The Sausage Machine

oktober 2, 2009

Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert getipt en geknipt voor de AKO

AKOjury2009  Foto AKO Literatuurprijs: de jury 2009 met voorzitter Guy Verhofstadt.

Vanavond zullen we het via de Nederlandse televisie geweten hebben: of Dimitri Verhulst met zijn Godverdomse dagen op een godverdomse bol ook kans maakt op die andere prestigieuze prijs, de AKO Literatuurprijs. Of hij de overstap van de tip- naar de toplijst of shortlist heeft gemaakt. Of grijpt Bart Moeyaert hem met Graz toch naar de kroon??

Grote literaire blogs zoals De Papieren Man en Literatuurlog hebben hen al weken geleden, in real time met het persbericht, aangekondigd: Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert zijn twee (van mijn favorieten) van de zes Vlamingen op de longlist of tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2009.

Zoals hier eerder gemeld, is de Vlaamse politicus Guy Verhofstadt, oud-premier van België en lid van het Europees Parlement, dit jaar juryvoorzitter.  x (?) jaren na die andere cultuurpaus Jan Hoet, die in 19.. (?) de jury voorzat. [Invuloefening. Oplossing: verstopt in deze post.] De prijs liep toentertijd onder de benaming Generale Bank Literatuurprijs. Zoals algemeen geweten, zal Verhofstadt Jan Hoet ook als cultuurpaus opvolgen. De restyling van zijn look wees al geruime tijd in die richting.

De prijs had in het jaar met voorzitter Jan Hoet ook een jongerenschaduwjury in de tv-uitzending van De Plantage met de legendarische cultuurvrouw Hanneke Groenteman, nu te volgen op Twitter, Facebook en meer. (Misschien moesten we haar en haar panel in Vrouw & Paard eens vragen wat te denken over de zichtbaarheid van vrouwen in de literatuur.) Eén van mijn leerlingen van toen, Hilal Taplak, mocht twee jaar in die jongerenjury én de uitzending in De Plantage ‘zetelen’. Een belevenis! Met trots denk ik aan haar knappe prestaties terug!

Advertenties

1 reactie »

  1. […] voortdurende stimulering van de jongeren tot actieve cultuurparticipatie (zie bv. de vorige post met Hilal Taplak) weerspiegelden/weerspiegelen het streven naar authenticiteit. Het […]

    Pingback door De koning doet aan leesbevordering! « The Sausage Machine — oktober 6, 2009 @ 8:58 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: