The Sausage Machine

september 23, 2009

De Woutertje Pieterse Prijs 2010: de jury!

WoutertjeDEF Samenstelling jury Woutertje Pieterse Prijs 2010*

De jury die de winnaar gaat bepalen van de Woutertje Pieterse Prijs 2010, is bekend: Frank Groothof, theatermaker en artiest, voorzitter, Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur De Morgen en voormalig docent Nederlands aan de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is uitgekomen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15 000 euro en zal op donderdag 4 maart 2010 voor de drieëntwintigste keer worden uitgereikt. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs).

Bekroonde jeugdliteratuur in de les of het college: een schatkist aan materiaal

Op www.woutertjepieterseprijs.nl kun je o.m. lestips bij de bekroonde boeken en alle juryrapporten downloaden, evenals radio-interviews, geluidsopnames van Woutertje Pieterse Lezingen en diverse uitvoeringen van Het Rooverslied beluisteren, en foto’s en tv-opnames van prijsuitreikingen bekijken.

Voor de gelegenheid heb ik Femke Halsema, juryvoorzitster WPP 2009, nog eens beluisterd. De Wouterje Pieterse Prijs ging vorig jaar naar Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut. Ik knip een passage tekst uit haar juryrapport dat in zijn geheel een schitterende en verhelderende introductie geeft op trends en vernieuwing in de kinder- en jeugdliteratuur in Nederland en Vlaanderen.

[…] Allemaal willen we de hemel is een monumentaal jeugdboek.

Hoewel jeugdboek? Door de thematische gelaagdheid en de ingenieuze compositie behoort de roman van Beerten tot het groeiende aantal boeken dat niet alleen kinderen en jongeren aan zich bindt, maar ook tot de volwassenenliteratuur kan worden gerekend. Dat geldt misschien nog sterker voor Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut. Dit schitterende prentenboek kan door werkelijk iedereen worden gelezen en het overschrijdt niet alleen de leeftijdsgrenzen, maar ook de grenzen tussen beeld, tekst en vormgeving.

Aan de basis stond het sprookje van Andersen over de Chinese nachtegaal, die eerst wordt vereerd en dan wordt veronachtzaamd. Verhelst en Cneut hebben hun taalbegaafdheid en tekentalent echter zo maximaal benut, dat er een compleet nieuw kunstwerk is ontstaan. De keizerlijke tuin en de stem van de nachtegaal hebben in een klap een nieuw leven gekregen. […] Voortlezen.

Ook heb ik het NOS-Journaal met de prijsuitreiking 2009 nog eens bekeken: feest!

De wouterjepieterseprijssite is een fantastische informatiebron (rijk gestoffeerd, gevarieerd, leuk, leerrijk) over het literaire kinder- en jeugdboek. Wie zal in het nieuwe jaar als nieuwe winnaar op de prijslijst verschijnen? De jury 2010 zal het zeggen.

* Tekst op basis van het persbericht. Met dank aan Marjolein van Putten!

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: