The Sausage Machine

juni 18, 2009

Vuvuzela. De (VerVlOEkte?) klank van VOEtbal

OnzeTaallogo Uit mijn inbox: Woordpost van het illustere en prestigieuze Genootschap Onze Taal, donderdag 18 juni 2009. Ik geef door en zocht er een tubeje bij.

VUVUZELA

UIT: Stadionverbod voor irritante vuvuzela (Het Belang van Limburg, 17 juni 2009)

CONTEXT:
Om de stadions nog enigszins vol te krijgen, worden mensen van de straat geplukt en gratis kaartjes in de handen gedrukt compleet met groene Zuid-Afrika-shirts en … een VUVUZELA.

BETEKENIS:
grote luidruchtige toeter

UITSPRAAK: [voe-voe-ZÈ-lah]

WOORDFEIT:
De vuvuzela die momenteel het voetbal teistert, is een vrij lange toeter die bijzonder luid klinkt; het geluid ervan zou volgens diverse bronnen het midden houden tussen een scheepstoeter en een boze olifant, en een stadion vol klinkt als een zwerm luidruchtige bijen. Het instrument werd eind jaren negentig populair in Zuid-Afrikaanse voetbalstadions en wordt vanwege het WK voetbal volgend jaar in dat land inmiddels massaal geproduceerd. Mogelijk gaat de FIFA het ding verbieden omdat het op televisie het stadiongeluid en het commentaar overstemt.
Van oorsprong is de vuvuzela wel degelijk een muziekinstrument. Over de herkomst van het Afrikaanse woord bestaat geen duidelijkheid.

TSM-taaltips:

  • Vuvuzela omschreven als SA football’s beautiful noise.
  • Der neueste Stand rundum die Vuvuzela.
  • Discussiëren met het Genootschap Onze Taal en vele anderen, taal- en communicatiespecialisten, taalliefhebbers en ‘gewone’ gebruikers, kan ook op LinkedIn. … Moniek doet mee, en ik post ook al eens een reactie.
  • Woordpostbloggers? Die vind ik hier en daar, en kijk en zie toch, en ook nog overal waar de meisjes zijn en er (voet)bal(taal) is! Wat vond ik in Moqub’s bibliotheek van dingen? Whuffie! Weer een nieuw woord geleerd!
  • Meer actueel poëtisch Zuid-Afrikaans of kortweg Afrikaans: Gert Vlok Nel praatzingt het hier speciaal voor jou in se beautiful woorde

UPDATE About the Fellowship of the Vuvuzela.

Dezer dagen is dichter-zanger Gert Vlok Nel live te beleven op Poetry International Rotterdam en vanavond in Antwerpen, op het Felix Poetry Festival waarover meer op de blogs van Maarten Inghels,

[… out of my stream of consciousness … ik noemde Maarten veel eerder dan de Papieren Man al rijzende ster, hehe – als dit niet dikkenekkerig oogt. Terzijde @ Maarten, fluisterend: een link op de Papieren Man is natuurlijk van een andere ranking dan eentje op dit worstenmachientje, van daaruit spring je nu niet direct de hoge literaire  podia op. Terzijde @ de Man in de Papieren Man, vergoelijkend: sans rancune! Ik wil niet gefrustreerd overkomen … exit stream of consciousness … ]

 Sylvie Marie, Dirk Leyman en mezelf (in alle nederigheid).

Advertenties

1 reactie »

  1. […] gespot te Brussel op 9 juni 2010. Appeltjes van oranje. Burenliefde. Hup Holland hup. Geen vuvuzelageluiden in de achtergrond, toch niet … Als u dat een troost kan zijn. Enkel de groene […]

    Pingback door Appeltjes voor Oranje « The Sausage Machine — juni 15, 2010 @ 8:55 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: