The Sausage Machine

november 1, 2009

JA! Over de Boekenbeurs. En over het verstandshuwelijk tussen boek en blog

boekenbeurs09logo Een herfst zonder Boekenbeurs (BB) kan ik me niet voorstellen. De Boekenbeurs zonder blogs al evenmin, sinds ze twee jaar geleden resoluut multimediaal ging. 

[Terzijde: tot nu zijn enkel Roderik Six en Tine Mortier al wakker genoeg om over de vooropening van de BB te bloggen. Je had van een feestje met 5 000 man kunnen verwachten dat het iets werd in de trant van Roderiks verslag:

Dan toch liever dit feestje waarop iedereen zonder onderscheiding met een vedett in de hand rondzwalpt en elkaar halfzat aanklampt.

Op de stand van Creatief Schrijven is het kissability troef. Hun liefdeselixir lost de tongen en we proppen ons vol gummylippen. (Meer op Boekenbeurs.be)]

Een nieuw boek zonder blog is ook een rariteit geworden. Ik zie steeds meer boekblogs, mét uitnodigende word fan van het boek op Facebook. Andersom kan natuurlijk ook: blog met de b van boek of blook, een blogboek of bloek

Tja, boek-en-beurzen zetten gewoon boeken in de markt. Marketing, alles is marketing, nietwaarAh, over geld gesproken: wat hoor ik? Aankomende schrijver …: geen geldzorg, cultuurminister Joke Schauvliege komt je met een trajectbeurs redden! Neen, de Boekenbeurs werd op haar eerste dag niet overrompeld, stelde Geert Joris vanmorgen nuchter vast. Dit jaar worden 170 000 bezoekers verwacht. Geen paniek, aldus Joris, de Beurs trekt gewoonlijk langzaam aan. … Op dit eigenste moment rolt al beter boekenbeursnieuws aan: vandaag 11 000 bezoekers met David Grossman als grote publiekstrekker.

Op het web viert de BB hoogtij, joh. Boekenbeurskanalen zoals dat van De Standaard zien we ijverig wedijveren met Boekenburen van Knack dat in zee gaat met CJP dat jongeren meer ‘goesting’ wil doen krijgen in cultuur en ook in literatuur (al jarenlang één van de missies van onderhavige blog, jah, zonder pretenties). Ik heb een lichte voorkeur voor de MSNChannel van Standaard Uitgeverij/Manteau o.w.v. zijn hogere flash-gehalte. Werd er ooit zoveel promotie gevoerd voor boeken? En dan spreek ik niet eens van de aangroei van literatuur– en auteursblogs, boek-, uitgevers-, recensenten-, literairetijdschriften- en literaireprijzensites. Ja, er is ook de nieuwe e-boeksite van boekenbeursorganisator Boek.be: deze laatste ook live te ontdekken op de Boekenbeurs, echt waar.

Print vs. digital? Het digitale boek in opmars? Pieter Aspe (800 km verkochte thrillers!) ziet ‘het’ nog niet zitten, gewend als hij is aan papieren boeken. Tom Lanoye is er blij mee: na lectuur op je e-lezer wil je toch gegarandeerd de papieren versie van zo’n digitaal exemplaar in je boekenkast!? Neen, toch: the future of coexistence is al langer bezig, niet? Maar boekenmarketing zonder digital, dat kan ik me niet echt meer voorstellen. U/jij wel? 

Uit de boekenberg van de dag heb ik zomaar drie boeken gekozen die bij mijn posttitel passen: vers verkrijgbaar op de BB, jawel.

zeewaterzout09 

Boekenbeurs met de b’s van boek en blog

Dit jaar blogt op Boekenbeurs.be ook de Debuutprijs die naar jaarlijkse traditie op de plechtige opening van de BB werd uitgereikt: Simone Lenaerts! Haar dikke roman Zeewater is zout, zeggen ze is prachtig, zegt Rik Torfs. Een boek dat iedereen zou moeten lezen. Ja, laat het u eens door één van de Grootste Intellectuelen uit Vlaanderen gezegd zijn. Op Klara.be staat er een fragment uit Simone Lenaerts’ winnende debuut en op haar site het juryrapport van de Debuutprijs. Ondertussen is ook haar nieuwste uit: Spinnenverdriet

(Tussen twee ronde haken: ja, hoor, Rik Torfs heeft zelf ook een nieuw boek uit! Zou het anders hebben gekund? Wie schrijft er vandaag de dag GEEN?! Vraag het maar aan Goedele of Piet (je kunt hem op de BB elke dag winnen!) of Rocco of Jeroen of zo. Of kok of kerkjurist of zanger of seksuoloog of of : allen aaibaar aanwezig op de Boekenbeurs.)  

imkedielen_cover3

Boek met de b van blog 

Imke Dielen! De wereld (en ik per gelukkig toeval ook) zal het al een tijdje geweten hebben: het boek Imke Dielen van de uiterst succesrijke WP-blog Imke Dielen, geschreven en geblogd door Helena Van Eykeren (°1983), is sinds september uit. Een boek van een blogger (blogster), zeg maar gerust een rasechte girl geek met een enorm online netwerk, een jonge vrouw met twee handen met een chronisch-schrijf-syndroom, daar zag uitgever Ludion wel brood in. Een kunsteditie. Tot groot geluk en vermaak van Imke Dielen herself, natuurlijk. Alles over Imke Dielen, de girl geek, de blogger, de auteur, het boek: door en bij Imke Dielen, uit eerste hand dus. Blog en bloek met de b van beautiful!

smartkids1

Blog met de b van boek 

Zin in open, explorerend leren? Dat is de naam van de blog-bij-het-nieuwe-boek, de boekblog,van Dirk Gombeir, Luk Bosman en Chico Detrez. Die naam verschilt van de wervende titel van het boek van deze drie opleiders, coaches: Smart Kids in Wonderland, Een eigentijdse kijk op leren. Educatieve uitgever Plantyn wil met Smart Kids scoren op de Boekenbeurs. De presentatie van het boek dat zich op secundair en hoger onderwijs richt, is al lang volzet. De tijd dringt, nietwaar. En de schrijvers wachten ongeduldig op lezers en hun reacties: op de Boekenbeurs én hun blogDe tijd dringt … Dat dachten mijn klassen (secundair 3e graad, bovenbouw) en ik ook, in januari 2007: nu of nooit! Die thalys naar de toekomst, die wilden we niet missen, droomden we beetje luidop. Daarom gooiden we ons voor het vak Nederlands met zijn allen op het web. We openden blogs en een wiki … ‘open en explorerend’ wilden we leren. Aha. Samen online. Gewoon doèn. Een experiment. Hoe het begon en groeide, het work-in-progress week na week, dat is gewoon de beginstory van deze Sausage Machine: jong talent met de wereld verbonden in één klik. Zo’n beetje als in die nieuwe titel: smart kids in Wonderland ... , stel ik me  in alle bescheidenheid voor.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: