commenters. Mankeert er iets aan mijn IE?

  Lekker slapen op deze verjaardag van je zoon, je eerstgeborene … Gezond en wel weer op … voor je eigen verjaardag. Het was al lente in het zachte februarizonnetje: weet je nog, oudje?!

  Reactie door janien — februari 10, 2009 @ 8:18 pm | Beantwoorden

 4. Aanvulling door janien 06-03-2009 (nieuws msn.be.com)
  Vlaamse wereldprimeur team prof. dr. Christine Van Broeckhoven
  Bloedtest voorspelt kans op dementie
  http://news.be.msn.com/binnenland/article.aspx?cp-documentid=14828438.

  Zelfde persbericht, andere bron:
  http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/bloedtest-voorspelt-kans-op-dementie/site72-section45-article30353.html

  Reactie door janien — maart 6, 2009 @ 8:02 am | Beantwoorden

 5. […] steeds opnieuw kom ik twee vrouwen tegen, twee grote, wereldberoemde hersenonderzoekers: Christine Van Broeckhoven en Eveline Crone. Ik zei het toch al: vandaag gaat alle aandacht naar meisjes en wetenschap. Dit […]

  Pingback door het puberende brein behapbaar gemaakt: gratis lesbrieven | The Sausage Machine — maart 10, 2011 @ 1:31 pm | Beantwoorden

 6. […] – Christine Van Broeckhoven [en J. K. Rowling]: met allergrootste onderscheiding […]

  Pingback door Rowling in Stella McCartney | The Sausage Machine — september 26, 2012 @ 10:52 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: