The Sausage Machine

mei 12, 2009

CHAMPAGNE! Weergaloze taal in een tragikomedie met de mens als dader en slachtoffer. DIMITRI VERHULST wint Libris Literatuur Prijs 2009! Fanblog TSM juicht!

 VerhulstGodvRoos

VerhulstGodv110-111

Dimitri VERHULST, Godverdomse dagen op een godverdomse bol, gratis bijlage bij HUMO 3551 (23 september 2008), p. 110-111. Foto’s JB

Dimitri Verhulst heeft maandag de Libris Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn boek “Godverdomse dagen op een godverdomse bol”. Dat heeft de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, maandag in Amsterdam bekendgemaakt. De prijs, een bedrag van 52.500 euro, werd tijdens een galadiner uitgereikt.

De jury was onder de indruk van “de weergaloze taal in deze zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen”, aldus het rapport. Het is na Hugo Claus de eerste keer dat een Vlaming bekroond wordt met deze prestigieuze literatuurprijs. Verhulst haalde twee jaar geleden al de longlist van de Libris Literatuurprijs met zijn boeken “De helaasheid der dingen” en “Mevrouw Verona daalt de heuvel af”. Andere genomineerden dit jaar waren Anna Enquist (“Contrapunt”), Rob van Essen (“Visser”), Arnon Grunberg (“Onze oom”), Charlotte Mutsaers (“Koetsier Herfst”) en Robert Vuijsje (“Alleen maar nette mensen”). Vuijsje won voor zijn boek recent De Gouden Uil, een Belgische prijs. De genomineerden ontvingen 2.500 euro. (TVP)

MSN Nieuws, 11-05-2009, 22.46. Links van TSM.

Ik las tot nu met grote graagte de bejubelingen van criticus Arjen Fortuin en jurylid Mark Cloostermans.

De inktaapjury 2010 wacht al twee gouden boeken: Libris Dimitri Verhulst en Gouden Uil Robert Vuijsje. Daar komt in de herfst de AKO nog bovenop. Lekker lezen, toch.

Felle felicitaties van fanblog TSM @ Dimitri Verhulst!

Advertenties

4 reacties »

 1. Toevallig heb ik mij versie vanmiddag uitgelezen. Ik had gehoopt dat het nog een tijdje zou verdergaan, maar blijkbaar is WOII het einde van dit verhaal. Ondanks die kleine ontgoocheling toch nog een straf boek. (Bedankt trouwens voor de lovende Buurman-commentaar.)

  Reactie door Stijn — mei 13, 2009 @ 12:41 pm | Beantwoorden

  • Veel lezers hebben het jammer gevonden, dat Verhulst daar gestopt is. Zou zijn ‘verhaal’ toch aan spankracht hebben verloren als hij door was gegaan? Was er na WOII veel te veel info te verwerken en zou de selectie te lang duren? Zat zijn schrijftijd er op? Ik gis maar wat.

   Doet er ook niet toe. Beter de lezer een eindpunt zetten dan hem stilletjes van het boek zien weg-kwijnen? Zoiets moet het geweest zijn, denk ik. Ik meen me te herinneren dat hij het ook ergens in de media heeft verantwoord, maar ik weet niet direct meer waar en of. ik moet hem dus nog beter ‘bijhouden’.

   Welkom op TSM, bedankt voor je reactie!

   Reactie door janien — mei 13, 2009 @ 6:06 pm | Beantwoorden

   • Imho had hij zijn aanklacht wel kunnen/mogen rekken tot de tegenwoordige tijd. Maar misschien kwam hij dan wel in het vaarwater van zijn andere boeken of toekomstige projecten.

    Reactie door Stijn — mei 13, 2009 @ 10:16 pm

 2. […] poëziepost. Ja, dit draait ook om de revanche van de poëzie op al die ‘gouden’ romanberichten in deze litblog die zijn ontstaan te danken heeft aan … […]

  Pingback door Poëzie op de bus « The Sausage Machine — mei 22, 2009 @ 4:16 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: