The Sausage Machine

september 7, 2009

Nieuwe site voor de nieuwste literatuur: literairetijdschriften.org. Magnifiek! Kostelijk, oh! Verdomd interessant, ah ja!

NIEUW! Literatuur leeft op literairetijdschriften.org

Wie staan er deze maand in de literaire bladen, wat zijn de onderwerpen, wanneer is het nummer verkrijgbaar? Op de nieuwe website literairetijdschriften.org geven 25 tijdschriftredacties uit Nederland en Vlaanderen informatie over hun nieuwste nummer, nog voordat het verschijnt.

Literairetijdschriften.org is de eerste digitale tijdschriftenladder die informatie geeft over
zowel Vlaamse, als Friese en Nederlandse tijdschriften. De site biedt bezoekers een overzicht van 25 belangrijke literaire bladen. Al deze bladen ontvangen op grond van hun inhoudelijke kwaliteit subsidie.

Naast het aankondigen van nieuwe nummers, is er een bestel- en abonneermogelijkheid en worden er links gelegd naar de sites van de tijdschriften.

Als werk- en broedplaats van nieuwe literatuur bieden literaire tijdschriften de lezer een kijkje in het laboratorium van de literatuur, waar de pennen worden gescherpt, grootse mislukkingen en geniale plannen elkaar opvolgen en waar de literatuur vele gezichten kent. Het literaire tijdschrift is er voor de lezer die zich niets wil laten voorschrijven en die zelf wil ontdekken, aldus Adriaan van Dis.

Vandaag geeft schrijver Atte Jongstra tijdens Manuscripta, de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen in Amsterdam, het publiek gratis tijdschriftenadvies. Ex-boekhandelaar en schrijver Maria Heiden hield gisteren consult. Het publiek kan de site ook ter plekke bekijken; elke 50e bezoeker van de site ontvangt een gratis tijdschriftenpakket.

Op 3 en 4 oktober 2009 wordt de website gepresenteerd in Antwerpen tijdens Het Andere Boek. Bernard Dewulf (essayist, dichter) en Tijs Goldschmidt (schrijver, bioloog) geven beiden een lezing, ofwel een ‘uitgesproken’ tijdschriftbijdrage.

Bijzonder is ook het samenwerkingsverband: de site is ontwikkeld op initiatief van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse Taalunie, en wordt gemaakt in samenwerking met CeLT vzw, vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften uit Vlaanderen en de redacties van de literaire tijdschriften.

Bron: persbericht via NLPVF, Amsterdam, 7 september 2009.

** De digitale literairetijdschriftenladder op! Wat een kweekvijver! Wat een literaire staalkaart! Wat een schone letteren ook! Oh! Ah ja! **

UPDATE 8 september 2009. Onderwijs Nederlands, component literatuur, categorie leesportfolio, onderdeel literactua. Vergelijkende leesoefening: hoe papieren man Dirk Leyman het persbericht vormgeeft, kun je hier bekijken.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: