The Sausage Machine

mei 3, 2009

Zullen we een bos beginnen voor de Gouden Uil?

zullen-we-een-bos-beginnen

Afbeelding van de website van auteur en theatermaker Jaap Robben 

Wat mij betreft, winnen Jaap Robben (dichter) en Benjamin Leroy (illustrator) de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009 met Zullen we een bos beginnen?!

Hier mijn reactie op een blogpost van jeugdbibliothecaris Stefan Bosmans die ik zopas las op de voortreffelijke kinderboekensite Vertel eens… . Stefan gaat voor Peter Verhelst en Carl Cneutt als winnaars met Het geheim van de keel van de nachtegaal, nu al een gouden boek.

Geweldig goed stuk! Spannend ook. Leuke pronostiek, Stefan. Ik heb op Els Beerten gestemd, een tijd geleden, omdat ik haar werk naast dat van Peter Verhelst en Carl Cneutt het beste kende. Ondertussen heb ik “Zullen we een bos beginnen” gelezen en de makers ervan op Radio 1 gehoord. Ik hoop dat dit jaar de poëzie wint: een ‘eenvoudig’ boekje, maar zo mooi! Ik zal er heel graag mijn kleinzoontjes uit voorlezen.

Je hebt gelijk, natuurlijk is “Het geheim van de keel van de nachtegaal” een prachtwerk (en ik ben al jarenlang een grote fan zowel van Peter Verhelst als van Carl Cneutt): de hoeveelste prijs zal het niet in de wacht slepen: ja, taal en tekst en beeld steken boven de andere boeken uit! Op en top een kunstwerk: wie kan daar tegenop?

En Joke van Leeuwen: geweldige idee, en ook ik wil nog alle dagen meer weten over kijken en kunst. Maar deze uitgave heeft een ietsie schoolboekerigs, wat me een klein beetje tegenhoudt.

goudenuil En toch, ik weet niet wat het is, maar ik word de laatste dagen naar eenvoud gedreven, ook naar een vorm van ‘gewoon’ goed (versta me niet verkeerd, ik vind de goeie woorden niet, bang om iemand tekort te doen). Ik ga gewoon voor het kleinste boekje met het minste aantal woorden, prettig geïllustreerd – helemaal in zwart-wit. Wat mij betreft, winnen Jaap Robben en Benjamin Leroy!

Voor juryvoorzitter Jelle Van Riet en Antwerpen, gaststad van de Gouden Uil, wordt het een gouden week: maandag 4 mei met de prijsuitreiking van de Gouden Uil en zaterdag 9 mei met het sprookjeshuwelijk van het jaar van Jelle Van Riet en Helmut Lotti op het stadhuis in Antwerpen. (Yes! blogde Helmut Lotti al op 6 januari 2009 …) Ja!, kinderen, sprookjes bestaan nog. Niet alleen in boeken of op het web. Het gelukkige paar mag hopelijk lang resideren in hun hemelse sprookjeshuis dat Aarde heet –  in Antwerpen Zurenborg, het paradijs op aarde … 

lotti-jelle

Gouden Uil 2008 op tv: Jelle Van Riet en Helmut Lotti (MSN Starlounge)

Zullen maandag 4 mei alle ogen op Jelle Van Riet en haar Helmut gericht zijn – én op de winnaar(s)? Niet die van de tv-kijker! Er is jammer genoeg geen rechtstreekse tv-uitzending meer van de Gouden Uil – en de winnaar van de Jeugdliteratuurprijs komt helemaal niet op tv … ONVOORSTELBAAR! De Gouden Uil 2009 zet meteen de klok terug: kinder- en jeugdliteratuur in het verdomhoekje. In de schaduw van de volwassenenliteratuur zoals meer dan een halve eeuw geleden. De volwassenenliteratuur pronkt in beeld en klank in Lux en TerZake op Canvas. De jeugdliteratuur geeft enkel klank (mét bravoure, dat moet gezegd!) – op Radio 1.

Zolang er bloggers zijn als Karin Kustermans op sites als Vertel eens treuren we nog niet. Bijlange niet. Ik citeer Karin:

Tegenover dit schrijnende en tegelijk veelzeggende gebrek aan aandacht bij de televisie en de organisatoren achter de Uil willen wij een heel ander signaal geven. Een etmaal lang staat Vertel eens in het teken van De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en van de genomineerde boeken. Een etmaal lang leest u hier wat u u op tv helaas niet te zien zult krijgen. Omdat wij kinderliteratuur even waardevol vinden als literatuur voor volwassenen. Omdat voor ons de verdiensten van een, ik noem maar twee namen, maar alle genomineerden zijn hier op hun plaats, Joke van Leeuwen of Benjamin Leroy in niets onderdoen voor die van een Pia de Jong of Jan Van Loy. Omdat wij het gemaakte onderscheid eigenlijk gewoon schokkend en ongehoord vinden.

Daarom: zet die televisie uit en kom op Vertel eens mee lezen en mee praten over vijf prachtige boeken.

Ik zal alvast een bos beginnen … met Jaap Robben en Benjamin Leroy.

Advertenties

4 reacties »

 1. […] een erg enthousiast bericht op The Sausage Machine. 0 Reacties Geen Reacties tot nu toe Plaats een reactie RSS feed voor reacties op dit […]

  Pingback door Recensies « Jaap Robben – Schrijver & theatermaker — mei 14, 2009 @ 11:35 am | Beantwoorden

 2. Dag Janine,

  Dank voor alle hartelijke berichten en je erg sympathieke blogbericht. Ik heb een link terug gemaakt.

  Hartelijke groet,
  Jaap

  Reactie door Jaap Robben — mei 14, 2009 @ 11:36 am | Beantwoorden

 3. […] (ik zou de datum nog kunnen checken) door zoekers naar de naaktfoto van Jelle Van Riet. Hier en hier zijn ze wel bedrogen […]

  Pingback door Ridder of zonnekoning van de media? « The Sausage Machine — januari 14, 2010 @ 1:22 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: