The Sausage Machine

juni 11, 2009

Creativiteit en innovatie. Moments de gloire in de Wintertuin met Hare Majesteit

LievenVP09  Lieven Van Parys, ICT-coördinator van het Vrij Katholiek Basisonderwijs in Meulebeke, 2e laureaat Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs, Vlaamse Gemeenschap. Zijn winnende online projecten met eTwinning, Kids h@ nd in h@ nd en @ ni & m@ te, openen op de site van Sint-Amandusschool Meulebeke.

Gelukkige leraren, leerlingen en juryleden te gast bij H. M. Koningin Paola in haar Wintertuin van het Kasteel van Laken, gisteren op de uitreikingsplechtigheid van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs / Prix Reine Paola pour l’Enseignement 2008-2009Deze keer staat de leraar in de basisschool van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap in het spotlicht.

 Paola09Paola(2)09

Eerste laureaat Koen Thomé van de Vrije Basisschool in Merksplas kon het in zijn toespraak niet beter verwoorden. In zijn dankwoord aan H. M. Koningin Paola en de Stichting Koningin Paola koos hij de kernwoorden respect, vertrouwen, waardering. Woorden waarmee ik hem geciteerd heb in het gesprek dat ik samen met Chris De Commer met de koningin voerde op de receptie in haar Wintertuin. (In 1998 hadden Chris en ik het geluk eerste laureaat te worden voor onze leesbevorderingsactiviteiten.)

RikaF09PaolaChris+09

Koninklijk respect, vertrouwen, koninklijke waardering voor het werk van de individuele leraar in zijn klas: daar leeft een leraar van (op). Het is zijn rodelopergevoel, zijn moment /heure /jour de gloire … die/dat voor altijd in zijn geheugen en hart is opgeslagen en bewaard. Zijn geluk, succeservaring, ‘triomf’.

Het is hetzelfde geluk als dat van Tia Hellebaut – ondertussen ook gelukkige moeder van een dochtertje – als ze gloriërend over de hoogste lat zweeft, om slechts één voorbeeld te noemen. Het is hetzelfde geluk als dat van de kinderen uit die School van de Hoop die hun eco-engagement in volle overgave uit-speelden in hun winnende toneelopvoering, in een optreden voor de koningin en haar genodigden. Het geluk van de leerlingen van de laureaten die hun verhaal onbevangen en informeel aan de koningin herself konden vertellen. (Ff inzoomen. Leuk detail toch: ze draagt aardbeihangers in het oor! N.v.d.r. zo zou ik er ook wel willen … ) Onder de historische koepels in het exotische groen van de Wintertuin van het Kasteel van Laken. In het geflits van de camera’s. Lekker snoepend van de versgeperste roze pompelmoes en de gastronomisch kunstige amuses – door fiere leerlingen uit Leuven vriendelijk en elegant gepresenteerd. 

Gewone klassen uit gewone scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zomaar op een koninklijk podium geplaatst! Kijk, wereld, wat we kunnen en doen! Hoe geweldig we (kunnen) zijn, gedragen op de vleugels van respect, vertrouwen en waardering voor wat we leren en proberen te realiseren.

paolagroep09paolaToneel09

Leraar ben je in lief én leed, in goede én kwade dagen. Leerling ben je in lief én leed, in goede en kwade dagen … Het was gisteren weer helemaal genieten, daar bij Hare Majesteit in de Wintertuin.

Paola recep09Paola3elaur09

 

rozenHartelijk! Proficiat aan de laureaten! Dank aan H. M. Koningin Paola en de Stichting Koningin Paola! Groeten aan de oud-laureaten!

! De laureaten en juryleden, de beschrijving van alle winnende creatieve en innovatieve projecten van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs 2008-2009 staan in de downloadbare brochure en het persbericht op de site van de organiserende Stichting Koningin Paola. Ik presenteer een losse selectie van eigen foto’s at random … ze zijn jammer genoeg niet allemaal gelukt. Jammer voor wie zich hier niet terugvindt.

Op Picasaweb staat een heel mooie videoclip van de eerste laureaat van de Vlaamse Gemeenschap, de Vrije Basisschool van Merksplas met haar directeurs Ronny Das en Koen Thomé en hun leerlingen op de prijsuitreiking bij H. M. in Laken! Een VRT-nieuwsvideoclip (10 juni) van het initiatief in Merksplas kun je bekijken op deredactie.be.

Voor Franstalige laureaten verwijs ik naar de site van de RTBF met beeld en klank.

Meer foto’s … komen hopelijk binnenkort op mijn Flickr- en Photobucket-stekje. Een post over de KC Awards 2009 met Innovative Teachers, eTwinning, ThinkQuest … volgt van zodra de lijst met de winnaars op KlasCement is verschenen.

Advertenties

2 reacties »

  1. […] JB, Wintertuin Laken, 10-06-2009) Reacties […]

    Pingback door De oorhangers van de koningin « The Sausage Machine — juni 12, 2009 @ 7:10 am | Beantwoorden

  2. […] blije samenwerking illustreren met een foto ‘uit de oude doos‘: het rodelopergevoel of moments de gloire van twee leraren Nederlands | de koningin en Chris & ik in […]

    Pingback door Chris en ik – sisters in literature – De Inktaap 10 jaar | The Sausage Machine — april 10, 2011 @ 2:23 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: