The Sausage Machine

april 12, 2009

Tornado Tom

*  BlogPostSpecial Sport & Literatuur opgedragen aan mijn kleinzonen die er beiden al aardig op los fietsen, aan alle (sport)poëzieminnaars en wielersportliefhebbers en aan … Tornado Tom.

In Amerika denken ze dat Parijs-Roubaix de naam van een racepaard is.
Quote van Tim Krabbé, schrijver en ex-amateurrenner, Wielernieuws.be

TOM BOONEN

Is het zijn frisse jongenskop,
de vanzelfsprekende cool van zijn look?
Is het de manier waarop hij het stuur
bij de horens pakt, met vastberaden
blik over de kasseien ramt?

En laat zien hoe gestroomlijnd
kunst op een fiets wel kan zijn.

Feit is: enkel hij die zo’n wil heeft,
kan de weg tonen. In zijn spoor is het
de pijn van de verzuring verbijten,
gaat het lomp en loom, stampt het
bonkig en schonkig. Rijdt de rest erbij

voor spek achter Boonen.

Patrick Cornillie

                                                                                                                                                    patrick-cornillie

Tom Boonen is een sportgedicht van Patrick Cornillie (wielersportboeken, kinderboeken, poëzie, columns – gewezen wielerjournalist), uit zijn dichtbundel Het Perfecte Verzet, 40 Wielergedichten, 2006, met cartoons van Marec. Via de blog van Rob Hamilton.

  rozen  Oh, yes, he did it again! Voor de derde keer. Tommeke Boonen, de Bom van Balen, The Flying Flem, Tornado Tom!

Een bijnaam of ‘alias’ krijg je als sporter niet zomaar. Daarvoor moet je uitzonderlijke prestaties hebben geleverd of een opvallende verschijning zijn geweest. De bijnamen roepen onmiddellijk herkenning op. Ze herinneren ons soms aan de tijd van de zwart-wittelevisie, roepen een gevoel van nationale trots op, stralen humor, souplesse en kracht uit en zijn bovenal ruimschoots verdiend. (Citaat uit een advertentie voor het boek Alias, Sporters met een bijnaam, op de site van Hard gras, het bekendste Nederlandse tijdschrift dat sport en literatuur combineert.)

 

paris-roubaix09

Knipsel uit het overzicht van de winnaars van Parijs-Roubaix op Wikipedia

Jammer, Gert Steegmans, nochtans geen onbekende in The Sausage Machine – en voorwaar live (!!) aanwezig op deze blog met boekenadvies, waarvoor nogmaals dank – kon dit jaar niet meerijden wegens ruglast.

UPDATE 14-15 april 2009: de 97e Scheldeprijs Vlaanderen

Zal de wereldberoemde Balenaar ook voor de derde keer de Scheldeprijs winnen? Hij behoort met Mark Cavendish, de winnaar in 2008, tot de favorieten, lees ik op SportInfoNu.nl. Volgens De Morgen schijnt die berichtgeving niet te kloppen: Cavendish heeft afgezegd.

Gert Steegmans, van de generatie Boonen, zal wél van de partij zijn ondanks zijn rugklachten! Dat hoorde ik hem met licht Limburgse tongval verklaren op Radio 1, De ochtend met Kathleen Cools, 15 april 2009.

Afspraak in mijn dorpje op woensdag 15 april 2009 rond 17.00 uur.

UPDATE 2 van 15 april 2009

De Italiaanse spurtbom Alessandro Petacchi (alias Ale Jet, de Speer van La Spezia, de rappe uit La Spezia, Peta) heeft de 97e Scheldeprijs gewonnen. Tom Boonen werd meegesleurd in een tumultueuze valpartij … , aldus Het Belang van Limburg, 17.04 uur.

En hoe verging het Steegmans eigenlijk?

Advertenties

3 reacties »

 1. voor sommige 4-jarigen heeft Tom Boonen niet alleen een alias, zijn naam is verworden tot een soortnaam (dit getuige van nog grotere eer en prestaties dan het krijgen van een alias), een wielrenner = een Tom Boonen (dit leidt dan ook vaak tot een glimlach op het gezicht van menig amateur die zich door betrokkene Tom Boonen hoort noemen), alleen moet dat rolmodel (naast hebbende een alias en zijnde een soortnaam) ‘geen cocaine afpakken van de anderen’, ook sic. dezelfde blijkbaar niet zo wereldvreemde vierjarige

  Reactie door J/ — april 13, 2009 @ 4:16 pm | Beantwoorden

 2. […] graag bied ik dr. Maarten Cannaerts een digitale paasbloem aan. Eens iets anders dan de traditionele ‘rozen van […]

  Pingback door Online Social Networks: kennisdeling door kennismanager Maarten Cannaerts « The Sausage Machine — april 13, 2009 @ 7:45 pm | Beantwoorden

 3. Bedankt voor je zeer interessante en uiterst belangrijke interventie, J/! Taal leeft, en zijn het de nieuwe generaties niet die ze sterk beïnvloeden in haar evolutie.

  Dankzij jou een primeur voor TSM! Eigennaam Tom Boonen evolueert tot soortnaam. Als dat geen belangwekkend taalkundig nieuws is! Dat moet ik Taalpost melden. Of Onze Taal. Nee, echt, ik meen het. Ik lach er niet mee. En kijk toch eens hoevelen er niet gelukkiger door worden. Hun pedalen bewegen lichter en sneller, hun haren waaien heerlijk in de wind.

  En idd, er blijft toch nog altijd een ‘smet’ op die naam met faam kleven … Ik had ervoor gekozen om er niet over te spreken. Toegegeven, ik heb geaarzeld. Jouw bericht met de waarheid, eens te meer uit een kindermond, brengt een mooie oplossing van mijn probleem. Al mijn twijfels zijn weggenomen. Mijn ‘gemoed’ is nu helemaal tot rust gebracht. Met de ‘koele’ vaststelling van die vierjarige is mijn plaatje gecorrigeerd, bijgewerkt tot realistische proporties – of zeg ik beter ‘rechtgetrokken’.

  Reactie door janien — april 13, 2009 @ 8:15 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: