The Sausage Machine

juli 16, 2009

(Niet) schieten op de pianist! Joke Schauvliege minister van Cultuur

Mediavuurwerk! Het stond er aan te komen. Je had er je crisisfortuin op kunnen verwedden: dat de uitspraken van de nieuwe minister van Cultuur in de Vlaamse regering, Joke Schauvliege, op hoongelach en satire zouden worden onthaald. De journalisten van TerZake kregen van meewarigheid een monkellachje op de lippen: heeft die jonge moeder, die nieuwkomer, wel de competenties om cultuurminister te zijn!? Natuur en milieu, ja, daar was haar stem al gehoord, maar cultuur? Een ingroeibaan voor een debutant, wierp de journalist op.

Wat te verwachten was, is al lang gebeurd: de gewraakte passage gaat de wereld rond, de molen van de kritiek draait al door. Ministeriële competentie aflezen aan haar laatst bijgewoonde toneelvoorstelling, neen, geen examenvraag voegde de journalist er fijntjes aan toe. Amateurtoneel. Het verenigingsleven. Vrijwilligerswerk. Die eerste ‘officiële’ woorden uit de mond van de kersverse minister van Cultuur. Dat de sacrosancte vleugel van de kunstensector op zijn achterste poten zou gaan staan, kon een kind voorspellen.

Terzijde. Uit welk (knisper)boek zou de minister haar kindjes voorlezen, zou dat ook geen leuke vraag geweest zijn. Eens iets anders dan die clichévraag over je laatste theatervoorstelling. Babyboeken, voorlezen: ook dat is cultuur. Mét toekomstvisie!

Een groene cultuurgoeroe als Luckas Vander Taelen gaat uit zijn dak. Hij ziet Joke Schauvliege de klok al terugdraaien naar het 19e-eeuwse patronaat. Het verenigingsleven met amateurtoneel. Beschamend, schreeuwt de culturo. Staaltje cultuurbarbarisme, braakt de kunstminnende het uit. Zal de nieuwe minister wel voor opvolgers kunnen zorgen voor wereldsterren van de hoge kunsten als Anne Theresa De Keersmaeker en Jan Fabre?! Maakt de individuele kunstenaar in zijn ivoren toren, laboratorium, archeologische pand of muziekgarage met Joke Schauvliege nog wel een kans? Sven Gatz haalt er een Franse impressionistische klassieker bij: Le déjeuner sur l’herbe moet Joke Schauvliege verduidelijken hoe ze door de oppositie van Open-VLD in haar blootje wordt gezet. Dat is wat Sven Gatz zich voorstelt bij de bevoegdheden Natuur en Cultuur van de minister. Kende ze dat schilderij wel? 

In DeMorgen lezen we hoe ‘de kunstensector’ heftig verbouwereerd tot verontrust reageert op Joke Schauvlieges eerlijke antwoord: dat ze zich nog moet inwerken in cultuur, dat ze zes maanden geleden naar amateurtoneel ging kijken. Gesubsidieerde schrijver Tom Lanoye vindt het een schande, cultuurmanager Luc Coorevits maakt zich zorgen. Manmanman, mag het eens: ‘een onbeschreven blad’, mag het eens jong, ambitieus en vrouw, mag cultuur ook heel breed? Of is dé cultuur voorbehouden aan zelfverklaarde pausen, managers, goeroes, topkunstenaars en gearriveerde schrijvers? Laat het cultuurdebat maar losbarsten – ’t is sowieso komkommertijd, er mag gerust nog meer stof opwaaien. Het opborrelen van nieuwe ideeën: mooi, toch! 

Joke Schauvliege in TerZake: eindelijk eens een jonge, ambitieuze vrouw en moeder op Cultuur. Een kind van haar snelle tijd. Haar eerlijkheid sprak boekdelen. Eens geen georeer over wat en hoe cultuur wel moet zijn. Geen dictaat. Een open boek. Een onbeschreven blad: hoeveel kunstenaars getuigen niet dat het voor hen telkens opnieuw dé uitdagende prikkel is aan het begin van een nieuwe schepping? Waarom zou dat voor een debuterende beleidsvrouw niet opgaan? Er gaat vast een frisse wind waaien, een nieuw geluid opklinken op Cultuur. Dat hoop ik althans: vanuit een heel brede definitie.

Joke Schauvliege, die belooft! De cartoonisten nemen een nieuw blad, de columnisten scherpen hun pen, de interviewers verkneukelen zich al in hun vragen, de bloggers houden hun adem niet in … Hoor, toch, hoe hulpvaardig de media ondertussen! Ze verzamelen ras goede raad van kenners en kunstenaars voor Joke Schauvliege: op Radio 1 hoorde ik Hilde Van Mieghem de minister Cinematek aanraden, Tom Naegels wil haar naar de Boekenbeurs sturen, waar hij de veelverkochte kookboeken en doe-het-zelfgidsen maar meteen naar de minister van Economie wil doorschuiven … Meer tips voor de minister: op Radio1 te herbeluisteren. Natuurlijk kon ook De Standaard niet achterblijven: Heeft u goede raad voor Joke Schauvliege, luidt de ‘originele’ forumvraag. Nergens zoveel betweters als op het terrein van kunst&cultuur en het domein van onderwijs. Dat weet ik uit ervaring … Pedanterie. Opblazen maar. Hoe meer betweterigheid, hoe meer leven in de brouwerij. Tournée générale.

Her first impression … Op de heisa reageerde minister Schauvliege terecht: Ik ben minister, geen kunsthistoricus. Die zit. Laat het u eens van een litbloggende oma gezegd zijn. Veel geluk, mevrouw de minister!

Advertenties

3 reacties »

 1. Ik bedacht me ook: want denken Lanoye, Vander Taelen en co wel? Zij hebben geen minister kiezen. Schauvliege wees terecht dat Smet nooit voor de klas had gestaan. Is de minister van Landbouw een boer? De Crem een generaal? Onkelinx (Volksgezondheid) een arts?

  Neen.

  We zullen wel zien na enkele jaren.

  Reactie door Benjamin — juli 16, 2009 @ 8:42 pm | Beantwoorden

 2. Zou je het departement Onderwijs in handen geven van iemand die niet thuis is in het onderwijs?
  Begroting aan iemand die niets van financiën kent?
  Waarom Cultuur dan wel aan Joke Schauvliege?

  Reactie door stefan — juli 25, 2009 @ 3:05 pm | Beantwoorden

 3. […] Dagboek van Joke. Lollig flauw. Je kunt je hoofd niet geloven. Neen, ik speel niet op de vrouw … ! Na de plassers van Jan Fabre heb ik het al opgegeven. Haar ministeriële TerZake-debuut […]

  Pingback door RE: De kunst van het bladzijden omdraaien. Of DE PAPIEREN MAN vs. Knack Boekenburen « The Sausage Machine — augustus 21, 2009 @ 4:34 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: