The Sausage Machine

juni 16, 2009

Kijk toch! Alles is taal geworden

alles is taal09

Deel 5 van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur is uit, dat meldt vandaag de Nederlandse Taalunie.

Op vrijdag 19 juni 2009 zal in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel Alles is taal geworden worden gepresenteerd, over Nederlandstalige literatuur in de 19e eeuw. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Hella Haasse (°1918).

Eén van de auteurs, prof. dr. Piet Couttenier, beroemd als Gezellespecialist, was mijn studiegenoot Germaanse filologie aan de K.U. Leuven …

… Mijmerend denk ik aan mijn oud-professoren Nederlandse literatuur. Aan de professoren René Lissens, Clem Neutjens, Marcel Janssens, Edward Rombauts, Norbert de Paepe, Hendrik Van Gorp, … Waar is de tijd dat we bij prof. dr. José Aerts, misschien beter bekend als Albert Westerlinck, Gezelle bestudeerden. Op Google Books herlees ik zijn onvergetelijke analyses van de Gezelle-gedichten die ik (nog) uit het hoofd ken, o.a. die van Dien avond en die rooze.

Verlangend kijk ik uit naar deze nieuwe wetenschappelijke beschrijving van de periode 1800-1900. Ook naar nieuwsberichten en recensies. Zullen ze weer heibel brengen met inside– en andere verhalen?!

Uitbreidend: over de educatieve site Literatuurgeschiedenis.nl van DBNL, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Niet te missen! ‘Literatuureducatie 2.0’ is tenslotte een van mijn hoofdtags. Een verwijzing naar de alom geprezen Literatuurgeschiedenis.nl onder hoofdredactie van dr. Hubert Slings kan en mag hier niet ontbreken!

Literatuurgeschiedenis.nl breidt uit. De middeleeuwse literatuur is al enige jaren beschikbaar en wordt inmiddels zeer veel gebruikt in het onderwijs en daarbuiten. Nu volgen respectievelijk De Gouden Eeuw, De Achttiende Eeuw, Negentiende Eeuw in demoversie; de literatuur vanaf 1900 verschijnt binnenkort. Een geschiedenis van de hele Nederlandse literatuur van Hebban olla vogala tot Tirza.

Wat mij betreft, is die literatuurgeschiedenis online een pittige smaakmaker voor het nieuw verschenen boekdeel Alles is taal geworden: ‘digital embraces print’.

Nederlandse literatuur van de negentiende eeuw: de geschiedenis, de teksten, de schrijvers. Over romantische dichters, vrolijke studenten en goedgebekte ruziemakers, en de eenzame held Max Havelaar.

Bron: Literatuurgeschiedenis.nl. De negentiende eeuw online.

Afrondend. Max Havelaar, Multatuli … brengt me terug bij de titel van het nieuwste deel van de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, een idee aan Multatuli ontleend… Alles is taal geworden.

4 reacties »

 1. dag Janien,

  Zoals je weet gebruik ik literaturgeschiedenis.nl met plezier in de klas.

  Reactie door jeroen Clemens — juni 16, 2009 @ 10:43 pm | Beantwoorden

 2. […] De link naar Gezelle gaat naar de Gezellesite van prof Piet Couttenier, Gezellecentrum UA, geen onbekende in The Sausage Machine, mijn oud-studiegenoot Germaanse. Gezelle […]

  Pingback door … één kerkhof is ‘t! … « The Sausage Machine — november 18, 2010 @ 10:17 am | Beantwoorden

 3. […] toenmalige leerblog (The Sausage Machine Archive) besteedde ik aandacht aan deel 5 in de reeks: Alles is taal geworden, waarvan Piet Couttenier co-auteur was, mijn oud-studiegenoot in de Germaanse in Leuven. Dat was in […]

  Pingback door in duutsch | The Sausage Machine — maart 2, 2013 @ 9:59 am | Beantwoorden

 4. […] Universiteit Antwerpen) college gelopen heb, en voor wie de bekende Vlaamse literatuurhistoricus Piet Couttenier, mijn vroegere studiegenoot in de Germaanse aan de KU Leuven, vorig jaar nog een huldetoespraak […]

  Pingback door Jean Weisgerber (1924 – 2013) – pionier op het gebied van de literaire avant-garde en het modernisme | The Sausage Machine — december 10, 2013 @ 6:16 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: