The Sausage Machine

mei 11, 2009

De Iedereen van wie A is, heeft wat te zeggen. (Schrijvers over de Oosterweelverbinding, een update)

UPDATING 

Een tijd geleden wijdde ik een post aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen n.a.v. het schrijversoffensief van Anne Provoost en Peter Holvoet-Hanssen. Ondertussen is Oosterweel een hot topic van de Vlaamse verkiezingen, en wil ik zeker ook het woord geven aan Joke van Leeuwen en Hubert van Lier: twee schrijvers die elk op hun manier hun engagement voor Antwerpen de wereld insturen.

JokevanLeeuwen08

Foto JB: Joke van Leeuwen als kersverse stadsdichter op Gedichtendag 2008, in gezelschap van mijn ex-collega’s Nederlands Anny Verschueren en Hilde Geerts, en haar muzikant Mario Paric

 • Joke van Leeuwen, stadsdichter van Antwerpen, schreef een  stadsgedicht over de ontwikkelingen in het Oosterweeldossier na het ARUP-rapport. Ik las het gedicht het eerst op Ademloos, de site van de actiegroep tegen de Lange Wapperbrug rond Wim Van Hees. De toelichting bij het gedicht op de stadsdichterwebsite van Joke van Leeuwen is erg verhelderend voor wie niet vertrouwd is met Antwerpen (en zijn Oosterweelproblematiek). Van die site neem ik het stadsgedicht over (kleur van TSM).

NA HET ARUP-RAPPORT

We zijn de Iedereen van wie
‘t Stad is en verliezen veel
maar niet onze gezichten.

Niet de herinnering aan wat er
omterallernoodzakelijkst moest
zwichten toen men gericht en met

de tijd mee door het weefsel sneed.
Dat deden die van het verleden.
Nu, in hun toekomst, doet men weer

aan toekomst, langdurig onverwijld, en
maakt taal bochtige tracés om te beslechten.
De Iedereen heeft wat te zeggen.

Joke van Leeuwen

 HubvanLier08

Foto JB: Hubert van Lier signeert op de Boekenbeurs, 16-11-2008.

 • Hubert van Lier, thrillerauteur en oud-voorzitter van de V.V.L., verspreidde onlangs een e-mail met zijn standpunt. Ik kopieer:

Beste mensen,
B(estuur) A(ntwerpen) M(obiel) blijft de leugens op onze kosten en met de steun van de Open-VLD verder verspreiden. Ze zetten hun eigen schepen in Antwerpen Van Campenhout ermee in zijn blootje want die is voor een milieuvriendelijker tunnel. Nu chanteert de VLD ook al de andere partijen met de bedreiging als men niet toestemt met een RAMPZALIGE brug de VLD alle andere dossiers zal blokkeren. Het is een staaltje van politieke immoraliteit en het geeft aan hoeveel de VLD met het algemeen welzijn begaan is. Want dit dossier heeft niets meer met politiek te maken maar alles met ethiek. De volksgezondheid van tienduizenden mensen staat op het spel. Als erook maar EEN kleine kans bestaat dat een tunnel voor de volksgezondheid beter is, moet men die nemen.
[Wordt vervolgd onder de meer-lijn onderaan dit artikel.]

Hubert van Lier in een e-mail van 26-03-2009. Hier publiceerde hij een gelijklopende tekst. 

AANVULLEND

Coming soon

 1. de Ademloos Dialoog in de Art Nouveau Zaal van Horta Grand Café op 12-05-2009: fijnstofdebat met medici, alsluitend debat met Karl Van den Broeck;
 2. de nieuwe Ademloos-website in het kader van een viralemarketingstrategie door Roel De Meester van Krimson Drupal Architects;
 3. de zomer- … en herfstcampagnes.

New! …

 1. Verse info van persbureau Ratelslangen NV!
 2. TNO: schadelijk ultrafijn stof komt tien keer vaker voor. Een recente waarschuwing door een Nederlands onderzoeksinstituut.

Om in hoopvol poëtisch perspectief te eindigen: een Gedicht met tunnelvisie van Joke van Leeuwen … Over de making of van haar wondermooie ELFHONDERD METER lange stadsgedicht voor de Sint-Annatunnel is er een mooi interview in een Grensverleggende Podcast.

Loop je mee van RO naar LO?

En van LO naar RO?

… Jokes meer-dan-één-kilometerlange gedicht anders? Coen Peppelenbos koos voor zijn Literatuurlog de verfilming van Patrick Vanhoucke van librarian.be.

Vervolg e-mailtekst van Hubert van Lier

En er zijn zelfs tientallen argumenten aan te halen in het voordeel van een tunnel. Verschillende drukkingsgroepen die niet over het geld van BAM beschikken om hun standpunt te verdedigen, hebben BAM al verschillende keren gevraagd om een debat aan te gaan met de professoren van verschillende universiteiten die waarschuwen voor onze gezondheid. Ze weigeren stelselmatig. Waarom? Omdat een brug voor de volksgezondheid gewoon een ramp is. Het Bam-project kleurt in de studie van Arup Sun bijna helemaal rood wat geluidsoverlast betreft. Ik veronderstel dat er bij de VLD veel kleurenblind zijn. Een brug zal een lawaai van alle duivels geven.
En hun metingen wat betreft fijn stof:  zijn nepmetingen. Als men gaat meten of er helium uit de uitlaat van een vrachtwagen komt en men geen helium vindt en daaruit gaat besluiten dat een vrachtwagen het milieu niet vervuilt, liegt gewoon. Het Arup alternatief laat trouwens de Liefkenshoektunnel meer gebruiken. Nu werkt die slechts aan 30 à 35% van zijn capaciteit. Trouwens 85% van de vrachtwagens die Antwerpen aandoen komen uit het buitenland. Het plaatselijke vrachtwagenverkeer in Antwerpen bedraagt slechts 15%. En voor dat buitenlands verkeer zet men onze gezondheid op het spel. De VLD ziet geen graten meer in een kankertje of een allergietje meer of minder.En het Arup alternatief heeft geen tijdverlies voor gevolg en tast een globaal plan voor Antwerpen helemaal niet aan.
Bovendien gaat BAM zijn boekje te buiten. Ze zijn een organisatie geworden, die voor zijn eigen project gaat en dat mogen ze niet doen want zo zetten ze de politieke partijen onder druk. En dan de manier waarop. Ze proberen de mensen te hersenspoelen. Beste mensen, als de VLD  onze gezondheid blijft aan zijn laars lappen, denk dan goed na bij de verkiezingen van 7 juni, er zijn andere partijen genoeg. Stuur dit bericht door naar al uw vrienden en kennissen want de gezondheid van duizenden mensen staat op het spel. Vriendelijke groeten.

2 reacties »

 1. […] den dichter, volksraadpleging Ademloos? Sprakeloos? Monddood? Writer’s block? Het hoofdstuk Schrijvers en Dichters VOOR hun Boekenstad/Koekenstad en TEGEN de brug, de Lange Wapper, is nog lang niet af! TSM […]

  Pingback door Stafke den Dichter uit de BoekenstAd « The Sausage Machine — oktober 11, 2009 @ 8:27 am | Beantwoorden

 2. […] waarachtig een titel die niet om zijn thrillergehalte liegt! Hubert Van Lier (geen onbekende in The Sausage Machine) en Roger Rennenberg schreven de eerste politieke thriller over de legendarische net […]

  Pingback door Coming soon! Eerste politieke thriller over de Lange Wapper « The Sausage Machine — september 25, 2010 @ 10:09 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: