The Sausage Machine

juni 4, 2009

Cees Nooteboom krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren 2009

Op YouTube: interviewfragment met Cees Nooteboom voor het Festival de las letras Gutun Zuria in Bilbao, februari 2009.

  1. Nieuws via Nederlandse Taalunie, persbericht, Den Haag 4 juni 2009: Cees Nooteboom krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren.
  2. Aanvullend via nieuwsbrief Behoud de Begeerte: Cees Nooteboom komt naar Antwerpen! *

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van de Belgische koning Albert. Er is een geldbedrag aan verbonden van € 40.000. De prijs wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie.

Nooteboom is vooral bekend om zijn reisverhalen, maar zijn oeuvre omvat romans, verhalen, novellen, poëzie en essays. De jury die hem voordroeg, noemt dit oeuvre diepzinnig en filosofisch. Dat zijn ook de kwaliteiten waarom zijn werk in het buitenland zo wordt geroemd. Vooral in het Duitse taalgebied heeft Nooteboom veel lezers. Volgens de jury is de grote kracht van zijn reisverhalen, maar ook van zijn romans, dat ze de geschiedenis recht doen, maar nergens louter realistisch zijn.

De laureaat is zeer enthousiast over zijn onderscheiding. Ik ben net terug van een lange reis uit Azië en Australië waar ik vorige week opgetreden heb op het festival van Sydney. Ik heb de hele dag en de halve nacht gevlogen, en ben nu een beetje beduusd van dit nieuws. Het is wel een schitterend thuiskomen.

Cees Nooteboom is sinds de instelling van de prijs in 1956 de negentiende laureaat. De eerdere laureaten waren: Herman Teirlinck (1956), A. Roland Holst (1959), Stijn Streuvels (1962), J.C. Bloem (1965), Gerard Walschap (1968), Simon Vestdijk (1971), Marnix Gijsen (1974), Willem Frederik Hermans (1977), Maurice Gilliams (1980), Lucebert (1983), Hugo Claus (1986), Gerrit Kouwenaar (1989), Christine D’Haen (1992), Harry Mulisch (1995), Paul de Wispelaere (1998), Gerard Reve (2001), Hella S. Haasse (2004) en Jeroen Brouwers (2007).

Op de site van de prijs kun je doorklikken naar de winnaars vanaf 1995. Voor de jury van de Prijs 2009, voorgezeten door Anne Marie Musschoot, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Gent, verwijs ik eveneens naar de site http://prijsderletteren.org.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur waarvan het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De ene keer overhandigt de Belgische koning de prijs, de andere keer de Nederlandse koningin.  

Meer informatie over de Taalunie: www.taalunieversum.org.

Meer informatie over de Prijs der Nederlandse Letteren: op de site van de prijs.

rozen 

 

The Sausage Machine zegt het zoals gebruikelijk met bloemen, zijn virtuele rozen. Hartelijke gelukwensen @ Cees Nooteboom!

* Cees Nooteboom komt naar Antwerpen! Nieuws van Behoud de Begeerte! Via nieuwsbrief 3 juni 2009: CEES NOOTEBOOM & JAPAN, 11 juni 2009 20.00 uur, Bourla Antwerpen.

Behoud de Begeerte en Toneelhuis maken aansluitend bij House of the Sleeping Beauties een literaire voorstelling rond Japan, met als centrale gast de internationaal gelauwerde auteur en kosmopoliet Cees Nooteboom, volgens de New York Times ‘een indrukwekkende en unieke stem in het koor van moderne schrijvers’.

Nooteboom woont in Amsterdam en op het eiland Minorca, maar is het grootste deel van het jaar op reis. Het is niet makkelijk om de reiziger tussendoor te strikken voor een literaire avond. Daarom is zijn passage in de Bourlaschouwburg een unieke kans om de inmiddels vijfenzeventigjarige schrijver aan het werk te horen. (Volgens Behoud de Begeerte.)

Over Nooteboom beveel ik aan: De wereld is het verhaal, een essay van Alberto Manguel, een eerbetoon t.g.v. de 75e verjaardag van de schrijver (31 juli 2008).  

Advertenties

1 reactie »

  1. […] ik hier toch niet allemààl publiceren, dat zou niet netjes zijn … Cees Nooteboom is hier wél al langer aanwezig, sinds zijn Prijs der Nederlandse Letteren, waarvoor TSM hem met zijn […]

    Pingback door De koning doet aan leesbevordering! « The Sausage Machine — oktober 6, 2009 @ 8:00 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: