The Sausage Machine

september 6, 2009

My Education, My Future. Just Another Big Speech, Mr. President Barack Obama?

obamaStudents080909 Op 8 september 2009 spreekt president Barack Obama de Amerikaanse scholieren rechtstreeks toe. Over het grote belang van onderwijs. Hij kondigt die toespraak aan op YouTube. Hiervoor nodigt hij de jonge reporter Damon Weaver uit op het Witte Huis. Die 11-jarige jongeman is niet aan zijn proefstuk met het interviewen van VIP’s.

Op de blog van het Witte Huis worden de hoofdpunten van zijn speech, die hij in het ‘interview’ aan Damon bekendmaakt, nog eens herhaald:

[…] in this message he’ll urge students to take personal responsibility for their own education, to set goals, and to not only stay in school but make the most of it.

Jesse Lee, 3 september 2009. (Vetjes van TSM.)

Terzijde. In mijn oren mag dit al ‘ouderwets’ klinken – jaren ’50 van vorige eeuw? Reminiscenties aan mijn basisschooltijd. Kindertjes, altijd goed leren, doen wat de meester of juf zegt, schoon schrijven, niet teveel inktvlekken maken en met je pen geen gaten in het papier. Vooruit met de geit. 😉 Anders kun je niets ‘worden’. En ik deed mijn best op school. Mijn uiterste best. Zoals veel schoolkinderen. De Golden Sixties wenkten.

 Verantwoordelijkheid. Is dat niet hét verlossende woord waarmee we de wereld vandaag de dag beter maken?! Overal zoemt het verantwoordelijkheid. Met vele ‘persoonlijk verantwoordelijken’, geëngageerde kinderen en jongeren én ouderen, maken we één grote warme samen-leving mogelijk. En die verantwoordelijkheid begint dus al heel vroeg, bij jezelf, voor jezelf, voor je studie, op school. Natuurlijk ook buiten de school, in je vrije tijd, zegt de president in het filmpje: mensen helpen, ouderen een handje toesteken, een medeleerling helpen met schoolwerk, bijvoorbeeld.

is this education or more? De nakende speech ontketent een storm van protest in de VS. Wat een warme steunbetuiging van een president en vader van schoolgaande kinderen aan alle schoolkinderen moet worden, aldus het Witte Huis, zorgt voor verhitte gemoederen. Ik merk de kritiek voor het eerst op in een stelling op LinkedIn: … is this education or more?

Er komt kritiek vanuit scholen, van leraren, ouders, (conservatieve) politici, … Indoctrinatie, weergalmt het in talk shows! De president wil het onderwijs politiseren. De president wil de cultus rond zijn persoon aanwakkeren. Scholen weigeren de videotoespraak in het lessenrooster in te lassen, leraren beslissen van niet te kijken, ouders willen hun kinderen thuishouden op 8 september. De controverse is spek naar de bek van journalisten, commentatoren, bloggers. Googel maar eens Obama school speech: miljoenen hits. Obama School Speech: Lesson or Pep-Talk? M.a.w. a neat lesson – or simply a rah-rah speech?  

Mocht ik nog een klas hebben, ik zou de speech van Mr. President Obama samen met mijn leerlingen live – of in uitgesteld relais – volgen. Van de retorische kunst van zo’n wereldfiguur wil een mens toch niet verstoken blijven! Hoezeer is retorica, welsprekendheid, retoriek, taal-en-tekst-analyse weer ‘trendy’ geworden sinds Obama het woord nam en zich tot zovele publieken richtte? De aloude kunst van het overtuigen.

En willen we niet participeren aan het wereldwijde discours over onderwijs? Wereldleiders, redenaars zoals Obama mogen ons toch nog een lesje lezen/leren? We zullen zijn woorden wikken en wegen. Zijn tekst op de ‘oude manier’ redekunstig ontleden zoals we het zo dikwijls deden met Max Havelaars Toespraak tot de Hoofden van Lebak. Overtuigen. Een publiek bespelen. En/of op een nieuwe manier, liefst met behulp van Many eyes (via Peter Pappas) of textour analyseren of naar het model van een woordenwolkanalyse  –  en hem kritisch evalueren, zoals dat zo mooi schoolmeesterachtig kan klinken, én … – waarom ook niet –  zoals Obama himself suggereert, misschien in alle bescheidenheid een suggestie doen voor een beter onderwijs, of voor het houden van een presidentiële toespraak, gericht aan alle kinderen, leerlingen, studenten op school in de VS op 8 september 2009. 

We kijken mee, Mr. President Obama! We’ll watch you live! Obama’s School Speech gaat live, achteraf kunnen we de video downloaden.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: